Erdoğan: Barış savaştan çok daha fazla çaba ister

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barış savaştan çok daha fazla çaba ister

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2019 12:54, Son Güncelleme : 06 Ağustos 2019 13:24
Erdoğan: Barış savaştan çok daha fazla çaba ister

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı'nda konuşuyor.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Dünyamız diplomaside büyük bir dönüşümden geçiyor.

Eski dönemin kalıplarıyla günümüzü değerlendirmek artık mümkün değildir.

Devletlerin de zamanın ruhunu iyi okuması politikalarını da buna göre belirlemesi gerekmektedir.

Küresel güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli müesseseler beklentileri karşılayamıyor. Bugün bir yanda yapay zekayı, ekonomik büyümeyi konuşurken diğer yanda 2 milyar insanın yoksulluk ile yaşıyor. Dünyanın en zengin 60 kişisinin mal varlığını 3,6 milyar insana denk ise burada bir sorun var demektir.

1 milyara yakın insan aç olarak yatağa girerse bir tarafta şatafat varsa burada bir sorun var demektir. Terör örgütlerine çifte standart yaygınlaşıyorsa BM'de eli kanlı katilleri meşrulaştırmak özel bir çaba gerektiriyorsa burada arızalı bir durum var demektir.

İnsana sadece insan olduğu için değer vermeyen bir anlayışın huzuru sağlaması söz konusu olamaz. Hiç kimse başkasından bana ne deme lüksüne sahip değildir.

Vicdanı olmayanın ne ekseni tutarlı olur. Hadiselere vicdan penceresinden bakmamız gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal'in yurtta sulh cihanda sulh arzusu ancak girişimci, aktif bir vizyonla gerçeğe dönüşebilir. Barış savaştan çok daha fazla çaba ister. Biz kolayın değil zorun tarafındayız.

Son dönemde Suriye'de yaşananlar sahada olmayan masada olamaz gerçeğini bir kez daha göstermiştir. Milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız. Bugün 243 dış temsilcilikle dünyanın en büyük 5 diplomatik ve konsolosluk ağına sahibiz.

Asırlarca sari diplomasi geleneğimiz dış politikamıza kılavuzluk etmeyi sürdürecektir. NATO'ya bakışımızın esasını güvenliğin bölünmezliği, adil risk ve külfet paylaşımı teşkile diyor.

ABD'den de bu çerçevede gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. Türkiye müttefikleriyle veya milli bekasına yönelik her türlü tehdidi bertaraf etmeye hazırdır. Güney sınırımızda adeta kanser hücresi gibi büyüyen bu yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendini emniyette hissedemez.

Bugün gerekeni yapmazsak yarın daha ağır bedeller ödeyerek yapmak zorunda kalırız. Suriye'deki kardeşlerimizin huzur içinde yaşayacağı barış koridorunu kurmuş olacağız. 8 yıldır vatan hasreti çeken muhacirlerin ülkelerine geri dönüşlerini hızlandırmayı amaçlıyoruz.

S-400'lerin ve F35'lere zarar vereceğime dair hiçbir somut veri yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. Nitekim daha önce bir çok ülke Ruslardan benzer savunma sistemleri almıştır. Sesleri çıkmadı. Türkiye için kriz haline dönüştürülmesini iyi niyetli görmüyoruz. S-400'ler meselesinde Türkiye güvenliği ile ilgili ticari bir tercihte bulunmuştur. Bu tercihe zorlayan da müttefiklerinin uzlaşmaz tavrıdır.

AB küresel bir aktör olmak istiyorsa öncelikle Türkiye'yi kazanmalıdır. Üyeliği birkaç ülkenin ihtiraslarına kurban edilmemelidir. Vize serbestisindeki kalan son 6 kriteri de süratle çözerek vatandaşlarımızın hak ettiği kolaylığı sağlamak istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber