Mağaradan bile çıkamayacaklar

MİT ve TSK, PKK'ya Kandil'de hiç beklemediği ağır bir darbe indirdi. F-16'lar, PKK'nın, başta Avrupa olmak üzere dış dünyayla bağlantısını kuran Rıza Altun, İran sınırında vurdu. Altun ağır yaralanırken beraberindeki 3 elebaşı öldürüldü. Korkuya kapılan lider kadrosu artık Kandil'de de mağaradan çıkamayacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Mart 2019 07:10, Son Güncelleme : 28 Mart 2019 07:12
Mağaradan bile çıkamayacaklar

Türkiye, terör örgütü PKK'ya Kandil'de de göz açtırmıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ortak operasyonunda örgütün tepe kadrosuna ağır bir darbe indirildi. PKK elebaşı Cemil Bayık'ın en yakın adamlarından Rıza Altun ve yanındaki 3 kişi, Kandil bölgesinin İran sınırı yakınında bir köyde toplantı halindeyken vuruldu.

Bayraktar TB-2 tipi silahlı insansız hava aracının koordinat tespiti sonrası Abu Bakra köyündeki yer, F-16 uçaklarınca bombalandı. 21 Mart'ta yapılan ve görüntülerinin bir kısmı paylaşılan operasyonda PKK'nın sözde Dış İlişkiler Sorumlusu 'Navdar' kod adlı Mikail Özdemir, PKK'nın Sözcüsü 'Serhat Varto' kod isimli Emrullah Dursun ve Kandil Bölge Sorumlusu 'Sinan Sor' kod adlı Ali Aktaş öldürülürken, Rıza Altun ise ağır yaralandı. 90'lı yıllar boyunca PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın yanıbaşında bulunan ve sonraki yıllar Avrupa basını tarafından PKK'nın sözde 'Dışişleri Bakanı' diye lanse edilen Rıza Altun'un ölüp ölmediği henüz bilinmiyor.

KAYNAĞINDA YOK ET

'Teröristi kaynağında yok et' stratejisinin etkili sonuçlarından biri olan operasyonda MİT, İHA'larca yüz tanıma teknolojisi kullanarak insan istihbaratı elde etme faaliyetini tanımlayan 'Humint' görevini başarıyla gerçekleştirdi. İlk olarak, Rıza Altun'un Kandil yakınlarında bir toplantı düzenleyeceği bilgisi geldi. Altun'un kullanabileceği tüm yollar ve araçlar kontrol altına alındı. Ardından Altun'un, Mikail Özdemir ve Emrullah Dursun ile bindiği araç Bayraktar TB2 İHA ile saniye saniye takip edildi. Hava Kuvvetleri'nin F-16 uçaklarıyla hava harekatı yapması için gerekli koordineler hızla kuruldu. Bu hazırlıkların tamamlanmasının ardından 21 Mart Perşembe günü öğle saatlerinde Altun, Özdemir, Dursun ve Aktaş'ın toplantı yaptığı yer (vurulan hedefin ev mi yoksa araç mı olduğu henüz paylaşılmadı) tam isabetle paramparça edildi. Düşen bombanın çıkardığı alev topu ve etki alanından hareketle, Altun'un oradan sağ çıkmasının zor olduğu belirtiliyor.

Devamı gelsin

Rıza Altun ve yanındakilerin vurulduğu son operasyon, PKK'nın dış ilişkiler kadrosuna büyük darbe indirdi. Örgütün yıllardır geliştirdiği ve diğer kadrolara da aktardığı hafıza ve ilişki ağının yok edildiği belirtiliyor. Güvenlik birimlerine göre, örgütün yeni ve güvenilir kadrolar üzerinden yeni ilişkiler tesis etmesi yıllar sürecek. Kandil kadrosuna büyük korku veren başarılı operasyonun benzerlerinin sürmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında da PKK'nın sözde Sincar sorumlusu 'Mam Zeki Şengali' kod adlı İsmail Özden, benzer biçimde havadan araç takibi yapılarak öldürülmüştü.

Yüksek teknoloji

PKK'nın bölgedeki ilişkilerini yöneten kadroların büyük darbe aldığı ve bölgedeki aktörlere mesaj niteliği taşıyan operasyon, aynı zamanda PKK'nın TSK'dan saklanmak için sığındığı Kandil'in iç bölgelerinde de kurtuluşu bulunmadığını ortaya koydu. PKK'nın en önemli destekçisi ABD'ye yönelik olarak da 'teknolojik gövde gösterisi' anlamına gelen harekat, MİT ve TSK'nın eşgüdüm, koordinasyon, karar alma ve icra sürecinin etkili bir şekilde işlediğini gözler önüne serdi. Ayrıca MİT'in elinde bulunan imkanların Kandil'i bundan sonra daha da paniğe sevk edeceği anlaşılıyor. Zira bir süre önce TUSAŞ/TAI, sinyal istihbarat (COMINT) ve insan istihbaratı (HUMINT) teknolojisine sahip uydu kontrollü istihbarat İHA'sını (ANKA-İ) MİT'e teslim etmiş ve bu araç faaliyete başlamıştı. Dolaştığı bölgedeki telsiz konuşmalarını, radar ve füze kılavuz sistemlerinden gelen bilgileri de tespit edebilen ANKA-İ'nin son operasyonda kullanıldığı sanılıyor. Aralarında Bayraktar TB-2'lerin de Türkiye İHA'larındaki yüz tanıma teknolojisiyle PKK liderlik kadrosundakilerin Kandil'in mağaraların çıkamaz hale geldiği belirtiliyor. Bu operasyon, Türk devletinin kendi kaynaklarıyla geliştirdiği kapasitenin geldiği noktayı, bölgesel ve küresel güçlere de gösteriyor.

Kıymet Sezer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber