Yüzbinler sandığa gidemeyecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçiminde, öğrencilerden askerlere, mahkumlardan uçuş personeline kadar yüz binlerce seçmen çeşitli nedenlerle oy kullanamıyor.

Üniversitelerin büyük bir bölümü haziran ayında kapandı. Öğrenim gördükleri illerde seçmen kütüklerine kayıt yaptıran öğrenciler, okulları tatile girdiği için ya hiç oy kullanamayacak, ya da seçim günü öğrenim gördüğü illere gitmek zorunda kalacak. Adres olarak kaldıkları yurtları gösteren YURT-KUR'a bağlı yurtlarda kalan yaklaşık 300 bin öğrenci de oy kullanamayacak.

Seçimnde oy kullanamayacak bir diğer grup ise Türk Hava Yolları'nda (THY) görevli uçuş ekipleri. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), uçuş ekiplerinin 22 Temmuz seçimlerinde oy kullanma isteklerine "kanuni düzenleme yok" diyerek olumsuz yanıt verdi. Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, "Yaklaşık 4 bin kişi oy kullanamayacak. Biz bu seçimleri çok önemsiyoruz. Bu konuda girişimde bulunduk fakat bize olumsuz yanıt verdiler" dedi.

ASKER DE KULLANAMIYOR

Seçimlerde, Anayasa'nın 67. maddesine göre silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askerİ öğrenciler de oy kullanamıyor. Anayasa'nın 67. maddesi "ceza infaz kurumlarında bulunanlar" bakımından, hükümlüler ile tutuklular arasında ayrım yapıyor. Hükümlüler oy kullanamazken, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan tutuklular oy kullanabiliyor. Cezaevlerinde, 28 Şubat 2007 tarihi itibariyle 858 kadın ve 28 bin 512 erkek hükümlü bulunuyor. Seçimlerde, YSK'nın TC Kimlik Numarası esasına göre oy kullanılmasını içeren yeni sistemi uyarınca, nüfus kağıtlarında TC kimlik numarası yazmayanlar da oy kullanamayacak. Nüfus kağıdını yenilemek çok zor olmasa da kırsal bölgelerde ciddi sorunlar yaşanması kaçınılmaz görülüyor.

KAPIKULE VE İPSALA'DA 59 BİN OY KULLANILDI

Edirne'de, Kapıkule ile İpsala sınır kapılarında 25 Haziran'da başlayan oy kullanma işleminde, bugüne kadar 59 bin 519 gurbetçi oy kullandı. İl Seçim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, Kapıkule Sınır Kapısı'nda 3 sandıkta dün saat 08.00 itibariyle 50 bin 211, İpsala Sınır Kapısı'nda ise 4 sandıkta 9 bin 308 gurbetçi oy verdi. Sınır kapılarında, yurtdışında ikamet eden ve 6 ay süreyle yurt dışında kalmış, Türkiye'de seçmen kaydı bulunmayan vatandaşlar oy kullanabiliyor. Gurbetçilerin sandıklarda 24 saat oy verebildiğini ifade eden yetkililer, oy kullanmada sıkıntı olmaması için gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber