YÖK, üniversitedeki telekulağı mahkeme zoruyla soruşturacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 18:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyelerinin konuşmalarını dinlemekle suçlanan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı mahkeme kararıyla soruşturacak. Zaman'ın 6 Nisan 2007'de manşetten duyurduğu YÖK'ün Yamaç hakkında daha önce verdiği 'soruşturmaya gerek yok' kararını mahkeme bozdu.

YÖK'ün hakkında 'soruşturmaya gerek yok' dediği Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, mahkeme kararıyla yargılanacak. Yamaç, öğretim üyelerini 'Kiminle ne konuştuğunuzu biliyorum' diyerek tehdit etmişti.

YÖK'ün izin vermemesi üzerine Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu, Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Mahkeme 'soruşturma açılmasına gerek yok' kararının yürütmesini durdurdu. Kararda, YÖK mevzuatının öngördüğü ceza soruşturma usulünün dışına çıkıldığı belirtildi. Ayrıca YÖK'ün kararının uygulanması durumunda işlendiği iddia olunan suçlarla ilgili yapılması gereken ceza soruşturmasının sürüncemede kalabileceği ifade edildi.

Rektör Kadri Yamaç, 8 Haziran 2006 tarihinde Teknik Eğitim Fakültesi Akademik Kurulu'nda öğretim üyelerine tehdit gibi bir konuşma yapmıştı. Öğretim üyelerine, "Kimlerle ne konuştuğunuzu biliyorum." diyen Yamaç, "Kırmızı plaka AA denilen kişi devlet istihbaratının tahmin edersiniz çok önemli bölümleri paylaştığı kişilerdir. Üzülerek söyleyeyim; ben bu fakültede isim isim, maalesef hangi hocanın hangi reislerle, hangi saatlerde, nerede, hangi görüşmeleri yaptığını sesli olarak biliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

YÖK'ün kararına karşı dava açan Haluk Tokuçoğlu'nun dilekçesinde, soruşturma açılmaması kararının hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştı. Rektörün Teknik Eğitim Fakültesi'nde yaptığı konuşmanın kayıtlarını da mahkemeye sunan Tokuçoğlu, şunları kaydetmişti: "Bu karar öğretim üyeleri arasında korku, şüphe ve endişelerin yoğunlaşmasına, rektörün, YÖK tarafından da korunduğu intibaının yaygınlaşmasına neden oldu. Eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksattı." YÖK'ün kararının, dinleme ve takip yaptırdığını söyleyen Rektör Yamaç'ı cesaretlendirdiğini savunan Tokuçoğlu, "Uygulama böyle devam ederse takip ve dinleme olayları devam edecektir. Soruşturma açmama kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilsin." görüşünü dile getirmişti.

YÖK mahkemeye yaptığı savunmada, Rektör Yamaç'ın 'öğretim üyelerini dinlediği' yönündeki açıklamasından dolayı davacı Tokuçoğlu'nun menfaat ihlaline uğramadığını savundu. YÖK'ün mahkemeye verdiği dilekçede, Rektör Yamaç'ın savunmasına yer verilerek öğretim üyelerine yönelik ifadelerin duyumdan ibaret olduğu, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan gelen bilgilerden oluşmadığı öne sürüldü. Davanın usul yönünden reddini isteyen YÖK, başkanlık kararının hukuka uygun olduğunu savundu.

14. İdare Mahkemesi kararında, YÖK kurullarının Rektör Yamaç hakkında ilk soruşturmayı başlatması ve iddiaları bir rapora bağlaması gerektiği vurgulandı. Kararda şöyle denildi: "Bu rapor da dikkate alınarak yetkili kurullar tarafından son soruşturmanın açılıp açılmamasına ilişkin men-i muhakeme veya lüzum-u muhakeme şeklinde bir karar alınması yasal zorunluluktur. Bu nedenle, ilk soruşturma tamamlandığında YÖK üyelerinden teşkil edilecek üç kişilik kurulca son soruşturmanın açılması veya açılmaması yolunda bir karar alınmayarak YÖK Başkanı'nın ilk soruşturmayı sonuçsuz bırakma yetkisi bulunmadığı gibi, yetkili kurulların da lüzum-u muhakeme ve men-i muhakeme dışında bir karar vermeleri mümkün değildir." YÖK, yürütmeyi durdurma kararına Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz edebilecek.

Rektör Yamaç'ın konuşmasının ortaya çıkmasının ardından öğretim üyeleri suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararıyla dosyayı YÖK'e gönderdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Rektör Yamaç hakkında soruşturma açmamıştı. Rektörün sözlerinin duyumdan ibaret olduğunu savunan YÖK, bu bilgilerin MİT'ten gelmediğini kaydetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber