Danıştay'ın Sur Belediyesi kararı kesinleşirse valilik görevlendirme yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın görevinden düşürülmesi ve belediye meclisinin feshine ilişkin, Danıştay 8. Dairesi'nin kararının kesinleşmesi halinde, boşalan belediye başkanlığına Diyarbakır Valisi'nce görevlendirme yapılacak.

Danıştay 8. Dairesi, "belediye hizmetlerinin çok dilli olarak yürütülmesine" karar veren Sur Belediye Meclisi'nin feshine ve Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın görevinden düşürülmesine karar vermişti.

Demirbaş ve Belediye Meclisi'nin Danıştay 8. Dairesi'nin kararına karşı itiraz hakkı bulunuyor.

İtiraz hakkının kullanılması halinde, konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak ve karar buna göre kesinlik kazanacak.

İtiraz kabul edilirse, Demirbaş ve Belediye Meclisi'nin görevi devam edecek. İtiraz reddedilirse, Danıştay 8. Dairesi'nin kararı kesinleşecek.

YENİ BAŞKAN VE YENİ MECLİS

Bu durumda, 93 sayılı Belediye Kanununun "Boşalan meclisin görevinin yerine getirilmesi" başlıklı 31. maddesinin (a) bendine göre, meclis çalışabilir duruma gelinceye veya yeni meclis seçimi yapılıncaya kadar meclis görevini, belediye encümeninin memur üyeleri yürütecek.

Yasanın belediye başkanının görevlendirilmesine ilişkin 46.

maddesi uyarınca, belediye başkanlığına vali tarafından görevlendirme yapılacak. Yasa, aynı durumda büyükşehir ya da il belediye başkanlıklarına görevlendirme yetkisini ise İçişleri Bakanı'na veriyor. Belediye başkanlığına görevlendirilecek kişinin belediye başkan seçilme yeterliliğine sahip olması gerekecek. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un seçimlerin yenilenmesini düzenleyen 29. maddesine göre belediye meclisinin fesih nedeniyle boşalması, mülki amir tarafından 30 gün içinde ilçe seçim kuruluna bildirilecek. İlçe seçim kurulu söz konusu organ için yeniden seçim yapılmasına karar vererek, durumu alışılmış usullerle ilan edecek. İlandan sonraki 60. günü takip eden ilk pazar günü seçim yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber