Turkiye yeni yönetim sistemine 24 Haziran'la merhaba dedi

Türkiye, 2018'de iki kritik seçim için sandık başına gitti. Erdoğan, yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oldu. İttifakların damga vurduğu milletvekilliği seçiminde vatandaşlar ilk kez 600 vekili oyladı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 01 Ocak 2019 08:30, Son Güncelleme : 01 Ocak 2019 09:11
Turkiye yeni yönetim sistemine 24 Haziran'la merhaba dedi

2018 Türkiye siyaseti açısından kritik gelişmelerin yaşandığı yıl olarak tarih sayfalarında yerini aldı. 2017'de referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk hükümeti 24 Haziran seçimleri ile belirlendi. Partilerin resmi olarak ilk kez ittifak yaptığı seçimlerden MHP ile AK Parti'nin kurduğu Cumhur İttifakı zaferle çıktı. Yüzde 52 oy alan Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı oldu.

2018 siyasi ve toplumsal gelişmeler açısından tarihi değişimlere tanıklık ettiğimiz bir yıl oldu. Türkiye 17 Nisan 2017'deki referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk seçimi için 24 Haziran'da sandık başına gitti. Seçimlerde Türkiye açısından ilklere de tanıklık edildi. İlk kez bir seçimde partilerin resmi ve aleni ittifakları için yasal dayanak hazırlandı. 18 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacağını açıkladı. Böylece yeni hükümet sistemi için yarış başladı. MHP'den kopan Meral Akşener ve arkadaşlarının kurduğu İYİ Parti için de kritik bir süreç vardı bu zamanlamada. Partinin teşkilatlarının geçerli zaman içinde kurulamadığ ilk kongresinin seçim için gerekli tarihlerde yapılamadığı iddialarıyla İYİ Parti'nin seçimlere katılımı tartışma konusu yapılırken kritik hamle CHP'den geldi. 22 Nisan'da CHP'li 15 milletvekili partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye geçti. TBMM'de grup oluşturabilecek sayıya ulaşan partinin, seçime katılabilmesi sağlandı. Seçimler süresince 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ismi de hep ön plandaydı. Muhalefetin ortak adayı olarak ismi tartışmaların merkezine oturan Gül 28 Nisan'da SP Genel Genel Merkezi'ne giderek Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret edince bu söylentiler daha da kuvvetlendi.Gül burada yaptığı açıklamada Karamollaoğlu'nun ismini zikretmesiyle başlayan hareketliliğin, kendisi dışında geliştiğini belirterek "Geniş bir mutabakatın ve arzunun ortada olmadığı gözükmüştür. Dolayısıyla adaylığımla ilgili bir süreç artık söz konusu değildir" dedi.

Yeni siyasi süreç partiler arası seçim ititfaklarını da yasal dayanağa kavuşturmuştu. Bunun için ilk adım da AK Parti ile MHP'den geldi. Birlikte Cumhur İttifakı'nı kuran iki parti 30 Nisan'da ortak aday olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı gösterdi. CHP, İYİ Parti ve SP'nin kurduğu Millet İttifakı ortak aday göstermek yerine her parti kendi adayını çıkardı. CHP Muharrem İnce'yi, HDP tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ı, İYİ Parti Meral Akşener'i, SP de Temel Karamollaoğlu'nu aday gösterdi. 4 Mayıs'ta AK Parti ve MHP arasında "Cumhur İttifakı Protokolü" yapıldı. Gerilimli ve sert geçen seçim sürecinin ardından Türkiye 24 Haziran'da sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,59'luk oy oranına ulaştı. Diğer adaylar, Muharrem İnce yüzde 30,64, Meral Akşener yüzde 7,29, Selahattin Demirtaş yüzde 8,40, Temel Karamollaoğlu yüzde 0,89, Doğu Perinçek ise yüzde 0,20 oy aldı. Toplam oylara göre de AK Parti yüzde 42,56 ve MHP de yüzde 11,2 oy oranları ile birlikte Cumhur İttifakı Yüzde 53,6 oy aldı. CHP ise yüzde 22,7, İyi Parti yüzde 10,1, Saadet Partisi yüzde 1,34 alan Millet İttifakı yüzde 34,1'da kaldı. Yarışa tek başına gire HDP ise 11,70 oy almayı başardı.

KAŞIKCI CİNAYETİ

Konsoloslukta vahşet

Tarihler 2 Ekim'i gösterdiğinde Türkiye ve dünya yakın dönemin en büyük diplomatik cinayet skandalıyla sarsıldı. Nişanısı Hatice Cengiz ile birlikte Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na giden gazeteci Cemal Kaşıkçı konsolosluk binasından bir daha çıkamadı. Nişanlısı ve arkadaşlarının haber vermesiyle harekete geçen Türkiye Suudiler'den bilgi istedi. Konsolosluk önce Kaşıkçı'nın binadan ayrıldığını iddia etti ancak kamera görüntüleri bu bilgiyi yalanladı. Bir süre sonra da Kaşıkçı'nın içeride vahşice katledildiğine dair ses kayıtlarının olduğu ortaya çıktı.Suudi Arabistan'dan gelen 15 kişilik infaz ekibine ait güvenlik kameraları görüntülerinin de yayınlanmasının ardından Riyad Kaşıkçı'nın cinayete kurban gittiğini kabul etmek zorunda kaldı. Suudi Arabistan, Türkiye'ye gittiği ortaya çıkan ve aralarında veliaht Prens MbS'nin yakın korumaları danışmanlarının da olduğu 17 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Cinayetin azmettiricisi olarak bütün işaretlerin gösterdiği veliaht Prens Muhammed bir Selman'ı korumaya alan Riyad ve ABD yönetimi bütün delillere rağmen soruşturmanın Prens'e uzanmasını engellemeye çalıştı. ABD senatosunda senatörlerin girişimi ile cinayetten MbS'nin sorumlu olduğuna dair tasarı kabul edildi.

4 OCAK

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİNE OPERASYON

İçişleri Bakanlığı, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Belediye Meclisi üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

12 OCAK

MOR BEYİN MAĞDURLARINA MÜJDE

FETÖ'nün "Mor Beyin" yazılımı

mağduru 1823 kamu çalışanı

görevlerine iade edildi.

20 OCAK

AFRİN'E ZEYTİN DALI HAREKATI

Suriye'nin kuzeyinde YPG yapılanmasına tepki gösteren Türkiye uzun süredir Afrin için yaptığı uyarıları sonunda operasyon kararı verildi. TSK, Afrin bölgesinde "Zeytin Dalı Herakatı"nı başlattı. TSK destekli ÖSO güçlerinin yaptığı operasyonda 45 gün içinde Afrin bölgesi YPG'den alındı.

22 OCAK

MAHKUMLARA TEK KIYAFET

OHAL çerçevesinde KHK kapsamındaki düzenlemeyle darbe ve terör suçlarından tutuklu ve hükümlülerin duruşma için ceza infaz kurumu dışına çıkarılmaları durumunda giyecekleri "tek tip kıyafetler" Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne getirildi.

28 OCAK

YUNAN BAKANA HÜCUMBOT ENGELİ

İçişleri Bakanlığı, Kardak bölgesine çelenk atmak üzere hücumbot ile gelen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un adaya yaklaştırılmadığını bildirdi.

16 ŞUBAT

DENİZ YÜCEL SERBEST

Türkiye ile Alnamyan arasındaki en önemli kriz başlıklarından biri olan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel tahliye edildi.

25 ŞUBAT

SALİH MÜSLİM GÖZALTINDA

Türkiye'nin kırmızı bülten ile aradığı PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim', Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alındı. Adalet Bakanlığı, ilişkin çalışma başlattı. Çekya mahkemesi ise Müslim'i serbest bıraktı.

19 MART

HASAN CELAL GÜZEL HAYATINI KAYBETTİ

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel

73 yaşında vefat etti.

1 NİSAN

AKŞENER İKİNCİ KEZ BAŞKAN

Parti içinde kendisine yöneltilen sert eleştirilerin ardından genel başkanlıktan istifa ederek seçimli olğaanüstü genel kurul çağrısı yapan İYİ Parti lideri Akşener. delegenin büyük baskısıyla yeniden genel başkanlığa aday oldu. İYİ Parti'nin 1. Olağanüstü Kurultayı'na 'tek aday' olarak giren Meral Akşener, 1060 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi.

13 NİSAN

28 ŞUBATÇILARA CEZA YAĞDI

28 Şubat davasında Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 21 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, yaş ve sağlık durumları ile ölçülülük ve orantılılık ilkelerini de birlikte değerlendirerek sanıklara yurt dışına çıkış yasağı ve karakola imza verme şartı getirdi. 4 sanık hakkındaki dava ise ölmüş olmaları nedeniyle düşürüldü.

11 TEMMUZ

ADNAN OKTAR'A OPERASYON

Kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve grubuna yönelik operasyon düzenlendi.

14 AĞUSTOS

YUNAN ASKERLER SERBEST

Edirne'de 2 Mart'ta askeri yasak bölgede yakalandıktan sonra tutuklanan 2 Yunan askerinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi.

31 AĞUSTOS

ALPARSLAN ARSLAN'A MÜEBBET

Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin Ergenekon davasından ayrılan Danıştay saldırısı davasında, fail Alparslan Arslan, Özbilgin'i öldürmesi nedeniyle "ağırlaştırılmış müebbet", 4 kişiyi öldürmeye teşebbüsten ise 72 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

12 EYLÜL

REYHANLI KATİLİ KISKIVRAK

MİT tarafından Suriye'nin Lazkiye kentinde yapılan nokta operasyonda, 2013'te Reyhanlı'daki bombalı saldırıda Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayan ve failleri yönlendiren Yusuf Nazik yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

20 EYLÜL

BERBEROĞLU TAHLİYE EDİLDİ

Yargıtay, MİT Tırları davasında CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tahliyesine karar verdi.

23 EYLÜL

AF GERİLİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP'nin af tasarısına ilişkin, "Devlete karşı işleniyorsa (suç) devletin af yetkisi olabilir fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun af yetkisi devlette değildir" dedi.

23 EYLÜL

ABD İLE YAPTIRIM KRİZİ

Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahip Brunson'un serbest bırakılmaması iki ülke arasında ikili tarihin en derin krizinin kapısını açtı. Trump yönetimi 2 Ağustos'ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yaptırım kararı aldı. 4 Ağustos'ta da Türkiye karşı hamle yaptı. Kriz Rahip Brunson'un 12 Ekim'deki son duruşmasında serbest bırıkalması ve ABD'ye gitmesi ile aşıldı.

31 AĞUSTOS / 7 EYLÜL / 17 EYLÜL

Türkiye ve Rusya arasında, "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konulu "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi"ne katılmak üzere İran'a gitti. İkili görüşmelerin ardından Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi yapıldı.

Türkiye ve Rusya arasında "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı. Mutabakat ile silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak.

18 EKİM

İKİNCİ ANDIMIZ KRİZİ

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü

iptal etti. MEB de kararı temyiz etti.

1 KASIM

MENBİÇ'TE ORTAK DEVRİYE

Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Menbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından bağımsız devriye faaliyetlerine başlandı.

9 KASIM

HAKKARİ'DE MÜHİMMAT FACİASI

Hakkari'de bir üs bölgesinde, ağır silah mühimmatından kaynaklanan bir kaza yaşandı. 7 asker şehit oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber