Kadınların talebi: Eşit sayıda bakan

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bıyıklı, kravatlı kadın fotoğraflarının kullanıldığı reklamlarla seçimlerde kadınlara daha çok yer ayrılmasını isteyen Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı avukat Hülya Gülbahar, "Eşit sayıda kadın bakan istiyoruz" dedi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), oyların yüzde 47'sini alarak iktidara gelen AKP'yi uyardı: "Size oy verenlerin yüzde 51'i kadın. Bu kadınların özgürleşmesine yönelik politikalar üretmeniz gerek."

Seçim sonuçları nedeniyle kadın hareketini kutlamak gerektiğini söyleyen KA-DER Genel Başkanı Gülbahar "Kadınlar, cumhuriyet tarihi boyunca parlamentoda ilk defa 50 milletvekiliyle temsil edilecek. Bu oran yeterli değil. Hükümette kadınların eşit temsiline yer verilmesini istiyoruz. Eşit sayıda bakan istiyoruz" dedi.

Cumhuriyet mitinglerini organize eden kadın örgütleriyle, katılımcı kadınların Türkiye'nin bütün kadınlarını temsil etmediğini vurgulayan Gülbahar, şöyle devam etti: "Kürsüden dile getirilen görüşlerle o etkinliğe katılan kadınların görüşleri de birebir aynı değildi. Mitinglere katılan geniş kesimler, bir süre sonra mitinglerin belli bir siyasi görüş çerçevesinde koordine edilip oraya doğru evrildiğini gördüğü zaman gitmemiştir zaten mitinglere. Dolayısıyla siyasilerin, kadınları kolayca yönlendirebileceğini düşünmesi yanlış bir değerlendirme. Her siyasi görüşten kadın, oraya katılarak laiklik ve demokrasi içerisinde yaşamak istediklerinin net bir şekilde altını çizmek istedi. Tabii ki, kadınların kendine ait siyasi görüşleri var, değişik partiler altında birleşebilirler, ama bütün kadınların topluca o kadar kolay yönlendirilemeyeceğini bu süreç gösterdi."

AKP'ye verilen oyların iyi okunması gerektiğine de işaret eden Gülbahar, "Bu oylar Türkiye'yi daha fazla muhafazakârlaştırmak için verilen oylar değil, daha fazla demokrasi, acil değişim için verilen oylardır" dedi.

KAGİDER'den yapılan açıklamada, seçim sonuçlarının Türkiye'de demokrasinin önemli bir kazanımı olduğu vurgulandı. Türkiye'de seçmen oylarının yüzde 47'sini alan AKP'ye bu oyların yüzde 51'inin kadın seçmenlerden geldiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: "Seçilen kadın milletvekillerimizin kadın kimliklerini parti kimliklerinin üstünde tutup, Türk kadınının karşısında duran; eğitimde fırsat eşitsizliği, iş yaşamına katılım, şiddet ve töre cinayetleri gibi önemli problemlerin çözümü için parlamento içinde aralarında dayanışma içinde çalışacağına inanıyor, daha iyi bir Türkiye geleceğini birlikte inşa edebileceğimizin altını çiziyoruz. Vekilleri insan ve kadın haklarına duyarlı politikaları hayata geçirmeye davet ediyoruz."

KAGİDER, Meclis'e girmeyi başaran kadın milletvekili oranının artmasında kadın örgütlerinin büyük payı olduğunu da vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber