TTB: Hükümet sevksiz hasta kabulünden seçimden sonra vazgeçecek

Haber Giriş : 28 Haziran 2007 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TTB Genel Sekreteri Orhan Odabaşı, sevksiz hasta kabulünün bir seçim yatırımı olduğunu, seçim sonrasında ise uygulamadan mutlaka vazgeçileceğini belirterek, ?Çünkü henüz bu uygulamayı karşılayacak bir bütçe yok? dedi.

Orhan Odabaşı ANKA'ya yaptığı açıklamada, üniversite hastanelerinin birinci ve ikinci basamakta tedavisi yapılamayan, tanısı konamayan hastalıkların tedavisinde önemli rol oynadığını belirterek, bu hastanelerin sevksiz hasta kabul etmesinin pek çok sorunu beraberinde getireceğini belirtti.

Özellikle araştırma ve eğitim boyutu öne çıkan üniversite hastanelerinin sevksiz hastaların yoğunluğunu kaldıramayacağını, bu hastaları kabul edebilmesi durumunda ise hizmetin kalitesinin düşeceğini ifade eden Odabaşı, hastanelerin eğitim ve araştırma boyutunun da ortadan kalkacağını kaydetti.

Sevk zincirinin kaldırılmasını seçim öncesi popülist bir yaklaşım olarak değerlendiren Odabaşı, özel hastanelerdeki farklı barkot uygulamasına benzer bir uygulamanın üniversite hastanelerinde de görüleceğini savundu.

Üniversite hastanelerinin mali açıdan bir darboğaz içinde olduğunu belirten Odabaşı, hastalardan bir süre sonra katı payı alınmasının da gündeme geleceğini söyledi. Odabaşı, ?Vatandaş şunu biliyor, üniversiteye gittiği zaman aslında devletin kendisi için verdiği desteğin yanısıra cebinden katkı payı vermek durumunda. Eğer bu katkı payını vermezse üniversitede hizmet alımında gerilere düşecektir? dedi. Odabaşı, Sağlık Bakanlığı'nın üniversite hastanelerinin hastalardan katkı payı talep etmemeleri noktasında gerekli uyarıyı yapması gerektiğini söyledi.

Rektörlerin ise ikilem içinde olduklarını da anlatan Odabaşı, ?Üniversiteler 15 haziran genelgesine uymazlarsa ekonomik girdi anlamında çok önemli bir kapıyı kapatmış oluyorlar, rektörlerin kafalarındaki en önemli soru da şu: Geçmişte yaşandığı gibi alacaklarını tahsil edemeyebilirler mi ya da alacaklarının silinmesi gibi bir durum tekrar yaşanabilir mi? Üniversiteler yine aynı durumla karşılaşmak istemiyorlar. Çünkü açıklarının daha da büyüyeceği bir durum yaşanabilir? dedi.

Odabaşı, aile hekimliği uygulamalarının dış kaynaklarla finanse edildiğine vurgu yaparak, bu sistemin tüm Türkiye'de yaygınlaştırılmasının ve sevksiz hasta kabulü uygulamasının bütçeye büyük bir yük getireceğine dikkat çekti. Odabaşı, ?Henüz bu uygulamaları kaldıracak bir bütçe bulunmuyor? derken, bu durum nedeniyle hükümetin seçim sonrasında sevksiz hasta kabulü uygulamasından geri adım atacağını iddia etti. Odabaşı, sevk zincirinin hasta açısından da sorunlu olduğunu bu nedenle mahkemeye gittiklerini anımsattı.

Odabaşı, üniversite hastanelerinin genel sağlık sistemindeki rolünün 100 hastadan sadece 3 ya da 4'üne bakmak olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber