Kamuya 'marker' denetimi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Haziran 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal marker denetimi, dağıtım şirketlerinin ardından akaryakıt bayilerine genişletildi. Kamu ihaleleriyle alınan akaryakıt da denetim kapsamına alındı

YILBAŞINDAN itibaren uygulanmaya başlanan ulusal marker, yılın ilk yarısı bitmeden dolaşımdaki akaryakıtın büyük kısmına eklendi. Dağıtım şirketlerinin marker ile ilgili sorunları çözülürken, nisanda depolarda başlatılan denetimler, haziran itibariyle bayiye indi. Denetimde görevlendirilen bin personel, çeşitli bölgelerde denetime başladı.

Kamu kurumlarının ihale yoluyla aldıkları akaryakıtın denetlenebilmesi için de gerekli altyapı oluşturuldu. Kamu kuruluşları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, ihaleyle aldıkları akaryakıtın marker içerip içermediğine dikkat etmeleri konusunda uyarıldı. Kamunun akaryakıt alımına ilişkin denetimlere kısa sürede başlanacağı belirtildi.

Ulusal marker uygulamasına geçilmesinden üç ay sonra kayıtlı akaryakıt satışı yüzde 20'ye yakın artarken, denetim kapsamında her hafta kurul toplantısı gündemine 30'a yakın kaçak ve standart dışı akaryakıt tespitini alıyor. Her toplantıda yaklaşık iki milyon YTL para cezası uygulanıyor. Kaçak akaryakıtı ihbar edeni ödüllendiren uygulamayla akaryakıtta kaçakçılıkla mücadelenin ulusal düzeyde daha da güçlenmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber