Çalışan anne de dertli çalışmayan da

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Ağustos 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir araştırmaya göre annelerin içini suçluluk duygusu kemiriyor. Çalışanlar ''Şu anda çocuğumun yanında olmalıydım'' derken, çalışmayanlar çocuğuna iyi bir gelecek hazırlayamama kaygısından tedirgin

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, anneler ''çocuklarıyla yeterince ilgilenemedikleri, çocukları hayata doğru biçimde hazırlayamadıkları'' gibi gerekçeler başta olmak üzere, birçok sebepten sürekli ''suçluluk duygusu'' hissediyor. Araştırmanın yeni olarak kabul edilen yönü ise söz konusu suçluluk hissinin zannedildiği gibi sadece çalışan annelere özgü olmadığı. Araştırma, çalışmayan annelerin de aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor.

AŞIRI KAYGININ ZARARLARI

Annenin, çocuğun geleceği ve onu yetiştirme biçimine ilişkin kaygılar duymasının normal olduğu, bu kaygıların normalin üzerinde seyretmesi durumunda, annenin yaşamındaki diğer her şeyi ikinci plana atarak yalnızca çocuğuna odaklandığı, kendi için bir şey yaparken de ''Şu anda çocuğumun yanında olmalıydım'' şeklinde suçluluk duyduğu ve bu aşırı kaygıların anneye olduğu kadar uzun vadede çocuğa da zarar verdiği belirtildi.

İLETİŞİM KOPUYOR

Çalışan anneler, çocuklarına yeterince zaman ayıramadıkları gerekçesiyle kaygı duyarken, çalışmayan annelerde de ''geçirilen zamanın kalitesi, çocuğuna yeterince bilinçli davranamamak, ona iyi bir maddi gelecek hazırlayamamak'' temel kaygı nedenleri olarak görülüyor. Psikolog Seval Baysal, çalışan ya da çalışmayan tüm annelerde suçluluk duygusu gözlemlediklerini, önemli unsurun, anne ile çocuk arasında sağlıklı bir diyaloğun oluşturulması olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber