Atilla Yayla'nın yargılanmasına devam edildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılan Prof. Dr. Atilla Yayla'nın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık Yayla hazır bulunurken davaya konu olan haberi yapan Yeni Asır muhabiri Nuray Kaya şahit olarak dinlendi.

Mahkemeye konuşan muhabir Kaya, toplantıya gazeteci olarak gittiğini belirterek, "Prof. Dr. Yayla, Avrupa ve Türkiye ile ilgili ayrıntılı bir konuşma yaptı. Konuşmanın arasında, 'Kemalizm, ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder' diye bir ifade kullandı. Soru cevap kısmında ben burayı sorduğumda, 'Hayır, doğru anladınız.'' dedi.'' şeklinde konuştu.

Kaya ayrıca, ''Yayla'nın 'İleride her yerde bu adamın neden fotoğrafları var.'' diye soracaklar diye şu an kelimesi kelimesine hatırlamadığım o tarihte gazetede yazdığım yayınlanan sözleri söyledi. Olay tarihinde benim ses kayıt cihazım ve görüntüm yoktur.'' iddialarını öne sürdü.

Nuray Kaya ayrıca sözkonusu haberin kendisine ait olduğunu ve konuşmalardan duyduğu ifadeleri haberleştirdiğini aktardı.

Kaya'nın bu konuşması üzerine konuşan Atillla Yayla, ''Ben o konuşmada Atatürk ve Atatürkçülük üzerine konuşmadım. Kemalizm üzerine konuştum. Ben Cumhuriyet bizi ortaçağdan kurtardığı söyleniyor. 'Bu tartışılır' dedim. Tartışmalı kısımda ise Avrupalıların ağzından, ''Neden her yerde fotoğrafları var, neden her yerde Atatürk'ün heykelleri var'' diye soracaklar' dedim." şeklinde konuştu.

Yeni Asır Gazetesi'ndeki yapılanın haber değil yorum olduğunu belirten Yayla, probleminde buradan ortaya çıktığını kaydetti.

Yayla'nın avukatları tarafından Kaya'ya sorulan, ''Haberin tamamını siz mi yaptınız? Hain başlığını siz mi attınız? şeklindeki soruyu ise Kaya, ''Haberin içeriğini ben yazdım, ancak başlığı ben hazırlamadım.'' cevabını verdi.

Mahkeme, Yayla'nın duruşmalarda muaf tutulmak isteğini kabul ederken, bir sonraki duruşmaya tanık olarak Ali Bulaç ile organisazyonu düzenleyen ve dinleyici olarak katılan 3 kişinin tanık olarak dinlenmesini istedi. Duruşma ileri bir tarihe erteledi.

Duruşmadan çıkışında Yayla'nın yanına gelen bir bayan, sözlü eleştiride bulundu. ''Kemalizmi Amerika'da nasıl yapratmaya çalıştığı biliniyor. Siz Atatürk hakkında böyle şeyler yapmaya devam ettikçe biz Kemalizme daha çok sahip çıkacağız.'' diyerek, bağırdı. Vatandaşı sabırla dinleyen Yayla, farklı kaynaklardan da bu konuyu araştırmasını tavsiye etti.

AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları'nın 18 Kasım 2006 tarihinde düzenlediği ''Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinin Toplumsal Etkileri'' konulu panelde Atatürk'e ve hatırasına hakaret ettiği ileri sürülen Prof. Dr. Atilla Yayla hakkında, Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı.

Davaya kaynak ise bölgesel gazete Yeni Asır'ın panelden bir sonraki gün attığı, 'Hain'' başlıklı haber olmuştu.

Daha sonra gazete, haberle ilgili tekzip yayınlayarak. ''Yayla'ya hain denilemez" ifadesini kullanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber