Kuraklık haritasında olmayan il kuraklık kararnamesinde

Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kuraklık Kararnamesi'nin ciddi eksiklikler içerdiğini savundu. Türkiye'nin tüm bölgelerinde kuraklığın yaşandığını kaydeden Yetkin, kararnamedeki 40 ilin içerisinde kuraklık haritasında bile bulunmayan Ordu'nun yer aldığına, üretimi yüksek ve kurak bir bölge olan Şanlıurfa'nın ise yer almadığına dikkat çekti.

Yetkin, ANKA Ajansı'na yaptığı açıklamada, 40 ilde kuraklıktan etkilenen çiftçilere tohumluk yardımı yapılmasını ve borçlarının yüzde 7 oranında faizle bir yıl ertelenmesini öngören Kuraklık Kararnamesi'nin ciddi eksiklikler içerdiğini savundu. Türkiye'nin tüm bölgelerinde kuraklığın yaşandığını kaydeden Yetkin, kararnamedeki 40 ilin içerisinde Ordu, Sinop ve Samsun'un da yer aldığını anımsattı. Yetkin, üretimi yüksek ve kurak bir bölge olan Şanlıurfa'nın kararnamede neden yer almadığını sorguladı. Yetkin, "Ordu, Sinop ve Samsun'un buğday, arpa üretimleri ne kadar? Bu iller neden kararnamede kuraklık kapsamına alındı demiyorum; alınış amaçlarını soruyorum. Üstelik Ordu kuraklık haritasının içinde dahi yer almıyor" diye konuştu.

"KURAKLIKTAN 40 İL DEĞİL, TÜM TÜRKİYE ETKİLENECEK"

Tüm illerin kuraklık bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Yektin, kuraklıktan sadece 40 ilin değil, tüm Türkiye'nin etkileneceğini dile getirdi. Kararnamede buğday, arpa gibi ürünlerle kısıtlamalar getirilmesine de tepki gösteren Yetkin, "Buğday, arpa gibi sınırlı ürünlerde bu uygulamanın yapılması düşündürücü. Sıcaklar başladı, tarlalar yanıyor. Ayçiçeği, pamuk bitmiş durumda. Sıcaklardan mısır, incir hepsi etkilenecek. Tüm illerin bu kapsama alınması gerekiyor" dedi.

KARARNAMENİN HÜKÜMETE MALİYETİ 25 MİLYON YTL

Yetkin, Kuraklık Kararnamesi'nin Hükümet'e maliyetinin 25 milyon YTL olduğunu, kamuoyuna yansıtıldığı gibi 1 milyar YTL olmadığını söyledi. Kararnamede 1 milyon 300 bin hektar alanın zararda olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Yetkin, dekar başına ortalama 16 milyon YTL düştüğünü ifade etti. Söz konusu rakamın ve kararnamenin etki alanlarının çok az olduğundan yakınan Yetkin, Hükümetin kuraklık kararnamesini gözden geçirmesi ve tüm Türkiye'yi kapsam altına alması gerektiğini vurguladı.

Tarım kredilerinde ve borçlar da 1 yıl erteleme yapılmasının önem taşımadığını ifade eden Yetkin, mühim olanın çiftçinin gelecek sene tarlaya girebilmesi olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber