Telekom'un yeni tarifesi yargı yolunda

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ve Tüketiciler Birliği, Türk Telekom'un 21 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe koyduğu yeni tarifeye tepki gösterdi.

Bu tarifenin indirim gibi gösterilen gizli zam olduğuna işaret eden TELKODER ve Tüketiciler Birliği, konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği, Türk Telekom'u, "Canımızı artık sıkmayın. Bu ülkenin uymakla yükümlü olduğunuz yasaları ve yargı kararları vardır. Aksine direnciniz, Türkiye tüketicisinin ağır tepkisi ile karşılanmaktadır. Bizi, 'sizi tüketmeme' silahını kullanmaya mecbur etmeyin" şeklinde uyardı.

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ile Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz ve Başkan Vekili Üstün Bol, Dedeman Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, Türk Telekom'un yeni tarifesini ve buna onay veren Telekomünikasyon Kurulu'nu eleştirdi. "Telekazık'ta 2. Perde" isimli toplantıda Türk Telekomu'un indirim yapmış gibi duyurduğu yeni tarifenin gizli zam içerdiğine dikkat çekildi.

Önceki tarifeyi yargıya taşıdıklarını anımsatan Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Üstün Bol, Danıştay 13. Dairesi'nin 1 Mart 2007 tarihli bu tarifenin yürütmesini durdurduğunu hatırlattı. Üstün Bol bu tarihten sonra oluşturulan yeni tarifede de zam yapıldığına işaret etti. Bol, "Türk Telekom hukuken yok mesafesindeki tarife üzerinden indirim yaptığını açıklayarak, tüketicileri aldatmaya devam etmektedir." dedi. Bol şunları söyledi: "Yürütmeyi durdurma kararı ile yargısal süreçte, 1 Mart 2007 tarihinden bu yana uygulanmakta olan tarifenin yürürlüğünün durdurulması ve 1 Mart 2007 tarihinden önceki tarifelere geri dönülmesi gerekirken, Türk Telekom tarafından alelacele yeni bir tarife hazırlanarak, Telekomünikasyon Kurulu'na onay için gönderilmiştir. Türk Telekom'dan gelen her türlü tarife talebini bunca tepkiye rağmen aynen onaylayan Telekomünikasyon Kurulu'nun yerinde olmayan bu tutumundan daha vahimi de, aynen 1 Mart 2007 tarife sürecinde olduğu gibi Türk Telekom'un henüz onaylanmamış yeni tarife ile ilgili bilgileri, onaylanması kesinmiş gibi kamuoyuna açıklaması olmuştur. Bu tutum hem Türk Telekom, hem de Telekomünikasyon Kurulu'nun saygınlığına gölge düşürmüştür."

21 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe giren yeni tarifenin abonelere büyük mali yükler getirdiğine işaret eden Üstün Bol, "Şehir içi görüşme ücretlerine yüzde 8 zam yapılmıştır. Şehirlerarası ve milletlerarası görüşmelerdeki fiyatlar aynen korunmuştur. Sabit ücretlere yüzde 25 zam yapılmıştır. Standart Hatt'da sabit ücret karşılığı verilen yüz kontör uygulaması kaldırılmıştır. Hesaplı Hatt'ta sabit ücret karşılığı verilen yüzaltmış kontör, yüz kontöre indirilmiştir. Yoğun tepki üzerine gece 22:00 den sonraki konuşmalara uygulanan ücretsiz kontör uygulaması, saat 20:00 ye çekilmiştir." açıklamasında bulundu.

Türk Telekom'un, şehirçi görüşmelere yapılan yüzde 8 oranındaki zammı, "şehirçi görüşmelerde, yüzde 16 indirim yapıldı reklâmıyla kamuoyuna duyurduğunu" söyleyen Bol, "Türk Telekom'un bu beyanı doğru değildir, tüketiciyi aldatmaya yöneliktir" dedi. Hukuken yürürlüğü durdurulmuş bir tarife üzerinden indirim yapılmasının mümkün olmayacağına dikkat çeken Bol, "Kıyaslama için dikkate alınacak tarife, 1 Mart 2007 tarihinden önceki tarifedir. Nitekim bu duyuru ile ilgili olarak, Tüketiciler Birliği tarafından Reklâm Kuruluna başvuru yapılmıştır." dedi.

Saniye bazlı ücretlendirme konusuna da dikkat çeken Bol, "60 saniyeyi, bir saniye geçen tüketiciden 120 saniye parası alınacaktır." şeklinde konuştu.

Türk Telekom'a uyarıda bulunan Tüketiceler Birliği Başkan Vekili Bol, "Canımızı artık sıkmayın. Bu ülkenin uymakla yükümlü olduğunuz yasaları ve yargı kararları vardır. Aksine direnciniz, Türkiye tüketicisinin ağır tepkisi ile karşılanmaktadır. Bizi, 'sizi tüketmeme' silahını kullanmaya mecbur etmeyin." şeklinde konuştu.

TELKODER Başkanı Yusu Ata Arıak da yeni tarifenin yargıya taşınması konusunda çalışmalarını sonlandırmak üzere olduklarını açıkladı. Önümüzdeki günlerde hukuki sürecin başlamasına yönelik başvuruda bulunacaklarını belirten Arıak, "Türk Telekom tüketicinin farketmediği bir ücretlendirme yapmıştır" dedi. Arıak, Türk Telekom'un yeni tarifesinde yer alan sabit ücret ve şehiriçi ücret zamları sonucunda tüketicinin cebinden vergiler hariç 600 milyon YTL alacağını öne sürdü.

TELKODER Başkanı Arıak telekomünikasyon sektörünün bir an önce serbestleşmesi gerektiğini belirterek gerekli önlemlerin alınması istedi. Arıak, şehiriçi telefon, internet, uydu ve kablo gibi tüm hizmetlerin derhal rekabete açılması çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber