Arınç: Sezer istifa etmezse, halk seçebilir

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı Arınç, referandumda kabul edilmesi halinde, yeni cumhurbaşkanının Aralık'ta halk tarafından seçilmesinin mümkün olduğunu söyledi, ?Ancak Sayın Sezer seçimden sonra istifa ederse, Meclis 30 gün içinde seçim yapmak zorunda? diye ekledi.

NTV'nin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı için yeniden aday olmayı düşünmediğini belirterek cumhurbaşkanlığı adaylığı için de, Meclis Başkanlığı adaylığı için de seçimden sonraki tabloyu görmek gerektiğini söyledi.

Arınç, seçimlerin yapılmasının ardından toplam 10 günde, yeni Meclis Başkanı'nın seçileceğini belirterek ?Meclis başkanlığı seçimi için 367 toplantı yeter sayısı aranmayacak?dedi.

YENİDEN MECLİS BAŞKANLIĞI'NI DÜŞÜNMÜYORUM

Bülent Arınç, görev süresinin yeni Meclis'in açılmasıyla sona ereceğini belirterek Meclis Başkanlığı'na yeniden aday olmayı henüz düşünmediğini söyledi. Arınç ?Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yeni Meclis'te oluşacak tabloyu görmemiz gerekiyor. Yeni Meclis ne gösterecek buna bakmak lazım.. Bu sözlerim cumhurbaşkanlığı adaylığım için de geçerli? dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN RET KARARI

Arınç. Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören yasaya yapılan itiraza ilişkin verdiği ret kararını ?doğru bir karar' olarak değerlendirdi. Arınç ?Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğru, gerekçesi henüz yazılmadı ama kendi içinde tutarlı bir karar olduğunu düşünüyorum. Biraz şaşırdım ama doğru buluyorum kararı? dedi.

YENİ CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Yüksek yargının son kararının ardından cumhurbaşkanı seçiminin Aralık ayında halk tarafından yapılabileceğini söyleyen Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'in halen görevini sürdürdüğünü hatırlatarak ?Referandumda ?halk seçsin' kararı çıkarsa Aralık ayında 11. cumhurbaşkanı, yani şu anki cumhurbaşkanımızdan sonraki cumhurbaşkanı halk tarafından seçilebilir? dedi.

Meclis başkanlık divanı seçiminin ardından cumhurbaşkanını seçme kararı da alınmasının mümkün olduğunu belirten Arınç, ?O zaman Meclis 367 toplantı yeter sayısıyla 30 gün içinde 4 turda cumhurbaşkanını seçebilir, Bu da mümkün? dedi.

Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer seçimlerden sonra istifa etmesi halinde ise, Meclis'in 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanını seçmek zorunda olduğunu belirti.

Arınç seçimlerin yenilenmesinin ise Meclis'in 30 gün içinde yeni cumhurbaşkanını seçemezse ortaya çıkacağını söyledi.

ABDULLAH GÜL'ÜN ADAYLIĞI

Önceki süreçte Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığını desteklediğini belirten Arınç, bundan sonraki süreçte cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ise seçimden önce bir isim telafuuz etmenin yanlış olacağını söyledi.

Meclis Başkanı, AK Parti'nin Kayseri mitingine katılmasıyla ilgili eleştiriler için ise ?Meclis başkanları mutlak tarafsız değildir. Görevimle ilgili tarafsızım ama milletvekili adayı olarak sınırlı propaganda yapabilirim? dedi.

Arınç, Saadet Partisi ve Necmettin Erbakan'dan kendisine gelen eleştirilere üzüldüğünü de belirtti, ?Bu sözler Erbakan'ın tarzıdır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber