DSİ Genel Müdürü: 5 aylık su var, kesinti nedeni telaş ve hata

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Ağustos 2007 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN

DSİ Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker, Ankara'nın 4-5 ay yetecek suyu olduğunu belirterek su kesintilerinin ve ortaya çıkan krizin nedenini Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin "telaş ve hatasına" bağladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, su krizinde kendilerinin bir eksikliği bulunmadığını savunarak suçladığı DSİ'nin Genel Müdür Vekili Koçaker, Hürriyet'e konuştu.

5 YILI KARŞILAR Çamlıdere Barajı, 1 milyar 200 milyon metreküp suyu depolayabilir. Bir dolsa Ankara'nın 5 yıllık suyunu karşılar. Kurak döneme boş yakalandığı için bu sıkıntı doğdu. Bunun 150 milyon metreküpü ölü hacim. Ancak, şu anda su düzeyi, ölü hacmin üzerinde. 183 milyon metreküp su var.

4-5 AYLIK SU VAR Sonuçta, Kurtboğazı ve Çamlıdere'den Ankara için toplam en az 60 milyon metreküp su alınabilir. Şehre günde 500 bin metreküp su verilirse, bu su en az 120 gün yeter. Şehre günde 700 bin metreküp su verilse dahi, ki bu rakam biraz yüksek, 70 gün yeter. Bu sürenin sonunda sonbahar mevsimi, dolayısıyla yağışlar başlar. ASKİ, Çamlıdere'deki 150 milyon metreküp suyun 100 milyon metreküpünü pompalarla Ankara'ya basacak şekilde tedbirlerini aldı. Yani su seviyesi düşükken de oradan pompayla Ankara'ya su basılabilecek. Ankara, normalde bu su ile 4-5 ay idare edebilir. Yine de ne kadar az kullanabilirsek, o kadar iyi olur. Suyumuz bol da olsa, suyu tasarruflu kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor.

TELAŞTAN HATA Bu su kesintisinun su krizinin nedeni ise sanıyorum biraz telaş oldu. Telaşlanınca, hata da kaçınılmaz oluyor. Artık, telaş ve suçlama değil, aklıselim ve çözüm zamanı. Bu sıkıntıyı aşarız, çok fazla sıkıntı olacağını da sanmam.

KAÇAKLAR ÖNLENMELİ İlgililer (ASKİ) kaçaklar için zamanında tedbir alabilse, Ankaralılar da biraz tasarruflu su kullansalardı, Ankara'nın günlük 850 bin metreküp olan su kullanımı, biraz aşağılara düşerdi. Ancak kapıyı çalan susuzluğa rağmen 850 rakamı hiç aşağılara düşmedi. Ama bazen "Bir musibet, bin nasihattan yeğdir" derler. Bu krizden herkes ders almalı.

MÜHENDİSLİK HATASI Geleceğin ne getireceği bilinemez. Allah kerim diyemezsiniz. Bu sistemi işleten ve yöneten ASKİ. ASKİ, günlük 850 bin olan şu miktarını 500'e düşürünce, şebeke tam dolmadığı için, kendin yüksek kotlarına su veremez oldu. Sonra o kesimlere de su vermek için, boş borulara dolan hava vantuzlarla atılmadan, birden yüksek basınçla su verince, borular patladı ve kriz büyüdü. Halbuki, bu basit bir mühendislik hesabı.

DSİ'Yİ SUÇLAYAMAZ Gökçek'in ortaya çıkan su krizinden ötürü DSİ'yi suçlaması haksız ve anlamsız. Bize başvuran belediyelere biz yardım ediyoruz. Gökçek, 2004 yılında Gerede sistemini reddetmeseydi, şimdi çok önemli bir mesafe alınmış olur ve endişeye gerek kalmazdı. Öncelikleri başkaydı, bizim uyarımıza rağmen stratejik düşünemediler. O zaman maliyet hesabı yapıp 'pahalı' dediler, şimdi çok daha büyük bir bedel ortaya çıktı. Bize göre Gerede sistemi öncelikliydi, Belediye Kızılırmak'a öncelik verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber