Başhekimin cenazesinde müfettiş protestosu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu'da, 20 yıllık başhekim Dr. Sedat Turgay'ın, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin "yıldırma, baskı, aşağılama"larından bunalarak hayatına son verdiği iddia edildi

İBRAHİM EKİNCİ, YILDIZ YAZICIOĞLU

Bolu, Karacasu beldesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin 20 yıllık Başhekimi Dr. Sedat Turgay'ın (52) ölümünü konuşuyor. Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin 4 ay süren incelemeleri sırasında hastanede uyguladıkları 'yıldırma, baskı, aşağılama ve tahakküm' sisteminden bunalarak yaşamına son verdiği iddia edilen Turgay, dün 'müfettişler istifa' sloganlarıyla toprağa verildi. Bakanlık, kentten ayrılan müfettişlerin incelemeleri hakkında soruşturma başlattı.

Pazartesi günü otomatik 12 kalibrelik bir tüfekle başına tek el ateş ederek intihar eden Dr. Turgay'ın mesai arkadaşları önceki gün hastane önünde müfettişlerin tutumunu kınadı. Bolu Tabipler Odası da Dr. Sedef Akdoğan imzasıyla yaptığı açıklamada şu ifadelere dikkat çekti:

'Psikolojik taciz yaptılar'

"20 yıldır hem Bolu'ya, hem Türkiye'nin dört bir tarafındaki insanlara iyi niyetiyle hizmet eden, yaşam dolu, enerjik bir insan nasıl bu sürece itilmiştir? Biz bu teftişlere değil, teftişlerin yapılış şekline ve psikolojik tacize karşıyız. Son 4 aydır bütün sağlık çalışanlarına karşı yıldırma, baskı, aşağılama, tahakküm sistemi oluşturulmuştu. Amaç 2008'de Fizik Tedavi Hastanesi'nin özelleştirilmesine yönelik altyapı oluşturulması mı, komplekslerini ya da kendilerini tatmin mi? Sağlık Bakanlığı'nı, başhekimlerine sahip çıkmayan Bolu milletvekillerini ve sağlık bürokratlarını kınıyoruz."

Turgay'ın ölümünden sonra müfettişlerin Ankara'ya döndükleri, İl Sağlık Müdürü'nün de Ankara'ya gittiği öğrenildi. Vali Ali Serindağ, Sağlık Bakanlığı'ndan araştırma yapılması için müfettiş istedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, tepki çeken müfettiş soruşturmasının araştırılması için talimat vererek iki başmüfettiş görevlendirdi.

Bidona kâğıt attı

Alınan bilgilere göre, Turgay'ın da aralarında bulunduğu fizik tedavi hastanesindeki doktorlar hakkında 'bıçak parası karşılığında hastalara yatak ayarlandığı' yönündeki iddiaları araştırmak üzere, yaklaşık 4 aydır soruşturma yürütülüyordu. Bakanlık kaynakları, Turgay'ın ifadesini de alan 2 müfettişin 2 aydır hastanede olduğunu ve bilgi edinmekte güçlük çektikleri için soruşturmayı sürdürdüklerini savundu.

AA'nın haberine göre, olay günü güvenlik güçlerini arayan bir kişi, Turgay'ın, intihar ettiği günün sabahında çöp bidonuna bazı kâğıtları yırtarak attığını söyledi. İhbar üzerine savcılık talimatıyla olay yerine giden polis, bazı kâğıt parçalarına el koydu.

Turgay'ın ölümü Bolu'da büyük üzüntü yarattı. Turgay'ın başhekim olduğu hastanede yapılan cenaze töreninde Başhekim Yardımcısı Dr. Metin Aksoy, "Uzun soruşturma sinirlerini yıprattı, bunalttı. Bunalıma itenleri Allah'a havale ediyorum" dedi. Aksoy'un bu sözleri üzerine "Müfettişler istifa" sloganları atan kalabalık, "Nerede bu sağlık müdürü, nerede müfettişler?" diyerek "yuh" çekti.

Cenazede "katiller" sloganı

"Katiller" diye bağıran yaklaşık 750 kişilik kalabalığın önünde bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, protestolar karşısında sessizliğini korurken. Törene katılanlar intihar nedeniyle ilgili sorulara da "Neden olduğunu herkes biliyor" diyerek karşılık verdi.

"Hastalara ilaç alırdı"

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nın dünkü toplantısında da konuşmacılar, "Ona yardımcı olamadık, sahip çıkamadık, üzgünüz. Hastalarına gerektiğinde parasıyla ilaç alan, herkesin derdine koşan biriydi. Başımız sağ olsun" dediler. Turgay'ın herhangi bir borcu bulunmadığı, varlıklı olduğu, ailevi bir problemi de bulunmadığı belirtilen yorumlarda doktorun sorunlarının nedeni olarak müfettişlerin aylar süren baskısı gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber