TEKEL ve TEDAŞ en geç 2009'un başına kadar satılacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni hükümetin göreve başladığında önüne gelecek olan özelleştirme planı hazırlandı. ÖİB tarafından hazırlanan plana göre, TEKEL ve TEDAŞ 2008 sonu ya da 2009 başında özelleştirilecek. İki kuruma özelleştirme öncesinde toplam 625 milyon YTL'lik yatırım yapılacak.

Petkim ihalesinin ardından yapılacak özelleştirmeleri seçim sonrasına bırakan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yeni hükümete sunacağı yol haritasını netleştirdi. Yeni hükümetin de kabul etmesi durumunda uygulanacak yol haritasına göre Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ve TEKEL 2008'in sonu veya 2009 yılının başında özelleştirilecek. Şeker fabrikalarında önümüzdeki 3 yıl özelleştirme çalışmalarının sınırlı olması öngörülürken, Sümer Holding bünyesindeki özelleştirme çalışmalarında ise bir ilerleme beklenmiyor.

ÖİB'nın uzun süredir ihale hazırlıkları sürdürülen TEKEL Sigara İşletmeleri'nin 2008 yılı sonu veya 2009 yılı başında özelleştirilmesini öngördüğü kaydediliyor. TEKEL'de özelleştirme öncesinde de, 2008 yılında 75 milyon YTL'lik yatırım yapılacak. Uzun süre tartışılan TEDAŞ özelleştirmesinin de aynı dönemde yapılması planlanıyor. Daha önce gündeme gelen TEDAŞ özelleştirmesine Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ara verilmişti.

Elektrik dağıtımda Erdoğan fren yapmıştı

Erdoğan'ın isteği üzerine bu yılın ocak ayı başında TEDAŞ'a bağlı bazı bölgelerin özelleştirmeleri ertelenmişti. Konuya ilişkin açıklada TEDAŞ'ın devam etmekte olan ve proje aşamasında bulunan alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi yanında, özelleştirme sonrasında gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin belirsizliklerin giderilmesi, özellikle ihale süreci devam etmekte olan TEDAŞ'ın bağlı şirketleri Başkent Elektrik Dağıtım AŞ, Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'nin bünyesinde devam etmekte olan havai hatların yer altına alınmasına ilişkin yatırım projelerinin büyük ölçüde tamamlanabilmesi için devam eden özelleştirme ihalelerinin ertelenmesine karar verildiği belirtilmişti. Bu ihaleler için belirlenecek son teklif verme tarihinin daha sonra açıklanacağı, ihale hazırlıkları devam eden diğer elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmeleri de aynı anlayış içerisinde sürdürüleceği ifade edilmişti. Bu kapsamda TEDAŞ'a 2008 yılı içinde 550 milyon YTL'lik yatırım yapılacak.

Şeker fabrikalarında özelleştirme sınırlı olacak

2006 yılı sonunda özelleştirilmesi durdurulan şeker fabrikalarının ihalelerinde ise gelecek 3 yıl içinde sınırlı bir ilerleme olması öngörülüyor. Daha önce şeker fabrikalarının ayrı ayrı özelleştirilmesinin sağlıklı olmayacağı belirtilerek, toplu özelleştirme için sürecin durdurulduğu belirtilmişti. Bu kapsamda ihale süreci son aşamada durdurulan Kayseri Şeker Fabrikası, Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikası'nın ilk aşamada özelleştirilebileceği belirtiliyor. Özelleştirme çalışmalarının sınırlı olmasına paralel olarak Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılında 52 milyon 163 bin YTL'lik, 2009 yılında 35 milyon 415 bin YTL'lik, 2010 yılında ise 39 bin 851 YTL'lik yatırım yapması planlanıyor.

Sümer Holding AŞ bünyesindeki özelleştirme çalışmalarında ise önümüzdeki dönemde ciddi bir ilerleme öngörülmüyor. Bu kapsamda Sümer Holding'in 2008, 2009 ve 2010 yılında 700 biner YTL'Lik yatırım yapması planlanıyor. Bünyesinde limanları da barındıran Denizcilik İşletmeleri AŞ'deki özelleştirme çalışmaları ise 3 yıllık dönemde sürecek, ancak tamamlanmayacak. Buna bağlı olarak Denizcilik İşletmeleri 2008 yılında 4.5 milyon YTL, 2009 yılında 4.8 milyon YTL, 2010 yılında ise 2 milyon YTL yatırım yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber