AK Parti'nin yol haritası tamam

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla sevinen AK Parti, 22 Temmuz'dan itibaren cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin üç aşamalı bir planı devreye koymaya hazırlanıyor Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından AK Parti, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin A, B ve C planlarını hazırladı.

AK Parti, 22 Temmuz'dan itibaren cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin üç aşamalı bir planı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. İşte AK Parti'nin Köşk seçimine ilişkin yeni yol haritası:

YİNE MECLİS SEÇECEK

A PLANI: AK Parti önce 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimin sonucunu bekleyecek. 22 Temmuz'da AK Parti, 367 sandalyeye sahip olursa, hemen 11. Cumhurbaşkanı'nın oluşacak Meclis tarafından seçilmesi için düğmeye basılacak. 11. Cumhurbaşkanı seçildiği için tartışmalar sona erecek. Ancak AK Parti, vatandaşa verdiği sözü yerine getirmek için referandum sürecini işletecek ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin değişikliği halkoyuna sunacak. Değişiklik kabul edilse bile 11. Cumhurbaşkanı 7 yıllığına seçildiği için ancak 12. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilebilecek.

367 VEKİL ÇIKMAZSA

B PLANI: AK Parti, sandıktan 367 milletvekiline ulaşamazsa, B planı devreye sokulacak ve referandum süresinin 120 günden 40 güne indirilmesine ilişkin değişiklik gündeme alınacak. Böylece referandumun en geç Eylül ayında yapılması sağlanacak. Cumhurbaşkanı seçimi Ekim ayında tamamlanacak. Böylece Sezer'in uzun süre Köşk'te oturmasının önüne geçilecek.

ÇİFTE SANDIK GELECEK

C PLANI: Meclis'te yaşanacak olumsuzluk ve muhalefet partilerinin yeni bir 367 krizi çıkarma olasılığına karşı, AK Parti, ?C Planı'nı gündemine alacak. Sonbaharda halkın önüne çift sandık koyacak.

Meydanlar adaylığımı işaret ediyor Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin 367 oy şartıyla ilgili kararında hukuki ilkeleri gözardı ettiğini ancak dün aldığı kararda bunu bertaraf ettiğini söyledi. Bakan Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise ?İhtiras içinde hareket etmiyorum ama meydanlar adaylığımın sürdüğünü gösteriyor? diye konuştu. NTV'nin sorularını yanıtlayan Gül, Anayasa Mahkemesi kararının kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Gül, ?Haksızlık etmişim. Anladığım kadarıyla zorlamalar artık Anayasa Mahkemesi üyelerini de tedirgin etti? dedi. Bundan sonra yaşanacak süreçte belirsizlikler olduğunu belirten Gül, hukukçulara bir çalışma yaptırdıklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yeni cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesinin de halk tarafından seçilmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. )

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber