Bakanlık 6 ayda 39 cezaevi kapattı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, büyük cezaevlerini yeniden yapılandırmasının ardından son 6 ay içinde Türkiye'nin farklı il ve ilçelelerindeki 39 ceza ve tutukevini kapattı. Bakanlık, küçük kapasiteli ceza ve tevkif evlerinin, masrafları azaltmak, standartları düşük cezaevlerinin de mahkumların daha iyi şartlardaki cezaevlerinde barınmalarını sağlamak amacıyla kapatıldığını bildirdi. Bu çerçevede büyük cezaevlerini yeniden yapılandıran, şartlarını iyileştiren bakanlık, ünlülerin ve terör suçundan hüküm giyenlerin kaldığı büyük cezaevleri için herakete geçti. Bu doğrultuda Ulucanlar, Bayrampaşa, Buca gibi meşhur cezaevleri kapatıldı.

Adalet Bakanlığı, önümüzdeki 5 yıl içinde 458 olan ceza infaz kurumu sayısını yarı yarıya düşürmeyi planlıyor. Hürriyeti bağlayıcı cezaların infazından beklenen amacın, hükümlülerin ıslah edilerek topluma yeniden kazandırılması olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Bakır, "Bu çağdaş anlayış ancak tam donanımlı ceza infaz kurumlarında verilebilmektedir. Oysa küçük ilçe ceza infaz kurumlarının fiziki şartları ve düşük kapasiteleri nedeniyle eğitim ve iyileştirme imkanları ya hiç verilememekte, ya da çok sınırlı verilebilmektedir. Ayrıca bu ceza infaz kurumlarının işletilmesi ekonomik açıdan da büyük maliyetlere neden oluyor. Bu nedenle ilçelerdeki küçük ceza evlerinin hem tasarruf sağlamak hem de daha iyi şartlarda ceza infazı gerçekleştirebilmek amacıyla kapatılmıştır." dedi.

Mimari yapıları itibariyle ilçe ceza infaz kurumlarının güvenlik standartlarının da çok düşük olduğuna değinen Bakır, asayişi bozucu olayların bu tip ceza infaz kurumlarında gerçekleşme oranının daha yüksek olduğunu söyledi. İlçe ceza infaz kurumlarında kapasite ve mevcut ne olursa olsun yine de infaz kurumu olmasından kaynaklanan personel istihdam zorunluluğu bulunduğunu belirten Bakır, 39 ceza infaz kurumunun kapanmasıyla halen buralarda görev yapan personelin ihtiyaç duyulan diğer kurumlarda görevlendirilerek yeni eleman alımının önüne geçip maliyeti azalttıklarını açıkladı.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin dış korumasının İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yerine getirildiğini hatırlatan Bakır, 39 ceza infaz kurumunun kapatılmasının ardından önemli ölçüde jandarma personelinden de tasarruf edildiğini vurguladı. İlçelerdeki küçük ceza infaz kurumlarının tam teşkilatlı ve daha büyük kapasiteli ceza infaz kurumlarına oranla daha maliyetli olduğunu aktaran Bakır, bakanlığın bu şartları göz önünde bulundurarak küçük cezaevlerini kapatma kararı aldığını ve bununda kuruma ciddi manada tasarruf sağladığını kaydetti.

Türkiye'de 4'ü kadın kapalı ve açık ceza infaz kurumu, 26'sı açık ceza evi, 5'i çocuk kapalı ve çocuk eğitim evi ve 423'ü de kapalı ceza evi olmak üzere toplam 458 cezaevi bulunuyordu. Cezaevlerinde kalan suçlu sayısının 2006 yılı verilerine göre 70 bin 477 olduğu belirtiliyor. Adalet Bakanlığı'nın 2007 yılında 2.024 milyon YTL olan bütçesinin yüzde 40'ının ceza ve infaz kurumlarına aktarıldığı belirtiliyor. Kapatılan ceza evleriyle ciddi manada tasarruf sağlandığı kaydedilirken, ceza infaz kurumlarının bakanlık bütçesinden aldığı payın yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Kapatılan cezaevlerinin bulundukları ilçe, adı ve tipi şu şekilde sıralanıyor; "Afyonkarahisar'da A1 tipinde Sinanpaşa, İhsaniye ve Şuhut, Akşehir'de A1 tipi Yunuk, Alanya'da K1 tipinde Gündoğmuş, Ankara'da A1 tipi Çamlıdere, Artvin'de A1 tipi Borkça, Bolvadin'de K1 tipi Sultandağı, Burdur'da A tipi Bucak ve A1 tipi Yeşilova, Bursa'da A1 tipi Orhaneli, Denizli'de B tipi Acipayam, Diyarbakır'da kapalı Çermik ve A1 tipi Ergani, Elaziğ'da K1 tipi Sivrice, Elbistan'da K2 tipi Göksun, Erciş'te kiralık Muradiye, Erzurum'da K1 tipi İspir, Kars'ta K1 tipi Digor ve A2 tipi Sarıkamış, Kayseri'de A tipi Bünyan, Kırıkkale'de A tipi Kırıkkale, Konya'da A tipi Sarayönü, Muş'ta K1 tipi Varto, Ordu'da K1 tipi Gölköy ve K2 tipi Ulubey, Seydişehir'de A3 tipi Bozkır, Sincan'da A tipi Nallıhan, Sivas'ta K1 tipi İmranlı, Divriği ve Kangal, Şanlıurfa'da A2 tipi Suruç, Şebinkarahisar'da K1 tipi Suşehri, Tokat'ta A tipi Artova, Trabzon'da A tipi Vakfıkebir ve K1 tipi Sürmene, Ünye'de K1 tipi Akkuş ve B tipi Fatsa ve son olarak Van'da A tipi Özalp."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber