Yerel Yönetim Reformu, Türkiye'de kamu yönetimini kökünden değiştirecek

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfusu 5 binden az olan yerler belediye olamayacak, başkan maaşları nüfusa göre belirlenecek

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen geçici hükümleriyle birlikte 97 maddeden oluşan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı, nüfusu 5 bin ve üzerinde yerleşim birimlerinde belediye kurulabileceğini öngörüyor. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler, Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülecek. Hükümet bu çerçevede ilçe ve belde belediyesinden en az 400'ünü köye dönüştürecek. Bir belediyenin sınırlarına 5 kilometreden daha yakın yerlerde belediye kurulamayacak.

Yerel Yönetimler Yasası'na paralel olarak hazırlanan Büyükşehir Belediyeleri Yasa Tasarısı ise İstanbul ve Kocaeli il sınırının tümü büyükşehir belediye sınırları içine alıyor. Böylelikle sınırlar içerisinde kalan ilçeler, iller, köyler büyükşehire dahil edilecek. Köyler mahalle yapılacak. Büyükşehir belediyesi kurulabilmesi için 750 bin nüfus ve en az 3 ilçe veya ilk kademe belediyesi içerme koşulu getiriliyor. Yeni çıkarılacak yasalarla getirilen diğer değişiklikler özetle şöyle:

KULÜP BAŞKANI OLUNMAYACAK
Belediye başkanı, siyasi partilerin il, ilçe ve belde teşkilatının yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak. Başkanlar, profesyonel spor kulüplerinin başkanlığında ve yönetiminde bulunamayacak.

AYLIKLARA NÜFUS AYARI
Belediye başkanlarının maaşları da nüfusa göre belirlenecek. Maaşlarda alt sınır net 1 milyar 411 milyon 911 lira üst sınır ise net

6 milyar 117 milyon 277 bin 879 lira olacak. Diğer maaşlar yönetmeliğe göre belirlenecek.

ZARARI BAŞKAN ÖDEYECEK
Belediyelerin yıllık toplam personel giderlerinin belirlenen oranı aşması halinde, öngörülen oranlara ininceye kadar yeni personel alınmayacak. Personel alımı nedeniyle bu oran aşılırsa zararı belediye başkanı ödeyecek.

ÖZEL SEKTÖRE İHALE
Belediye meclisinin kararıyla park, bahçe, sera, refuj, kaldırım yapımından, temizlik, güvenlik, sosyal tesislerin işletilmesine kadar birçok hizmet ihaleyle 3. şahıslara verilebilecek.

BORÇLANMAYA SINIRLAMA
Belediye ve bağlı kuruluşları, kendi bünyelerinde belirlenen oran dışında borçlanamayacak. Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen projeler için yapılacak borçlanmada kısıtlama olmayacak.

ARSA ÜRETİP, SATABİLECEK
Belediyeye gereksinimleri karşılamak için arsa üretmek, konut, toplu konut yapmak, satmak, kiralamak; bu amaçla arazi satın almak, kamulaştırma yapmak, bu amaçla kamu kurumlarıyla ve bankalarla işbirliğine gitmek yetkisi veriliyor.

HAZİNE ARAZİLERİ BELEDİYELERE
Belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarına borçlarını taksitlendirerek ödeyebilecek. Belediye sınırları içinde kalan 5 bin metrekarenin üzerindeki Hazine arazileri belediyeye bedelsiz verilecek. Gelirin yarısı Hazine'nin olacak.

EMEKLİLİK KIYAĞI
Göreve geldiklerinde Emekli Sandığı bünyesine alınan başkanların Emekli Sandığı ile ilişikleri görevden ayrıldıklarında da kesilmeyecek.

10 DANIŞMAN KADROSU
Büyükşehir belediye başkanları, 10 adet üniversite mezunu danışman görevlendirebilecek.

NÜFUSA GÖRE PAY
Belediyelerin gelirinin artırılması için İller Bankası'na Bakanlar Kurulu tarafından belediyeler için verilecek yüzde 5 payın dağıtımı yeniden düzenlendi. Yüzde 5'lik bölümün yüzde 75'i doğrudan ilgili belediyelerin hesabına, yüzde 25'i de nüfuslarına göre büyükşehir belediyelerine dağıtılacak. Otoparklardan elde edilecek gelirlerin yüzde 50'si ilçe belediyelerine, kalan kısım büyükşehir belediyelerine verilecek.

EĞİTİME DESTEK VERECEK
Belediyeler, nüfusu 50 bini geçen yerlerde, sadece üniversitelerin değil, tüm eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını yaptıracak.

TAŞIT MUAYENESİ YAPMAYACAK
Belediyeler, motorlu taşıt muayene ve emisyon ölçümü yapamayacak. Belediyeler tarafından tahsil edilen harç, resim ve vergi gelirleri haczedilemeyecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber