5 yıldızlı müsteşarlar

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin seçim başarısında özellikle icracı bakanlıklarda önemli icraatlara imza atan müsteşarlar önemli rol oynadı.

İşte, hem bakanların yükünü alan hem de büyük projelere imza atarak seçimlerde istikrarın tercih edilmesine katkı yapan AK Parti iktidarının öne çıkan müsteşarları:

Bürokrasideki kırtasiyeciliğin azaltılmasına ilişkin devrim niteliğinde adımlar attı. Dinçer'in kurduğu sistem sayesinde her yıl trilyonlarca liralık israf önlendi. Kamu Yönetimi Reform Paketi'nin fikir babası. Başbakan Erdoğan'ın en yakınındaki isim oldu. Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Projeleri, Bürokrasinin Azaltılması Projeleri, Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı ve Kamu Maliyetlerinin Azaltılması Projeleri'ni gündeme getirdi.

KÖY-DES VE BEL-DES'İN TAKİPÇİSİ

Seçimde AK Parti'nin en büyük kozu İçişleri Bakanlığı'nın Köy -Des ve Bel - Des projeleri oldu. Harput, bu projelerin yakın takipçisiydi. MERNİS Projesi'nin tamamlanmasına katkıda bulundu. Mütevazi ve müşfik kişiliğinin yanında devlet işlerinde hukukun üstünlüğüne dayanan görev anlayışıyla İçişleri Bakanlığı'nın başarılı çalışmalarında büyük rol oynadı. Hükümetin temel felsefesine uygun olarak AB sürecinde yürütülen demokrasi, özgürlükler ve insan hakları alanındaki çağdaş uygulamaların İçişleri Bakanlığı'nda benimsenmesi için çaba sarf etti. Başta Emniyet ve Jandarma olmak üzere, taşradaki vali ve kaymakamların uyumlu çalışmasını sağlayan Harput, ülkedeki huzur ve kardeşlik ortamının sağlanmasına önemli katkılar sağladı. Harput, "Türkiye'de seçim yapılır mı, yapılmaz mı" tartışmalarının gündemde olduğu bir dönemde devletin içinde ve dışında oluşturulan suç odaklarının ortaya çıkarılarak etkisiz hale getirilmesinde de tarihi bir görev yaptı.

YENİ TCK'NIN MİMARI

Görevini, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in 22 Temmuz seçimleri nedeniyle istifa etmesine kadar sürdürdü. Çiçek'in yerine Adalet Bakanlığı'na getirilen Fahri Kasırga müsteşarlığı döneminde, özellikle hakim ve savcıların iş yükünü büyük ölçüde hafifleten Ulusal Yargı Ağı Projesi ile davaların yıllarca sürmesi sona erdi. Yeni Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından olan Fahri Kasırga, Başsavcılık'tan gelmesinin avantajını Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı'nda iyi değerlendirdi. Fahri Kasırga özellikle E ve F Tipi Cezaevleri'nin yaygınlaştırılmasında, tutukevlerinin şartlarının iyileştirilmesinde yoğun mesai harcadı. Bu konuda Türkiye'yi adeta karış karış gezdi.

DALGALANMAYI BİTİRDİ

İç borçlanma stratejisinde yaptığı yeniden yapılanma ile borçları yabancı para ve kısa vade riskinden uzaklaştırdı. Türkiye'nin borç stokundaki döviz ağırlığı Çanakçı döneminde azalarak YTL'ye dönüştürüldü. Bu sayede dövizdeki dalgalanmalar Hazine'nin borç riskinin düşük kalmasını sağladı. Yüzde 90'larda seyreden borç stokunun milli gelire oranının yüzde 45'ler seviyesine çekilmesine katkı sağladı. IMF ve Dünya Bankası ile Türkiye arasında yürütülen görüşmelerde Türkiye'nin tezlerinin kabul edilmesinde etkin rol oynadı.

AKDAĞ'IN SAĞ KOLU

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin mimarlarından olan Prof. Dr. Necdet Ünüvar müsteşarlığı döneminde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sağ koluydu. Gece yarısı özellikle hastanelerin acil servislerine yaptığı ani baskınlarla tanınan Ünüvar, hastanelerde hasta haklarını başlatan bürokrat olarak da anılıyor. Ünüvar 22 Temmuz seçimlerinde Adana Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

MEB'İN 4. MURAT'I

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 4. Murat olarak anılıyordu. Özellikle okulların fiziki sorunları ile yakından ilgilendi. Öğrencilerin okullarda geçmiş yıllarda yaşadığı ısınma, su, elektrik gibi problemleri yaşamaması konusunda titiz davrandı. Odunu, kömürü, suyu, elektriği olmayan okul kalmadı. Bedeva ders kitabı dağıtılması projesini titizlikle takip etti, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadele etti. 22 Temmuz seçimlerinde ıstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Enflasyonun düşürülmesinde etkili olan, sıkı maliye politikasının bürokratik mimarı. Kurumlardan gelen aşırı harcama taleplerine geçit vermeyerek her yıl daha da büyüyen bütçe açığı sorununun çözülmesinde etkin rol oynadı. Maliye Bakanlığı Aktan'ın döneminde vergi indirimleri ile adını duyurdu. KDV oranları düşürülerek hem üretimin önü açıldı hem de indirimlerin vatandaşın cebine yansıması sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber