Arınç, Gül'ü eleştirdi...

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 27 Haziran 2007 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimi iptal edildikten sonra yeni bir döneme girildiğini, bu yüzden hiçkimsenin ''adaylığım sürüyor'' gibi açıklamalar yapmaması gerektiğini söyledi. Arınç bu ifadeyi, Abdullah Gül'ün adaylığı üzerine değerlendirme yaparken kullandı.

Arınç, "Yeni dönemde cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız" sorusunu cevaplarken de kapıyı kapatmadı.

TBMM Başkanı, CNN TÜRK'te yayınlanan Editör programında Gürkan Zengin'in sorularını yanıtladı.

Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili yeni değerlendirmeler yapılması gerektiği kanaatinde. Abdullah Gül'ün "adaylığım sürüyor" açıklamasını da bu açıdan doğru bulmadığını söyledi.

Kendi cumhurbaşkanlığı adaylığı için de hala kesin ifadeler kullanmayan TBMM Başkanı, "Süreç iyi izlenmeli. Ne adayım, ne aday değilim diyorum" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin yaptığı iptal başvurusuyla ilgili kararı hala açıklamış değil.

Meclis Başkanı, seçimlerin dört yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gibi unsurlar içeren Anayasa paketiyle ilgili kararın da bir an önce verilmesini istiyor. 22 Temmuz'dan sonra yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimi kaosu yaşanmaması için.

"367 gerekçesi tatminkar değil"

TBMM Başkanı Arınç, Anayasa Mahkemesinin, "Cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği" yönündeki kararının gerekçesini de değerlendirdi.

Gerekçeyi "tatminkar ve ikna edici" bulmadığını söyleyen TBMM Başkanı Arınç, "Anayasa Mahkemesi bir kanunun bir maddesini iptal edip, 'onun yerine şu maddeyi koydum' diyen bir organ değildir. Sadece iptal eder veya reddeder" dedi.

Şimdiki Anayasa Mahkemesi kararına göre, şu anda Cumhurbaşkanı seçimine gidilse TBMM Genel Kurulunda 367'yi araması ve mevcutsa tura başlaması gerektiğini anlatan Arınç, "Ben gerekçeyi, kendi şahsi hukuki görüşüm çerçevesinde, bu konuda yaptığım araştırmalar, Mecliste yaptığım konuşmalar, uygulamaya yönelikortaya koyduğum çerçeve içerisinde ikna edici ve hukuki zemini olan bir düşünce olarak görmüyorum" şeklinde konuştu.

Gerekçeli kararın açıklanmasını önemli gördüklerini belirten Arınç,"Anayasanın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları gerekçesi ile birlikte yayınlanır. Gerekçesi daha sonradan yazılmaz. Ancak iş yükünden dolayı bu gerekçeler daha sonra yayınlanıyor. Hatta bazen gerekçesi yazılmamış kararlar da elimizde mevcut" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne eleştiri

"Cumhurbaşkanı seçimi sürecinin kilitlenmesi, yapılan Anayasa değişikliklerinin kısmen referanduma, kısmen de Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin 16 Mayıs'ta bitmesine rağmen yenisi seçilene kadar göreve devam ediyor olması bir fasit döngüyü, bir kısır döngüyü ortaya çıkardı" diyen Bülent Arınç, "Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararına bakmak, okumak mümkün oldu. Bundan dolayı kendimizi bahtiyar sayıyoruz" dedi.

Arınç, Anayasa Mahkemesi kararı olduğu için buna uymak zorunda olduklarını belirterek, "Zaten uymuş bulunuyoruz. Ama Anayasa Mahkemesi kanun koyucu değildir. Bir işlemi iptal eder, yasa koyucu yasama meclisi tekrar yeni bir kanun maddesi veya Anayasa maddesi yapabilir. Dolayısıyla biz bundan sonra Anayasa Mahkemesi kararına göre cumhurbaşkanı seçmek durumunda değiliz. Yasama organının bu konuda yeni bir düzenleme yapması ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber