Referanduma karar verecek heyetteki 8 üyeyi Sezer seçti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel seçimin 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, genel seçimin 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasa, referandumda tümüyle oylanacak. Buna göre halen yürürlükte olan Anayasa Değişikliklerinin Halk Oyuna Sunulması Hakkındaki Kanun'a göre referandum 14 Ekim Pazar günü yapılacak. Referandum sürecinin başlamasına rağmen referandumun yapılıp yapılmayacağı ve yapılacaksa ne zaman yapılacağı hala belirsizliğini koruyor.

Şimdi gözler yine Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Anayasa değişikliğinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu görüşecek olan Anayasa Mahkemesi heyetinin 8 üyesini Cumhurbaşkanı Sezer'in seçmesi ilginç bir görüntü ortaya çıkardı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından seçilen Başkan Tülay Tuğcu'nun emekliye ayrılması nedeniyle yerine Sezer tarafından seçilen yedek üye Mustafa Yıldırım oy kullanacak.

İlk oylamada 7 oydu

Cumhurbaşkanlığı seçiminin iptali için yapılan başvurunun görüşülüp görüşülmemesine ilişkin ilk oylamada, görüşme yönünde oy kullanan 7 üyenin de Sezer tarafından seçilmesi dikkat çekmişti. Bu oylamada 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından seçilen Başkanvekili Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı ile Demirel tarafından seçilen Başkan Tülay Tuğcu ve üye Fulya Kantarcıoğlu ?başvurunun görüşülmemesi? yönünde oy kullanmıştı. Usul sorunun Sezer'in seçtiği üyelerin oyuyla aşılmasının ardından yapılan esasa ilişkin oylamada ise Tuğcu ve Kantarcıoğlu ile Sezer'in seçtiği 7 üye seçimin iptali yönünde oy kullanmıştı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin profili şöyle:

10 üye erkek

Üyelerden 2'sini Özal, 1'ni Demirel, 8'ini Sezer seçti.

8 üye hukuk, 2 üye siyasal, 1 üye de iktisat mezunu.

2'si Danıştay, 2'si Yargıtay, 2'si askeri yargı, 1'i Sayıştay, 1'i üniversiteden geldi. Bir üye vali, biri avukat, bir üye de büyükelçi iken Anayasa Mahkemesi'ne seçildi.

Üyelerden biri kadın, 10'u erkek.

Tuğcu'nun yerine yedek üye

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğine ilişkin kanuna karşı açılan davalarda geçen günlerde emekli olan Başkan Tülay Tuğcu'nun yerine kıdemli yedek üye Mustafa Yıldırım oy kullanacak. Tuğcu'nun yerine Cumhurbaşkanı'nca atanacak isim için Danıştay'da 3 adayın belirlenmesi süreci sürüyor. Danıştay Genel Kurulu önceki gün üye Suna Türkoğlu'nu ilk aday olarak seçti. Önümüzdeki hafta diğer iki adayın seçilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in atama yapması ve yeni üyenin yemin ederek göreve başlamasının Anayasa değişikliğine ilişkin başvurunun görüşmelerine yetişmeyeceği sanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber