Öğretmen kendini savundu: Öğrencilere dağıttığım notlar hadis ve Kur'an tefsiri

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Haziran 2007 08:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, din kültürü öğretmeni Hasan Çelik'i, 'Peygamber(sas) sevgisini' anlatmak için hazırlayarak 9 ay önce öğrencilere dağıttığı ve Said Nursi'den de bir alıntı yaptığı notlardan dolayı valilik ve milli eğitim müdürlüğüne dilekçeyle şikayet etti.

Valilik, söz konusu iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Din Kültürü öğretmeni Hasan Çelik ise ADD'nin şikayetine tepki göstererek, "Öğrencileri doğru bilgilendirmek için İslam âlimlerinin eserlerinden faydalandım. Said Nursi'nin kitabından yapılan alıntı da Kur'an'daki ayetlerden birinin tefsiri." dedi.

Olay Isparta Ülkü İlköğretim Okulu'nda 9 ay önce gerçekleşti. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Hasan Çelik, 'Peygamberin güzel ahlakı' konulu ünite için çeşitli kaynaklardan derlediği eğitim notlarını öğrencilere dağıttı. Peygamber Efendimiz(sas)'in '40 Hadis'inin de yer aldığı notların arasında, Said Nurs-i'nin kitaplarından da bir alıntı yapıldı. Notlar arasında Bediüzzaman Said Nurs-i'nin 'Lemalar' adlı eserinde, Ali İmran Suresi'nin 'De ki: 'Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin.' ayetinin bir nevi meali olan "Allah'a imanınız varsa elbette Allah'ı seveceksiniz. Madem Allah'ı seversiniz, Allah'ın sevdiği tarzı yapacaksınız. Ve o sevdiği tarz ise Allah'ın sevdiği zata benzemelisiniz. O'na benzemek ise O'na ittiba etmektir. Ne vakit O'na ittiba etseniz Allah'ta sizi sevecektir.' ifadesi de yer aldı. Söz konusu notlardan rahatsız olan öğrenci velisi Feray Selek, konuyu aynı zamanda üyesi olduğu ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek'le paylaştı. Mahmut Özyürek ise 25 Haziran 2007 tarihinde Hasan Çelik'in, öğrencileri Atatürk'e hakaret eden bir kişi'nin sözlerinden sözlü yaptığını ileri sürerek valilik ve milli eğitim müdürlüğüne dilekçeyle başvurdu. Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, Said-i Nursi'nin sözlerinin öğrencilere dağıtılmasının 'Atatürk ve Cumhuriyet'e karşı bir başkaldırı' olduğunu savundu. Isparta Valiliği, Hasan Çelik hakında soruşturma açtı. Isparta Vali Vekili Bekir Kaya, bu aşamada müfettiş raporunu beklediklerini bildirdi.

Isparta Ülkü İlköğretim Okulu Din Kültürü öğretmeni Hasan Çelik, haberlerin kasıtlı ve çarpıtma odluğunu söyledi. Öğrencilere doğru bilgiler vermek için bütün dini kaynaklardan yararlanmaya gayret ettiğini anlatan Çelik, haberlerin sansasyon amaçlı olduğunu kaydetti. Çelik, "Maalesef notlarda ne dendiğine değil, kimin dediğine bakılıyor. Hazırladığım notlar Peygamber Efendimiz(sas)'in sözlerinden ibaret. Ayrıca iki sayfalık not arasında yer alan Said Nursi'nin sözleri, Kur'an'dan sadece bir ayetin tefsiridir." dedi.

Atatürk Meclis'e davet ediyor

Bediüzzaman Said Nursi, Kurtuluş Savaşı sırasında yaptığı konuşmalar ve vaazlarında bağımsızlık mücadelesine verdiği destekle biliniyor. Yazdığı eserlerde Kur'an'ı tefsir eden İslam âlimlerinden Said Nursi, bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün tarafından, vekillere yönelik bir konuşma yapması için ilk Meclis'e davet ediliyor. Said Nursi'ye yine Kurtuluş Savaşı'nın önderi Atatürk tarafından milletvekilliği, Diyanet âzalığı ve şark umum vaizliği gibi görevler de teklif ediliyor. Bu arada, Said Nursi'nin müellifi olduğu Risale-i Nurlar da yayın yasağı olmayan kitaplar arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber