'En iyi 500 üniversite' listesine Rektörlerden tepki

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kampusta 500 isyanı

PERVİN KAPLAN / HABER MERKEZİ

Newsweek'in yayınladığı ve içinde 3 Türk okulu bulunan "Dünya genelinde en iyi 500 üniversite" listesine rektörler tepki gösterdi. Listeye giren de, girmeyen de sıralamayı "subjektif" buluyor..

ABD'nin saygın dergilerinden Newsweek'in bu hafta "Eğitim Yarışı" başlığı ile Avrupa, Asya ve Latin Amerika'da yayımlanan kapak haberi, dünyadaki "En iyi 500 üniversiteyi" sıraladı. İlk sırada Harvard'ın yer aldığı bu listede 349'uncu sırada İstanbul Teknik, 358'inci sırada İstanbul, 401'inci sırada Bilkent, 454'üncü sırada Sabancı üniversiteleri yer aldı. Ancak aralarında ODTÜ, Boğaziçi, Ege gibi üniversiteler bu listeye giremedi. Haber, THES -QS The Times Higher Education Supplement'in dünyada 3 bin 703 akademisyen ile yaptığı anket ile oluşturuldu. Ankete katılanlardan, sanat, mühendislik, tıp, yaşam bilimleri, sosyal ve fen bilimleri temelinde üniversitelerin eğitimin kalitesi, uluslararası görünüm, emsal karşılaştırma, araştırma kalitesi gibi dört alanda değerlendirme yapması istendi. Mezunların iş olanakları da çokuluslu şirketlerde çalışan 738 kişiye soruldu. Liste Türk üniversitelerinde tartışmaya yol açtı.

Mezun başarısı önemli

Sabancı Üniv. Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu: Bizim açımızdan bu tip sıralamalardan çok mezunlarımızın başarıları önemli. Oluşturulan listede ilk 10 içinde yer alan önemli üniversitelerde çok sayıda mezunumuz tam bursu olarak doktoraya kabul edildiler. Bundan büyük bir gurur duyuyoruz.

Kriterde bir sorun var

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur: Kriterlerde bir objektiflik olmadığını düşünüyoruz. Sadece akademisyenlere ya da işverenlere sorarak böyle bir sıralama yapmak subjektif bir değerlendirmedir. Bir gün bir başkası da başka kriterlere göre çalışma yaptığında liste değişir.

Subjektif çalışma

Ege Üniv. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas: Araştırmanın subjektif olduğu belli. Ankara, Hacettepe ve Ege tıp, sosyal bilimler ve fen bilimleri gibi üç alanda, ODTÜ fen bilimlerinde eğitim veriyor. Eğer bu üniversiteler listede yer almıyorsa kriterlerde sorun olduğu ortada. Bilimsel yayınlar değerlendirilmeli.

Bir sürü sıralama var

Bilkent Üniv. Rektör Yard. Prof. Dr. Abdullah Atalar: Araştırma sonuçları eleştirilebilir. Dünyada bir sürü sıralama var. Üniversitelerin içinde en iyisi hangisidir bu henüz bu belli değildir. THES de bunlardan birisi. Bizim orada olmamız şaşırtıcı değil, üniversitemiz Şangay dışındaki her listede var.


İstanbul Teknik Üniv. Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan : Değerlendirilen ölçütler sonuçlarda son derece önem taşır, bu yüzden bunların bilincinde olarak sonuçları dikkate almak gerek. Ancak İTÜ 234 yıllık geçmişi ile belli bir deneyim ve gelenek oluşturmuş durumda. Bu da sonuçlara yansıyor. Bu tür değerlendirmelere çok önem verip ne yerinmek ne de övünmek uygun. Önemli olan nokta daha iyiye gitmek için altyapı ve sanayi işbirliğini geliştirmek, sınırlı araştırma olanaklarını en etkin kullanmaktır. Bizim başarımız öğrenci, öğretim üyesi ve mezunun işbirliği sonucudur. Sıralamalardan çok bunlar önemlidir.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut: Bu liste objektif değil, subjektif kriterlere göre yapıldı. Dünyada dikkate alınan tek liste Şangay'ın listesidir. Burada Nature and Science, SCI indeksleri (Science Citation Index ve Social Science Citation Index) dikkate alınır. Kişi başına düşen makale sayısı, uluslararası atıf almış makaleler gibi çok önemli kriterler değerlendirilir. THES ise subjektif kriterlere bağlı. Akademisyenler arasında subjektif kriter olduğu için itibar etmiyoruz. Kime soracağınızı siz seçiyorsunuz. Üstelik bazı verileri üniversitelerin internet sayfasından alıyorlar. Burada da değişim öğrencileri bile yabancı öğrenci olarak gösteriliyor. Hatta bazı üniversiteler yabancı öğretim üyesi sayısını bile yüksek koyuyor sayfalarına.


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak: Listede biz olabiliriz ama bu araştırma subjektif bir çalışmadır. "Benim fikrime göre" diye bir şey olamaz. Kesin objektif sıralama Şangay'ındır. Bu listede de bu yıl 411'inci sırada bir tek İstanbul Üniversitesi yer alıyor. Bu çalışma bilimsel verilerle yapılıyor. Nobel ödüllülerden kişi başına düşen bilimsel makale sayısına göre her şey araştırılıyor, bu veriler ışığında da bir sıralama yapılıyor. Diğeri ise kişilere sorulmuş. "Şu kişilere sordum, böyle liste çıktı" diyemezsiniz. Örneğin öğrencilerin ilk tercihlerinde biz yer almıyoruz ama bilimsel verilere göre biz birinciyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber