Seçmenlerin dileği: Bu boya son olsun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllar boyunca ?Bir dahaki seçimde parmaklar boyanmayacak? açıklamalarını duyduk. Ama bu hiç gerçekleşmedi. Vatandaş ?Artık bu seçim son olsun. Parmaklar boyanmasın. Tahta sandıkların yerini şeffaf kutular alsın? diyor.

Türkiye, tarihi seçimlerinden birini daha başarıyla yerine getirdi. Seçimden geriye boyalı parmaklar kaldı. Geçmiş yıllardaki seçimlerin ardından verilen "Bir dahaki seçimde parmaklar boyanmayacak" sözü, bu seçimde de tutulamadı. Milyonlarca seçmenin yine parmağı boyandı.

KALICI ÇÖZÜM İSTİYORLAR

Artık bu ilkel uygulamaya bir son verilmesini isteyen vatandaşlar, yetkililerin bu konuda kalıcı bir çözüm geliştirmesini istiyor. Mükerrer oy kullanmanın önlenmesi için boya yerine bir başka yöntemin hayata geçirilmesini arzuluyor. Vatandaşın tek isteği bu değil.

VATANDAŞIN ÖNERİSİ

"Artık parmaklar boyanmasın" diyen vatandaşların, seçim sandıkları konusunda da bir önerisi var: "Amerika ve Avrupa'da yapılan seçimlerde, sandıkların şeffaf olduğunu görüyoruz. Yani kutuya atılan oylar dışarıdan rahatlıkla görülebiliyor. Bizdeki oy sandıkları ise tahta ve büyük kısmı eski. İçinde ne olduğunu görmek mümkün değil. Bu ilkel sandıkların bir dahaki seçimde kullanılmamasını istiyoruz. Biz de yabancılar gibi şeffaf sandıklara oy atmak istiyoruz."

GÖREVLİ GENÇ ALERJİ OLDU

Nevşehir'de sandık görevlisi olan üniversiteli Mustafa Çiçekli, seçim boyasını denemek için parmağına sürünce alerji oldu. Eli ve kolları kızaran genç çevredekiler tarafından hemen hastaneye kaldırıldı. Doktorlar, böyle bir alerjiyle ilk kez karşılaştıklarını söylediler.

BOYAYA KARŞI ASETON

Parmaklardaki seçim boyasını çıkartmanın en etkili yolu aseton. Kadınların daha çok ojeleri çıkartmak için kullandığı aseton, boyada da etkili oluyor. Tinerle aynı özelliği taşıyan aseton tırnak arasına fazla nüfuz etmemiş boyayı çıkartıyor. Bazı kolonyalı mendillerin de boyayı çıkarttığı belirtiliyor. Sandığa gitmeden önce parmağa sürülen vazelin ya da krem ise, boyanın deriye geçmesini önlüyor. Parmak, boyadan sonra hemen yıkandığında ya da silindiğinde boyadan geriye iz kalmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber