Bakanlık, Çarşamba'nın memura tatil olması için tavsiye raporu hazırladı

Haber Giriş : 25 Haziran 2007 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hafta sonu olağanüstü toplanan bakanlık, bu Çarşamba tatil olması için Bakanlar Kurulu'na tavsiye raporu hazırladı

Güneyde 51 dereceyi bulan hava sıcaklıkları tehlikeli bir boyut aldı. Meteoroloji uzmanları özellikle çarşamba günü hava sıcaklığının yurt genelinde 40 derecenin üzerinde olacağı uyarısı yapıyor. Bu uyarı üzerine Sağlık Bakanlığı bürokratları pazar günü olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantıdan çarşamba gününün tatil olması önerisi çıktı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan ?Çarşamba gününün resmi tatil olması yönünde bir çalışma yaptık. Bu önerimizi pazartesi Sayın Bakana sunacağız. O da Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşıyacak? dedi.

Mesai saatleri değişmeli

Buzgan, kamuda mesai saati uygulamasında da değişikliğe gidilebileceğini söylüyor: ?Sıcakların artarak devam edeceğini göz önüne alarak, daha kalıcı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Mesela Yunanistan ve İtalya'daki gibi siestalar yapılabilir. Havalar bu kadar sıcak gittiği takdirde bizim mesai saatleri konusunda 3 önerimiz olacak: n 11'de başlayıp 12'de ara verelim, 3'te tekrar başlayalım. n İşe 7'de gelip 2'de bırakalım n Ya da mesai saati 4'te başlasın, akşama kadar devam etsin.?

2000'de sıcak tatili yaptık

Türkiye sıcak tatilini ilk kez yapmıyor. 13-14 Temmuz 2000 yılında kamuda 2 günlük sıcak tatili verilmişti. Ancak o dönem özellikle iş dünyası bu tatile tepki göstermişti. Bir iki gün sürecek sıcaklar nedeniyle sistemlerinin alt üst olmasından endişe eden pek çok şirket, resmi tatili uygulamamıştı. Sağlık Bakanlığı valiliklere mesai saati uygulamasının 11.00-16.00 saatleri arasında düzenlemesi için de genelge göndermişti. Askeri karargahlar da tatil kararına uyarken, yüzbinlerce askerin görev yaptığı kışlalarda sabah ve akşam içtimaları yapmakla yetinildi. Yalnızca nöbetçi personel görev yaptı.

Valilik de tatil için toplanıyor

İstanbul Valiliği de bugün sıcak hava toplantısı yapacak. Vali Muammer Güler başkanlığında Afet Yönetim Merkezi'nde gerçekleştirilmesi beklenen toplantıda, çarşamba günü gölgede 40 derece olması beklenen sıcaklık nedeniyle, tatil kararı alınması bekleniyor. İstanbul Valiliği, tüm ilçe ve belde yönetimlerini de sıcaklara karşı uyararak, gerekli tedbirlerin alınması talimatı verdi. Sağlık kuruluşları, sıcak çarpmalarına karşı teyakkuz haline geçirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, AKOM ve Hızır Acil Servisi alarm durumuna geçirdi.

?Sıcak vurgunu'na dikkat

Uzmanlar da sıcaklara karşı vatandaşları sıcak krampları, sıcak vurgunu ve sıcak çarpmalarına karşı uyarıyor. Çamlıca Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, vücudun normal görevlerini yerine getirebilmesi için vücut ısısının belli bir aralıkta tutulmasının gerekliğini belirterek ?Bunun için ortaya çıkan ısının vücut dışına atılması gerekir. Vücudumuz terleme, nefes alıp verme yoluyla ısıyı dışarı atar. Kan akımı deriye yakın damarlara yönlendirilir, ısı vücudun iç organlarından deriye doğru taşınır ve buradan da terleme yoluyla atılır. Ancak aşırı sıcaklarda bu mekanizma yeterli olamayabilir; sıcaklık 35 dereceyi geçtiğinde, havadaki nem oranı arttığında vücuttaki fazla ısı dışarıya verilemez, bunun sonucunda sıcak çarpması, sıcak krampları, sıcak vurgunu gibi bazı durumlarda hayatı bile tehdit edebilen sonuçlar ortaya çıkabilir? dedi.

Belirtileri neler?

* Yüksek ateş nDayanılmaz baş ağrısı, huzursuzluk, bitkinlik ve yorgunluk nNabız hızlı atar ve hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eder nVücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görünür, terleme yoktur nDüzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı, hastalık tablosunun ağırlaşmaya başladığının göstergesi.

Ne yapmalı?

* İlk olarak 112 Acil Servis aranmalı. Tıbbi yardım gelene kadar kişi serin ve gölge bir yere taşınmalı, ateşi, nabız atışları ve bilinci kontrol edilmeli nBilinci açıksa yarı oturur pozisyonda bekletilmeli. Alkolsüz ve soğuk içecekler, tercihen su içirilmeli nBilinci kapalıysa sol tarafı üzerine yatırılarak, nefes alıp vermesi kolaylaştırılmalı. Bir şey içirilmemeli.

27 Haziran Çarşamba cehennem gibi olacak

İstanbul 40/24

Kocaeli 40/23

Balıkesir 42/20

Bursa 40/20

İzmir 39/26

Aydın 40/26

Muğla 39/25

Manisa 41/26

Antalya 41/27

Hatay 40/21

Adana 38/27

Ankara 37/19

Eskişehir 38/17

Şanlıurfa 40/25

Diyarbakır 40/20

VATAN

Sıcak tatili önerisi

Sıcaklık çarşamba günü rekor kıracak. Nemle birlikte 50 derece hissedilecek. Vatandaş, "Kar tatili oluyor da, sıcak tatili niye olmuyor? Çarşamba günü tatil ilan edilsin" diyor.

Afrika'dan gelen ikinci ve daha güçlü sıcak hava dalgası bugünden itibaren tüm Türkiye'yi etkisi altına alacak. Bir hafta süreyle etkisini sürdürmesi beklenen sıcak dalgasının hayatı felç etmesi bekleniyor. Sıcaklığın Marmara'da 40, Ege, Akdeniz, İç Anadolu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 45'leri göreceği tahmin ediliyor.

UYARI ÜZERİNE UYARI VAR

Bu ölümcül sıcak hava dalgasının, nemle birleşmesi sonucu hissedilen sıcaklığın 50 derece olacağı belirtiliyor. İşte bu yüzden uzmanlar uyarı üzerine uyarı yapıyor: "Sadece yaşlı ve çocuklar değil, sağlıklı insanlar da mecbur kalmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı."

BİNALARDA KLİMA YOK

Vatandaş ise dertli: "Çalışan insan işe gitmek için mecbur çıkacak. Kar tatili oluyor da, sıcak tatili niye olmuyor? Çarşamba günü tatil ilan edilsin. Devlet dairelerinde klima yok. Biz 5-10 dakikalık işimiz için gittiğimiz kurumlarda sıcaktan perişan oluyoruz. Memurlar ne yapsın?"

AVRUPA'DA UYGULANIYOR

Uzmanlar da vatandaşa destek veriyor: "Avrupa'da çalışanların sağlığı düşünülerek sıcak tatili ilan ediliyor. Hatta kimi ülkede çalışma saatleri bile değiştiriliyor. Türkiye'de de sıcak tatili uygulanabilir."

BUGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber