Ekonomide ?Koordinatör? bakan dönemi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, ekonomi yönetimindeki tüm birimleri tek elde toplayan tek ekonomi bakanlığından vazgeçiyor.

Bu kapsamda Hazine, Maliye ve diğer bazı ekonomik birimler farklı bakanların kontrolünde olacak. Ancak uyumu sağlamak için Ekonomi Koordinasyon Bakanlığı planlanıyor. Bu görev için en kuvvetli aday ise Prof. Nazım Ekren

İkinci senaryoya göre, koordinatör bakan Kemal Unakıtan olabilir. Unakıtan'a böyle bir görev verilirse Maliye Bakanı'nın Bülent Gedikli olabileceği konuşuluyor. Mehmet Şimşek Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı, Zafer Çağlayan da Sanayi Bakanı olacak. Ali Babacan'ın Dışişleri Bakanı olması ise Abdullah Gül'ün durumuna bağlı

AKP'nin tek parti iktidarı olarak hükümet kuracağının netleşmesiyle, ekonomi yönetiminde de nefesler tutuldu. Mevcut bakanlar açısından taşların yerinden oynayacağı açıklık kazanmışken, AKP'nin ikinci dönemde ekonomi yönetiminde yeni bir modele yumuşak geçiş yapacağı belirtiliyor. Buna göre AKP, ekonomi yönetimindeki çok başlılığı ortadan kaldırmak üzere daha önce de telaffuz ettiği gibi ekonomi birimlerini tek elde toplayan ?tek ekonomi bakanlığı? ndan vazgeçecek. Bu kapsamda Hazine, Maliye ve diğer bazı ekonomik birimlerin tek elde toplanarak bakanlık sayısının azaltılmasından da vazgeçildi. Ancak söz konusu çok başlılığa karşı ?Ekonomi Koordinasyon Bakanlığı? planlanıyor.

Plana göre ekonominin koordinasyonundan sorumlu bir başbakan yardımcısı atanması, ekonomiyle ilgili diğer bakanların ise bu koordinasyonun altında çalışması fikri AKP yönetiminde ağırlık kazandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söz konusu planı bizzat belirlediği ve kurmaylarının planla ilgili çalıştığı ifade edildi. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, Başbakan Erdoğan'ın seçime birkaç gün kala çıktığı bir TV programında yaptığı konuşmanın, söz konusu planı ortaya koyduğuna dikkat çektiler.

Şener önerdi ama...

Öte yandan söz konusu planın, seçim sürecinin hızlanmasından önce tarif edildiği ve konunun Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Başbakan Erdoğan arasında ayrışmayı başlatan konu olduğu da iddia ediliyor. Seçimlerin tamamlanmasıyla daha rahat konuşan AKP'ye yakın kaynaklar ?koordinatör bakan? önerisinin Şener'den geldiğini belirtiyorlar. İddialara göre, Şener, seçimlerden önce Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirerek ekonomideki çok başlılığı önleyecek bir ?koordinatör bakan? tanımı getirdi. Bu görev için de kendisini önerdi. Bununla ilgili detayların şimdiden belirlenmesi gerektiğini savundu. Ancak Başbakan Erdoğan bu konuya sıcak yaklaşmakla birlikte, ?kimin atanacağı, atanacak kişinin kimleri görevlendireceği? gibi konuların daha sonra çözümleneceğini belirtti. Konuyla ilgili Erdoğan'dan net bir yanıt alamayan Şener'in aday olmaktan vazgeçmesine giden süreci de bu olay ateşledi.

AKP ve ekonomi kulislerine yansıyan bilgilere göre ekonomi yönetiminde yer alacaklar ile bakanlıktan ayrılacaklarla ilgili senaryolar da çeşitlenmeye başladı. Koordinatör bakan olarak Prof. Nazım Ekren'in ismi üzerinde durulurken, AKP'nin 4.5 yıllık iktidarı döneminde Ekren'in, resmi olmasa da fiilen zaten böyle bir görev yürüttüğünün altı çiziliyor.

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı bu görevden alarak, Başbakan Yardımcılığı'na getireceği, ?koordinasyon? görevini ona da verebileceği iddia ediliyor.

Koordinatör bakan Ekren ya da Unakıtan

SENARYO 1: * Başbakan Yardımcısı ve Koordinatör Bakan Prof. Nazım Ekren olacak.

* Başbakan Yardımcısı Kemal Unakıtan. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Unakıtan'dan alınmayacak. Daha önce de Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı olduğu gibi bu kez yine Unakıtan'a bağlı olmaya devam edecek.

* Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanlığı'na Mehmet Şimşek getirilecek.

* Ali Babacan'ın durumu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı sürecine göre şekillenecek. Gül'ün Cumhurbaşkanı olması halinde, Ali Babacan Dışişleri Bakanlığı'na getirilecek. Aksi halde AB Müzakerelerinden Sorumlu Devlet Bakanı da olabilecek.

* Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan olacak. Eski bakan Ali Coşkun'un milletvekiliğine aday gösterilmemesi ve Çağlayan'ın AKP milletvekili adayı olması sürecinde, Sanayi Bakanlığı'na Çağlayan'ın getirileceği uzun süredir konuşuluyordu.

SENARYO 2: * Başbakan Erdoğan, Kemal Unakıtan'ı güçlendirerek başbakan yardımcılığına getirecek. Koordinatör bakan da Kemal Unakıtan olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Kemal Unakıtan'a bağlı olmaya devam edecek.

* Maliye Bakanı, AKP Genel Başkan Yardımcısı, parti MKYK Üyesi olan Bülent Gedikli olacak.

* Mehmet Şimşek, Ali Babacan ve Zafer Çağlayan ile ilgili pozisyonlarda birinci senaryodan farklı bir durum olmayacak.

Yeni modelin sinyalini bir hafta önce verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden 6 gün önce NTV'de yaptığı konuşmada ekonomi yönetimi için düşündükleri yeni modelin sinyalini şöyle vermişti: ?Ekonomi yönetimiyle ilgili de çok değerlendirme yaptık. Milletvekili adaylarımızı belirlerken bu nedenle çok hassasiyet gösterdik. Eksiklerimizi biliyoruz. Gelecek dönem için ekonomi yönetiminde bir ?koordinatör bakan? olabilir. Bu koordinasyonun altında çalışan diğer ekonomiyle ilgili bakanlar yer alabilir. Ancak bakanlık sayısının azaltılmasıyla tek yapı oluşturulmasını değerlendirdik. Buna henüz ülke bürokrasisinin hazır olduğunu sanmıyorum. Şimdilik bunun uygun olduğunu düşünmüyoruz.?

Merkez Bankası'nda operasyon beklentisi

Yeni AKP döneminde ekonomi bürokratlarında benzer bir değişim olup olmayacağı da merak konusu oldu. Ziraat Bankası ve Halkbank yönetiminin değişmeyeceği belirtiliyor. BDDK ve TMSF başkanlarıyla ilgili de bir değişiklik beklenmiyor. Ancak AKP Hükümeti tarafından atanmış olmasına rağmen Başbakan Erdoğan ve ilgili bakan Babacan'la ters düşen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın değiştirilebileceği iddia ediliyor. İddialara göre, AKP Hükümeti'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından gündemine alacağı ilk konu Merkez Bankası Başkanlığı olacak. Yılmaz'ın hükümetin elini zora sokan bazı açıklamaları, özellikle bankanın İstanbul'a taşınmasıyla ilgili ters çıkışları kamuoyuna yansımıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber