İşte Yeni kabinenin alternatif isimleri ve vazgeçilmezleri

Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60. Hükümet'in Bakanlar Kurulu listesi Erdoğan'ın söylediği gibi yeni isimlerden mi oluşacak? İşte Yeni kabinenin alternatif isimleri ve vazgeçilmezleri...

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan AKP'de 60. Hükümet heyecanı yaşanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'in yemin töreninden sonra yeni hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağı, bu arada TBMM'de de önce Meclis Başkanlığı sonra da cumhurbaşkanlığı seçimini yapılması bekleniyor.

ÜÇTE BİRİ DEĞİŞECEK Mİ?

Yeni kabinede Başbakan Erdoğan'ın mevcut bakanların en az üçte birini değiştireceği, bu dönem milletvekili seçilenlerden de kabineye yeni yüzler alacağı belirtiliyor. Erdoğan, yemin töreni, Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı'nın seçilmesinin ardından ilk iş olarak Cumhurbaşkanı'nın seçilmesinden yana bulunuyor. Meclis Başkanlığı için Bülent Arınç'ın yerine Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek ile AKP'nin soldan transferi Ertuğrul Günay'ın adı geçiyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile AKP Bayburt milletvekili Ülkü Güney de bu makam için düşünülen isimler arasında. Erdoğan'a yakın kurmayları, hükümeti kurmak için 45 gün süre bulunduğunu, önce Cumhurbaşkanı'nı seçerek önünü görmek isteyen Erdoğan'ın, kabine listesini de yeni Cumhurbaşkanı'na sunmayı hedeflediğini vurguladılar.

REFORM KABİNESİ

Erdoğan'ın ?Reform kabinesi kuracağız'' diyerek mevcut bakanların en az üçte birini değiştirmesi, partinin vitrinine yerleştirdiği yeni isimleri de kabineye alacağı tahmin ediliyor.

Erdoğan kabinede değişiklik yaparken, mevcut bakanların illerinde aldıkları oy oranlarını da değerlendirecek. 60. Hükümet'te bakan olması beklenenlerin başında Zafer Çağlayan, Mehmet Şimşek, Köksal Toptan, Mehmet Sağlam, Edibe Sözen, Egemen Bağış gibi isimler ön plana çıkıyor.

Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise bakanlık koltuğunu koruması yüksek olan isimler.

ÇAĞLAYAN BANKO

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'ın Ali Coşkun'dan boşalacak olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Mehmet Sağlam'ın ise Hüseyin Çelik'ten boşalacak olan Milli Eğitim Bakanlığı'na, Mehmet Şimşek'in de ekonomiyle ilgili bir bakanlığa getirilebileceği konuşuluyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen'in adı kabinenin olası yeni yüzleri arasında sayılıyor. Sözen'in AA ve TRT'den sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirileceği, Beşir Atalay'ın ise Başbakan Yardımcılığına kaydırılabileceği belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in grup yönetiminde görevlendirilip, Nimet Çubukçu'nun yanı sıra bir kadın bakan daha alınarak kabinedeki bayan sayısının da arttırılması hedefleniyor.

Gül'ün cumhurbaşkanlığına aday olması durumuna bağlı olarak, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Dışişleri Bakanlığı'na kaydırılması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için Hilmi Güler'in değiştirilmesi durumunda, Veysel Eroğlu'nun adı da bu bakanlık için geçiyor.

gazeteport.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber