Toplu İş Sözleşmeleri 140 YTL Seyyanen Zamla Sonuçlandı

Hatırlanacağı üzere, memurlarla hükümet temsilcileri arasında, geçen yıl yapılan görüşmelerde, önce KESK, ardından Türkiye Kamu Sen görüşmelerden çekilmiş, Memur Sen ise mali hakları içermeyen bir metin imzalamıştı. Memurlarla hükümet temsilcileri arasındaki adı toplu görüşme olan toplantılar bu yıl 15 Ağustos'ta başlayacak... Görüşmeler sırasında hatırlanması amacıyla, hükümetin işçilerle imzaladığı mutabakatın detaylarını sunuyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2007 20:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 320 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin dördüncü turunda uzlaşma sağlandı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre 900 YTL altında maaş alan kamu işçisine 140 YTL seyyanen zam artı 50 YTL iyileştirme, 900 YTL- 1.400 YTL arasında maaş alanlara 140 YTL seyyanen zam, 1.400YTL'nin üzerinde maaş alanlara ise yüzde 10 zam yapılmasına karar verildi. Yapılan zamlar sonrasında en düşük kamu maaşı 740 YTL oldu.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki heyet Başbakanlık Merkez Binada Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile toplu iş sözleşmeleri için bir araya geldi. Yaklaşık 6.5 saat süren dördüncü tur sonrasında uzlaşma kararı alındı. Görüşme sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamuda çalışan 300 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinde mutabakat vardıklarını belirterek, ?Kamuda çalışan brüt 900 YTL'nin altında çalışan işçilerimize 50 YTL'lik iyileştirme yapılmasında mutabakata vardık. Ayrıca 2007 yılı içinde seyyanen 140 YTL zam yapılmasına karar aldık. Bu yıllık yüzde 10 oranında zam anlamına geliyor. 2008 yılının ilk ve ikinci altı ayı için yüzde 3 artı enflasyon farkı verilecek? dedi.

SOSYAL YARDIMLAR DA AYNI ORANDA ARTTI

Sosyal yardımlara da aynı oranlarda zam yapılacağının altını çizen Şahin, toplu iş sözleşmelerinin bir kısmının Ocak ayından bir kısmının ise Şubat ve Mart ayından başlayacağını söyledi. Şahin, sözleşme farkının da 4 ay içinde işçilere ödeneceğini dile getirdi.

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, toplu iş sözleşmelerinin 323 bin işçiyi ve 231 işyerini ilgilendirdiğini ifade ederek, 550 YTL'lik düşük ücretlilerin oransal büyümesiyle ve 1.400 YTL'ye gelen 140 YTL'lik ücret artışının yüzde 10'luk bir zam oranına tekabül ettiğini kaydetti. En düşük ücretlilerde oransal artışın yüksek olduğunun altını çizen Kılıç, beklentilerin istediği noktaya gelmemesine rağmen sözleşmenin Türkiye ortalamasında bittiğini dile getirdi. Yapılan zamlar sonrasında en düşük kamu maaşının 740 milyon YTL olacağını vurgulayan Kılıç, zam oranlarının yüzde 10 ile yüzde 34 arasında değiştiğini belirtti. Kılıç, idari maddeler ve fazla mesai gibi unsurların protokolde olmadığını dile getiren Kılıç, 1.400 YTL arasında 18 bin kamu işçisinin maaş aldığını sözlerine ekledi.

KAMUYA MALİYETİ 800 MİLYON YTL

Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şahin, yapılan zamların kamuya maliyetinin yaklaşık 800 milyon YTL olduğunu söyledi.

-MEMURLARIN 2008 ZAMMI-

Şahin, ''İşçilere memurlar ile eşit oranda zam yapılabileceğini söylemiştiniz. Başbakanlık'ta yapılan ilk görüşmede de seçim ekonomisi uygulamayacağınızı söylediniz. İlk teklifinizle karşılaştırıldığında yüzde 34.5'ten yüzde 10'a kadar değişen oranlarda zam yaptınız'' sözleri üzerine, şunları söyledi:

''Yapmış olduğumuz zam, oransal bir zamdan ziyade, seyyanen yapılan bir zamdır. Seyyanen yapılan maktu zamlarda düşük maaş alanlara bunun yansıması takdir edersiniz ki oransal olarak daha yüksek oranda yansır. Geçmişte memurlarımız için de maktu, seyyanen zamlar yapmıştık. Hatırlayacaksınız, düşük maaş alan memurlarımıza bu daha yüksek oranda yansımıştı. Benim, Türk-İş Başkanı ve yetkililerine yaptığım ilk teklifim, oransal 4 4, sonra 5 4'e çıktı. Bugünkü müzakereler sonucunda, oransal değil, seyyanen, maktu bir zam talebinde ısrar edildi. Biz de o noktada mutabakat sağlamaya çalıştık. Tabii, 140 YTL'lik bir zam oranı, bizim ölçülerimize göre, düşük ücret alanlara biraz daha yüksek yansımakla birlikte, yüzde 10 gibi bir zam oranı anlamına geliyor. Şu anda 2007'nin ilk 6 ayında oluşacak enflasyonu da aşağı yukarı hesap ettik. Şu anda 4.12'dir. Haziran sonu itibarıyla ilk 6 aylık enflasyon ne olabilir? Tabii Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bunu açıklayacak. Biz, 1 puanlık bir fark oluşabileceğini veya 1 puana yakın bir fark oluşabileceğini hesap ederek, yüzde 5 önermiştik. Tabii, Temmuzda, diğer kamu görevlilerine de, memurlarımıza da enflasyon farkı vereceğiz. 9 Temmuzda Bakanlar Kurulu var. Büyük bir ihtimalle bu enflasyon farkıyla ilgili Bakanlar Kurulunda da konuyu gündeme getireceğim. İkinci 6 ay için enflasyon ne olacak? Şu anda bunu tahmin etmek zor. Ama, yıllık bazda hesap ettiğimizde, 9 küsur olmaktadır. Biz 9 küsuru, yüzde 10'a tekabül eder, düşüncesiyle, yüzde 10 gibi bir artışı kamu işçisine yansıtma kararı verdik.''

Şahin, ''Bu sonuç, memurlar için de zam alınır mı?'' sorusu üzerine, 15 Ağustosta yetkili memur konfederasyonlarıyla 2008 zamlarının görüşüleceğini hatırlattı.

Şahin, ''Memurlarımızla yapacağımız toplu görüşmelerde buna benzer bir şablon mu uygularız, başka bir değerlendirme mi yaparız, yani daha önceden olduğu gibi oransal zam mı yaparız, o zaman görüşür ve değerlendiririz. Tabii ki memurlarımız, işçilerimiz, hepsi bizim mesai arkadaşlarımızdır. Mümkün olduğu kadar kendilerine, bütçemizden daha fazla pay ayırmaya gayret ediyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şahin, toplu görüşmelerin seçimlerden sonra olduğuna dikkati çekerek, yeni hükümetin 15 Ağustos'a yetişip yetişmeyeceğinin 23 Temmuzda ortaya çıkacağını ifade etti.

Salih Kılıç ise görüşmelerin Temmuzdan önce sonuçlanacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılarak, görüşmelerin seçimden önce sonuçlanmasının bir avantaj yaratıp yaratmadığı sorusuna, ''Sendikacı, ön sözü kuvvetli insan demektir. ön sözümüz hayata geçmiştir'' dedi.

Bir diğer soruyu yanıtlayan Kılıç, idari maddeler ve fazla mesailere ilişkin konuların imzalanan protokolde yer almadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber