Hükümet, tüm yurdu 'kuraklık kapsamına' almak istiyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taslak çalışmaları 17 ili kapsayacak şekilde yapılan kuraklık kararnamesinin, kapsamı 40 ile çıkarılarak Başbakanlığa gönderildi. Ancak Tarım Bakanlığı, kararnamenin yurt genelini kapsamasını istiyor.

Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesini içeren kararnamede "kapsam genişletilsin mi, genişletilmesin mi?" tartışmasının yaşandığı öğrenildi. Kararname taslağı çalışmalarına 17 il kapsama alınacak şeklinde başlandığı, daha sonra sayının 40 ile çıktığı belirtildi.

Kararnamenin il sayısı artırılarak Başbakanlığa gönderildiği, buna karşılık Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kapsamın tüm yurt çapına yayılmasını istediği öğrenildi.

Bakanlığın istediği şekilde; kararnamenin yurt çapına yayılması halinde maliyetin büyüyeceği vurgulanıyor.

Hazine, kararnameyi bekliyor

Hükümetin seçimler öncesinde çiftçileri rahatlatmak amacıyla hazırladığı kuraklık kararnamesinde sona gelindi. Kararnameyle çiftçilere hem tohumluk yardımı yapılması hem de Ziraat Bankası'na olan borçlarının yüzde 7 oranında bir faizle 1 yıl süreyle ertelenmesi öngörülüyor.

Yakında açıklanması beklenen kararnameyle, ürünü en az yüzde 25 oranında zarar gören çiftçiler, kuraklık desteğinden faydalanabilecek. Bu çerçevede buğdaya dekar başına 15 YTL, fiğe 20 YTL, arpaya 12 YTL, korungaya da 12 YTL ödeme yapılması planlanıyor.

Türkiye'de kuraklığın bir hilal şeklinde yoğunlaştığından hareket edilerek çalışmada kapsama 40 ilin alınması planlandı. Ancak son günlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine arasında kapsamın genişletilip genişletilmemesi konusunun da gündeme geldiği belirtildi.

En büyük düşüş Ege'de

Yetkililer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kararnamenin bütün Türkiye'yi kapsaması yönünde bir görüşünün gündeme geldiğini, ancak Hazine'nin maliyeti artıracağı gerekçesiyle buna karşı çıktığı anlatıldı. Kararnamenin 40 il kapsama alınarak imzaya açıldığı, şimdi çıkacak kararnamenin beklendiği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre bu yıl, yağışlar Ege Bölgesi'nde yüzde 45, Marmara Bölgesi'nde yüzde 33, İç Anadolu Bölgesi'nde 22 ve Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 12 azaldı. Kuraklığın özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesi'ndeki ürünlere önemli zararlar verdiği, bu nedenle buğday veriminde düşüşün İç Anadolu'da yüzde 80, Ege Bölgesi'nde yüzde 40, Çukurova'da yüzde 10 dolayında olduğu kaydedildi. Marmara'nın bazı kısımlarında da verim kayıpları bulunduğu ifade ediliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuraklığın Türkiye'nin buğday rekoltesini yaklaşık 2 milyon ton azaltacağını tahmin ediyor.

HANGİ BÖLGEDE YAĞIŞLAR NE KADAR DÜŞTÜ

BölgeDüşüş oranı (Yüzde)

Ege45

Marmara33

İç Anadolu22

Akdeniz12

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Ekmeğin fiyatı değişmeyecek

Aşırı sıcaklarla birlikte yaşanan kuraklığın buğdayda korkulacak miktarda kayba neden olmadığı, yüzde 10-12'lik kaybın ise ekmek gibi buğdaya bağlı ürünlerin fiyatını etkilemeyeceği belirtildi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ve piyasada, her türlü olağan haller dikkate alınarak depolanması gereken buğdayın bulunduğunu, kuraklıktan doğan kayıptan endişe edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kirişçi, kuraklıktan en fazla etkilenen İç Anadolu'da ürün kaybının da geçen yıla oranla yaklaşık 1.5 milyon ton olabileceğini söyledi.

Fiyatı çiftçi yükseltiyor

Buğday rekoltesinde ürün kaybının yüzde 40'ı bulacağı yönündeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Kirişçi, kaybın yüzde 10-12 aralığındaki gerçekleşeceğini ve büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını savundu. Kirişçi, ?Buğday hasadı yapan çiftçilerin, ürününü bugünlerde TMO'ya ve tüccara satmayarak daha fazla kâr etme düşüncesiyle elinde tutuyor. Bu da mevcut fiyatın yükselmesine neden oluyor. Yani tüccar değil, çiftçi fiyatı yükseltiyor. Buğdayı hasat döneminde, yapılan 1 milyar 50 milyon YTL ödeme, çiftçinin nakit ihtiyacını karşıladığı gibi, buğdayı da elinde tutmasına sebep oldu. Bu nedenle ekmek fiyatlarına yansıyacak bir durum söz konusu olamaz. Türkiye'nin buğday açığı olursa, tüketimle ilgili bir sıkıntının yaşanmaması için mutlak yolla ithalata gidilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber