Tütün Kurulu'nun yeni üyelerine genel seçim gölgesi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev süresi 22 Temmuz'da dolacak olan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) üyelerinin yerine hükümet tarafından yeni üye atama süreci devam ediyor. Ancak 7 kişilik kurul üyelerinin atamasının genel seçim öncesine denk gelmesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilme ihtimalini gündeme getirdi. Veto durumunda yeni hükümet kurulana kadar Tütün Kurumu çalışacak ama Tütün Kurulu'nun faaliyetleri askıda kalacağı için sigara ve alkollü içkilerde yeni ürün izni ve piyasanın denetimi başta olmak üzere çeşitli konularda sıkıntı yaşanacak. Kurulda vekalet izni olmadığı için kararlar onaylanamayacak. 5 yıllığına göreve gelen mevcut kurul üyelerinin görevlerinin uzatılması ise söz konusu değil.

'Kurul başsız kalacak'

Tütün Kurulu'nun 7 üyeliği için Abdüllatif Şener'e bağlı Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 2'şer aday önerilecek. Bu adaylar içerisinden 7'si kurul üyeliğine atanacak. Yaklaşık 3 ay önce Devlet Bakanı Şener tarafından kurul üyeliğine atanan Şahin Alpay istifa etmiş, yerine hükümetin önerdiği tütün teknoloji mühendisi Hüseyin Ürnez Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmişti. Bu nedenle kurulun sandalyelerinden biri boş duruyor.

DSP-ANAP-MHP koalisyonu tarafından 2002'de atanan TAPDK Başkanı Niyazi Adalı, Ankara'da konuşulan senaryoları doğruladı. Bu konuda çok spekülasyon yapıldığını, bu nedenle fazla konuşmak istemediğini belirten Adalı, ?Biz 5 yıllığına seçildik. Bu süre dolunca bizim de görevimiz biter. 7 kişi göreve geldik. 6 kişi olarak gideceğiz. Vekalet sistemi olmamasından dolayı yerimize karar alacak kadrolar olmayacak. Dolayısıyla kurum ve kurul başsız kalacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber