Çelik: "Öğrenci şüpheci düşünmeyi öğrenecek"

Haber Giriş : 12 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci süpheci düşünecek

Yeni müfredatı Yeni Şafak'a anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Öğrenci şüpheci düşünmeyi öğrenecek" dedi. Çelik, "itaatkâr değil, sorgulayıcı öğrenci " yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tüm dersleri kapsayan yeni bir müfredat hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni müfredatı "inşacı ve yapısalcı" olarak nitelendirdi. Çelik, öğrencilere sabit doğrular ve doğmalar yerine, süpheci düşünmeyi öğreteceklerini söyledi. Bakan Çelik, yeni müfredat hakkında Yeni Şafak'a bilgi verdi. Hüseyin Çelik, "Yeni müfredat, öğrenmeyi öğretme yöntemini esas alıyor. Öğretmeni değil öğrenciyi merkeze alıyor. Öğretmeni konferansçı olmaktan çıkarıp adeta bir ekip başı haline getiriyor" dedi.

Öğrenci sorgulayacak

Sorgulayıcı öğrenci yetiştireceklerini kaydeden Bakan Çelik, "İnsanlara çok sabit doğrular verip onların dışında bir doğru olmadığını ve onlara kafa yormanın da çok anlamsız olduğu gibi bir telkinle öğrenciye yaklaşırsanız, bilimsel gelişme dediğimiz şey olmaz. Bu şuna benzer insanları yemeğe davet ediyorsunuz, diyorsunuz ki, sınırsız bir iştahınız olabilir ancak menümüz fikstir. Menünün fiks olduğu bir yerde hür iştahın bir anlamı olmaz. Öğrencileri itaatkâr olmaktan sorgulayacı birey haline getireceğiz" diye konuştu.

Gereksiz bilgiler çıkarılıyor

Hüseyin Çelik, yeni müfredatla birlikte öğretmen el kitabı hazırlanacağını kaydetti. Ders kitaplarının da yarışmayla belirleneceğini ifade eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitimi, gereksiz teferuatlardan kurtaracağız. Avusturalya'da kaç kanguru olduğunu öğrenmek önemli değil, orada kanguruların yaşadığını bilelim o yeterli. Mississippi'nin uzunluğu ne kadardır, Amazon'un debisi ne kadardır? Buna varıncaya kadar her şeyi ezberliyoruz. Lüzumsuz ve gereksiz bilgilerden kurtulacağız. Ancak bazı şeyleri, çarpım tablosu gibi tabiî ki ezberleyeceğiz. Yarışmayı geçmeyen kitap, ders kitabı olamayacak. Kitabı bir grup olarak da yazabilirsiniz, kişi olarak da yazabilirsiniz, bir kurum olarak da yazabilirsiniz."

Uzman kadro hazırladı

Müfredatın uzmanlar tarafından hazırlandığını belirten Bakan Çelik, "Bakanlığın müfredatını hazırlayan ekibin içinde OTDÜ'den Hacatepe'den Ankara Üniversitesi'nden Gazi Üniversitesi'nden ve diğer ünversitelerden öğretim üyeleri var. Öğretmenler de var. Ortaöğretim ve ilköğretimden ve yüksek öğretimi vermiş öğretmenler var" diye konuştu. Müfredatı tüm Türkiye'de 2005-2006 öğretim yılında uygulayacaklarını ifade eden Çelik, "2004- 2005 öğretim yılı ısındırma dönemi olacak. 2005-2006 öğretim yılında ise tüm Türkiye'de uygulayacağız" dedi. İlköğretim ile ilgili ders müfredatı çalışmasının tamamının bittiğini hatırlatan Çelik, ortaöğretim müfredatı ile ilgili çalışmaların ise devam ettiğini ve kısa süre içinde biteceğini söyledi.

'DİN EĞİTİMİ DEĞİL ÖĞRETİMİ'

Geçmiş dönemlerde kademeli olarak felsefe derslerinin kaldırıldığını belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni müfredatta felsefeye önem verdiklerini söyledi. Cumhuriyetin temel ilkelerinin müfredatta ortak payda olarak görüldüğünü söyleyen Çelik, yeni müfredatta bu konuda en ufak bir sapmanın söz konusu olmadığını belirtti. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde din eğitimi değil, din öğretimi verileceğini söyleyen Çelik, "Çünkü Anayasa'da mecbur olduğuna göre ve bu ders Musevi'ye de Ermeni'ye de bu ders verilir. Herkese okutuyorsunuz ateiste de okutuyorsunuz. İnsan Budizm nedir, bunu bilsin, Aleviliği bunun için ilave ediyoruz bu derse. Alevilik nedir, vatandaş bunu öğrensin. Bu derslerde doğru yanlış sorgulaması da yapmıyoruz. Mukayeseli olarak öğretelim ama hangisi doğrudur ona bırakalım. İşte sorgulayıcılık buradadır" dedi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber