Maliye, sağlık harcamalarını izleyip, tedbir alacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haziranda bütçe açığı 2.5 milyar YTL artarak faiz dışı fazlaya 687 milyon YTL katkı yaptı. Maliye, başta sağlık ve yeşil kart olmak üzere harcamalara dikkat edecek

RADİKAL - ANKARA - Maliye Bakanlığı, açıklamakta geciktiği haziran sonu bütçe verilerini dün açıkladı. Altı aylık bütçe açığı 5.6 milyar YTL'ye yükselirken, faiz dışı fazla 21 milyar YTL'ye yükseldi. Maliye, sağlık ve yeşil kart harcamalarını izlemeye aldı.

Haziran ayında bütçe açığı 2.5 milyar YTL artarken, bu ayki bütçenin faiz dışı fazlaya katkısı 687 milyon YTL ile sınırlı kaldı. Haziran ayının yansımalarıyla birlikte yılın ilk altı aylık döneminde toplam bütçe harcamaları 100.8 milyar YTL'ye, faiz hariç bütçe harcamaları 73.8 milyar YTL'ye çıktı. Bu dönemde faize ise 26.9 milyar YTL aktarıldı. Gelirler 94.8 milyar YTL olurken, vergi gelirleri yüzde 7 artışla 70.6 milyar YTL'ye ulaştı. Altı aylık dönemde bütçe açığı 5.6 milyar, faiz dışı fazla ise 21 milyar YTL oldu.

Bütçenin yarısı kullanıldı

Faiz dışı fazla yıllık hedefin yüzde 58.2'sine, bütçe açığında ise 16 milyar 830 milyon YTL'lik hedefin yüzde 35'i gerçekleşti. İlk altı aylık dönemde, toplam bütçe ödeneklerinin yüzde 49.1'i, faiz hariç bütçe ödeneklerinin ise yüzde 48.5'i kullanıldı.

Ocak-haziran döneminde personele 22 milyar, mal ve hizmet alımlarına 8.3 milyar, yatırımlara sermaye transferleriyle birlikte 6.3 milyar YTL aktarıldı. Sağlık giderleri 3.2 milyar olarak belirlenirken, sosyal güvenlik kurumlarına yapılan bütçe desteği 16.5 milyar YTL'ye çıktı. Tarımsal desteklemeler için de 4.8 milyar YTL'lik ödeme yapıldı. Yerel yönetimlere 6.2 milyar YTL, fonlara ise 1.8 milyar YTL pay aktarıldı.

Vergi gelirlerinin 17.7 milyar YTL'si ÖTV, 15. 7 milyar YTL'si gelir, 6,1 milyar YTL'si kurumlar, 1.7 milyar YTL'si motorlu taşıt, 8 milyar YTL'si dahilde, 13.6 milyar YTL'si ithalde alınan KDV'den oluştu. Banka ve sigorta muameleleri vergisi tahsilatı 1.5 milyar, damga vergisi tahsilatı

1.8 milyar YTL oldu. Harçlardan da bütçeye 1.3 milyar YTL gelir sağlandı.

Maliye Bakanlığı'nın dünkü açıklamasında, bütçe performansının sürdürülebilirliği açısından kamu mali yönetim sisteminde alınan yapısal tedbirlerin etkili bir şekilde uygulanması için gerekli çalışmaların sürdürüldüğü vurgulanarak şöyle denildi:

'Tedbirler alınıyor'

"Kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere, yetkili kamu kurumları tarafından yapılan başta sağlık harcamaları ve yeşil kart harcamaları olmak üzere her türlü harcamalar yakından izlenerek gerekli tedbir ve düzenlemeler gerçekleştirilecektir.

Maliye Bakanlığı, önceki yıllardaki bütçe uygulamalarında olduğu gibi 2007 bütçesini de önümüzdeki dönemde hükümetimizin ekonomi ve kamu maliyesi politikalarına uygun olarak tam bir kararlılık ve mali disiplin anlayışı içinde uygulamaya devam edecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber