CHP: Üniversitelilere 2 bin 500 YTL karşılıksız kredi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Engin Altay, CHP'nin iktidar olması halinde, zorunlu ilk- öğretimi sekiz yıldan 10 yıla çıkaracaklarını, ortaöğretim öğrencilerinin üçte ikisini mesleki eğitime yönlendirerek üniversite sınavlarını kaldıracaklarını, dershaneleriyse özel eğitim kurumlarına dönüştüreceklerini söyledi. Altay'ın açıklamaları şöyle:

Öğretmen odaklı eğitim: Öğretmene odaklı bir sistem kuracağız. Öğretmenin hakkını vereceğiz. Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen gibi ayrışmalara da son vereceğiz.

Zorunlu eğitim 10 yıl: Sekiz yıllık zorunlu ilköğretimi 10 yıla çıkaracağız. .

ÖSS kalkacak: Zorunlu ilköğretimin 7-8. sınıfından itibaren öğrencileri ciddi bir yönlendirme programına tâbi tutacağız. Ortaöğretime başlayan çocukların üçte ikisi işe ve mesleğe dayalı, üçte biri de akademik eğitime yönlendirilecek. Üniversite önündeki yığılma azalacak, ÖSS kaldırılacak.

Eğitim-üretim ilişkisi: Mesleklerin tanımlandığı bir sistem getireceğiz. Herkes Avrupa'da olduğu gibi yaptığı işin eğitimini alacak. TOBB, TESK, TÜSİAD gibi bütün iş âleminin örgütlerini işin içine katacağız.

YÖK'ün durumu: YÖK üniversitelerin başında Demokles'in kılıcı gibi sallanan bir kurum olmaktan çıkarılacak. YÖK'ü, görevi koordinasyondan daha ileriye gitmeyen statüde bir kurum haline getireceğiz.

Yöneticilere sınav: AKP'li Hüseyin Çelik döneminde ehliyete, liyakata, donanıma, birikime, tecrübeye bakılmadan yönetici olarak görevlendirilenler bir sınava tâbi tutulacak. Sınavda başarılı olurlarsa görevlerinde kalacaklar, değilseler o görevlere uygun insanlar getirilecek.

Yeni müfredat: Okul kitapları ve müfredat tümüyle gözden geçirilecek. Bilimsel program uygulamasına geçilecek ve mevcut müfredat derhal revize edilecek.

Özel okullar: Özel öğretim kurumlarına karşı değiliz ama iktidarımızda AKP döneminde olduğu gibi bu okullar tarikat ve cemaat okulları şeklinde vücut bulamayacak. Özel okullara AKP'nin yapmaya çalıştığı gibi parasal anlamda destek söz konusu olmaz. Ama devlet okulları elektriği suyu kaçak alıyorsa onlara da aynı fiyata verebiliriz.

Dershaneler: Dershaneler çok büyük sektör haline geldi. Bunları kapatmak mümkün değil. Bunları özel öğretim kurumu haline dönüştüreceğiz.

Harç kaldırılacak: Üniversite öğrencilerine yıllık 2 bin 500 YTL yaşam desteği vereceğiz. Bu destek karşılıksız olacak. Ayrıca harç kredilerini tamamen kaldıracağız. Yüksekokullar için yeteri kadar yurt açağız. Aynı şekilde tarikat-cemaat yurtlarından çocuklarımızı kurtaracağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber