'Yasaksız üniversite, kadrolu öğretmen'

Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ÖSS Sonuçlarını Değerlendirdi:

ŞARTLAR ADİL DEĞİLSE SONUÇ DA ADİL DEĞİLDİR

2007 ÖSS Sonuçlarını değerlendiren Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğrencilerin geçen yıla oranla daha başarılı olduğunu belirterek, başarılı öğrencileri kutladı. Birinciliği paylaşan 21 öğrencinin eğitim kurumlarının genel itibariyle Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya özel kolej olduğunu dikkat çeken Gündoğdu, bu durumun eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinin bütün ülke sathına yayılmasının önemini gösterdiğini belirtti.

Söz konusu okulların, gerek öğretmen sayısı, gerek sınıf mevcutları gerekse sahip olunan eğitim araç ve gereçleri yönüyle çağdaş eğitim olanaklarına sahip olmasının avantajlarının öğrenciler tarafından iyi değerlendirildiğini vurgulayan Gündoğdu, ?Benzer imkan ve şartların diğer Devlet okullarına da sağlanması halinde Anayasamızda yer verilen ?eğitimde fırsat ve imkan eşitliği? ilkesine uygun adil bir yarışma sürecinin oluşturulabileceği tartışmasızdır.

Şartların adil olmadığı eğitim sisteminin gerçekleştirdiği herhangi bir sınavın sonuçlarının da adil olduğunu söylemek mümkün değildir? dedi.

SÖZLEŞMELİ DEĞİL KADROLU ÖĞRETMEN

İllerin başarı durumu itibariyle geçen yılki sonuçlarla bu yılki sonuçları karşılaştıran Gündoğdu, geçen yıl Hakkari ve Şırnak bu yıl ise Ardahan ve Şırnak illerinin başarı sırasının sonunda yer aldığını ifade ederek şunları söyledi. ?Bu durum göstermektedir ki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri başta olmak üzere öğretmen istihdamında yaşanan sıkıntı ÖSS sonuçlarına doğrudan etki etmektedir.

Sendikamızca dile getirilen, öğretmen istihdamında zorluk yaşanan illerde görev yapan öğretmenlere ek tazminat verilmesi, bu bölgelerdeki öğretmenlerin ek ders ücreti katsayılarının arttırılmak suretiyle farklı uygulanması gibi öğretmenlere ek mali imkanlar sunularak öğretmenlerin bu bölgelere yönelmesi teşvik edilmelidir.

Diğer taraftan, yakın dönemde uygulamaya konan sözleşmeli öğretmen ve kısmi zamanlı geçici öğretici uygulaması kapsamında istihdam edilen öğretmenlerin yoğun olarak bu bölgelerde görev yaptığı da dikkate alındığında öğretmenlik mesleğinin tek ve vazgeçilmez istihdam şeklinin kadrolu öğretmenlik olduğu görüşümüzün haklılığı ortaya çıkmaktadır? diye konuştu.

MESLEK LİSELERİ ÜVEY EVLAT

Açıklanan sonuçlar itibariyle, en başarısız okul türlerinin Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Akşam Liseleri ile diğer meslek liseleri olduğunu belirten Gündoğdu, bu sonucun öğrencilerin başarısızlığından değil meslek liselerine reva görülen üvey evlat muamelesinin ürünü olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Gündoğdu, ?Sınav öncesinde, sınırlı seçeneklerle karşı karşıya bırakılan Meslek Lisesi öğrencilerinin özgüveni sistem tarafından yok edilerek öğrencilerin sınav öncesi motivasyon kaybının, hazırlık süreci başta olmak üzere sınavın bütün evrelerine olumsuz etkilediğini göstermektedir? dedi.

SIFIRSIZ EĞİTİM

2006 ÖSS'de sıfır çeken aday sayısı 27.684 iken bu yıl 47.587 olduğunu belirten Ahmet Gündoğdu, sıfır çeken aday sayısındaki bu artışın makul ve bütün toplum kesimlerini ikna edecek gerekçelerinin ortaya konarak sıfırsız bir ÖSS Sınavı beklentisinin karşılanması gerektiğini ifade etti.

YASAKSIZ ÜNİVERSİTE

2007 ÖSS'de geçmiş yıllar itibariyle istikrar bulmuş olan kız öğrencilerimizin daha başarılı olması gerçeğine uygun şekilde kız adayların yüzde 68'inin erkek adayların ise yüzde 59'unun 185 puanı geçtiğini söyleyen Gündoğdu, bu sonucun mutluluğunu yaşarken başarının içerisinde yer alan ve inancının gereği başörtüsü takan kızlarımızın bu kimliklerini koruyarak üniversite eğitimi alma hakkından yoksun bırakılmasına yönelik yakın tarihte gerçekleşecek olan YÖK uygulamalarının varlığından da aynı oranda üzüntü duyduğunu belirterek, ?Yasaksız üniversite için gerekli yasal düzenlemelerin 22 Temmuz seçimleriyle teşkil edecek yeni Meclis ve hükümet tarafından hayata geçirilmesini talep ediyoruz? şeklinde konuştu.

cafesiyaset.com (özel)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber