Yargıtay: Evlenme akdi olmadan birleşenler evli sayılmaz

Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Yargıtay, evlenme akdi olmaksızın birleşen çiftin evli sayılamayacağına karar verdi. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, ?Evlenme şekle bağlı akitlerdendir. İki tarafın evlendirme memuru ve tanıklar önünde karşılıklı olarak bu konudaki iradelerini açıkça bildirmeleri şarttır. Bu itibarla, bir evlendirme akdine dayanmadan birleşen davacı N.G ile Y.K. arasında geçerli bir nikah akdi meydana gelmediği halde davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.? dedi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, vefat eden Y.K. ile 1974 yılında evlendiğini iddia eden N.G.nin açmış olduğu evliliğin tesbiti davasını kabul eden yerel mahkemenin kararını bozdu. Bünyan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan "Evliliğin tesbiti" davasında, N.G., vefat eden Y.K. ile 1974-1979 yılları arasında evli olduğunu ve bunun tesbit edilmesini talep etti. Mahkeme, N.G. ile Y.K.nin gayri resmi olarak evlendiklerinin tespitine karar verdi. Karar temyiz edilmediği için hüküm kesinleşti. Karara Cumhuriyet savcısı itiraz edince dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne geldi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza atarak mahkemenin verdiği kararı bozdu. Daire, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 141. maddesine dikkat çekerek "evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip ergin iki tanığın önünde açık olarak yapılır" dedi.

Aynı kanunun 142. maddesinde de "Evlendirme memuru, evleneceklerden her birine birbiriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorar. Evlenme, tarafların olumlu sözlü cevaplarını verdikleri anda oluşur. Memur, evlenmenin tarafların karşılıklı rızası ile kanuna uygun olarak yapılmış olduğunu açıklar" hükmüne yer verildiğini vurgulayan Yargıtay, ?Anılan hükümlere göre evlenme şekle bağlı akitlerdendir. İki tarafın evlendirme memuru ve tanıklar önünde karşılıklı olarak bu konudaki iradelerini açıkça bildirmeleri şarttır. Bu itibarla, bir evlendirme akdine dayanmadan birleşen davacı N.G. ile Y.K. arasında geçerli bir nikah akdi meydana gelmediği halde davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber