Savcı "delil karartıldı" iddialarını yalanladı

Haber Giriş : 25 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soruşturmayı sürdüren Pamukova Savcısı Mithat Kutanoğlu, kazayla ilgili soruşturmanın yasalara uygun olarak gizlilik içerisinde sürdürüldüğünü, delillerin yok edilip, karartılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz perşembe akşamı saat 19.45'te meydana gelen kazanın, kendisine saat 19.50'de bildirildiğini anlatan Kutanoğlu, saat 20.10 sıralarında olay yerine ulaşarak hazırlık soruşturmasına başladığını söyledi.

Kutanoğlu, jandarmaya kaza bölgesini güvenlik çemberine aldırdığını, yaralıların hastaneye sevkedilmesinden sonra cesetlerin kaza yerinin uygun olmaması nedeniyle otopsi yapılmak üzere Pamukova Devlet Hastanesi'ne taşıttığını, bu işlemin saat 21.30 sıralarında tamamlandığını söyledi.

Adli Tıp uzmanlarından oluşan heyetin ilçeye geldiğini, cesetlerden DNA örneklerinin alındığını belirten Mithat Kutanoğlu, otopsi işleminin de cuma günü saat 07.00'de tamamlandığını anlattı.

Savcı Kutanoğlu, yine cuma günü saat 09.30 sıralarında İstanbul Teknik Üniversitesi ile irtibata geçildiğini, saat 15.00'te Pamukova'ya gelen bilirkişi heyetinin olay yerinde keşif ve inceleme yaptığını bildirdi.

Savcı: "Çalışın talimatı vermedik"

Savcı Kutanoğlu, kazadan sonra bölgede çalışma yapması veya inceleme yapılıp rapor sunulması konusunda TCDD'ye veya başka bir kişi veya kuruma talimat verilmediğini belirtirken, "olay yerinde çalışma yapıldığı bilgisi gelmesinden sonra, çalışmanın durdurulması ve talimata rağmen çalışma yapılması halinde gözlem altına alınıp engellenmesi için Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan saat 10.30 sıralarında talimat verildi ve talimat gereği yerine getirilerek çalışma durduruldu" dedi.

Kutanoğlu, bilirkişi heyetiyle olay yerine gittiğinde demiryolunda çalışmanın sadece vagonların devrildiği yerde yapıldığı, trenin raydan çıktığı yerden 150-200 metrelik mesafede herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Bu bölümde jandarmanın yeterli güvenlik önlemi aldığını, dolayısıyla herhangi bir delil kaybolması ve karartılmasının sözkonusu olamayacağını vurgulayan savcı, Pamukova Cumhuriyet Savcılığı olarak kazadan 25 dakika sonra olaya el konularak gerekli bütün hazırlık soruşturmalarına başlandığını aktardı.

Savcı: "TCDD yetkilileri de soruşturmaya dahil edilebilir"
Soruşturmanın tutuklanan üç kişiyle sınırlı kalmayacağını, makinistlerin kaza yerindeki hız limitinin 130 kilometre olduğunu söylediğini anlatan savcı Kutanoğlu, önümüzdeki günlerde soruşturmaya TCDD yetkililerinin de dahil edilebileceğini belirtti.

Savcı Kutanoğlu, "kimin ihmali varsa o sorusturma kapsamına dahil edilecek. Yani sorusturma tek makinistlerle sınırlı kalmayabilir. Bununla ilgili de İstanbul Teknik Üniversitesi'nden inceleme yapan teknik heyetin vereceği raporu bekliyoruz. Rapor doğrultusunda soruşturma sürecek" dedi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber