Büyükanıt, istifa edeceği söylentilerine açıklık getirdi

Haber Giriş : 17 Ağustos 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükanıt: Neden istifa edeyim?

Yaşar Büyükanıt, istifa edeceği söylentisine sert tepki gösterdi: "Şimdi Çankaya Köşkü'ne girerken emir subayımdan öğrendim. Londra'daki finans çevrelerinde böyle bir spekülasyon yapılıyormuş. Birileri manipülasyon yapıyor. Neden istifa edeyim? Ayrıca ben istifa etsem, borsa düşmez yükselir. Yurtdışı başta olmak üzere bazıları rahatlar. Yararı olacaksa istifa edeyim bari. Atatürk ölmüş, Türkiye batmamış. Cumhuriyet'in kurumları bu ülkeye sahip çıkar. Elbette benim görev sürem sona erecek, bu görevi devredeceğim. Hep böyle olmuştur. TSK'nın komutanları aynı çizgidedir. Bakın çocuklar, Silahlı Kuvvetler'de kişilerle bir sey değişmez."

AA

Kimseyle kavga etmeyiz ilkelerimizi de çiğnetmeyiz

?Ne söylesem yanlış değerlendiriliyor. Onun için dükkan kapalı!' diyerek soruları esprileriyle geçiştirmeye çalışan Büyükanıt, ?Ben Anayasa'daki görevlerimi yerine getiriyorum. Bizim ilkelerimiz var, kavga etmeyiz ama onları da çiğnetmeyiz' dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, işadamı Jak Kamhi'ye ?Devlet Üstün Hizmet Madalyası' verilmesi nedeniyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayarak çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Orgeneral Büyükanıt ?Kimseyle kavga etmeyiz. İlkelerimizi de çiğnetmeyiz? mesajı verdi.

BORSA HEP DÜŞÜYOR

Büyükanıt, cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili sorular üzerine ?Söylenmesi gereken herşeyi söyledim. 12 Nisan'da ben Anayasa'da yazılanları söyledim. Bunları ben uydurmuyorum. Ama davranışlarını da yansıtmalı, dedim. Konuşunca, ?Komutan konuştu, borsa düştü' diyorlar. Konuşmayınca da ?Borsa düştü' diyorlar? değerlendirmesini yaptı.

Gazetecilerin, ?30 Ağustos resepsiyonunun yer değişikliği? ile ilgili sorularına Büyükanıt şu yanıtı verdi: ?Çok önceden karar vermiştik. Ben Kara Kuvvetleri Komutanıyken bu kararı vermiştik. Hiç bu işlerle alakası yok.?

Org. Yaşar Büyükanıt, ?O tarihte cumhurbaşkanı olursa, 30 Ağustos resepsiyonuna Sayın Gül'ü eşli mi davet edeceksiniz? sorusuna, ?Bir şey söylemem mümkün değil. Bizim prensiplerimiz belli. Bunlardan vazgeçmemiz söz konusu olamaz? yanıtını verdi.

ÇAYLAK DA DEĞİLİM

Büyükanıt'a, ?Bugün istifa ettiğiniz söylentileri yayıldı? sorusu yöneltildi. Org. Büyükanıt, ?Nereden çıkarıyorlar ki? Birileri manipüle ediyor. Çekildiysem benim haberim yok? yorumunu yaptı. Büyükanıt ardından, ?Türk Silahlı Kuvvetleri'ne çok ağır hakaretler ediyorlar. Özellikle dışarıdan? dedi. 27 Nisan bildirisinin hatırlatılması üzerine, konuşmak istemediğini ifade eden ve ?Dükkan kapalı' diyen Büyükanıt, ?Sayın Gül'ü özü sözü bir olarak mı görüyorsunuz? yolundaki soruya karşılık da ?Buna cevap verecek kadar çaylak değilim? demekle yetindi. Büyükanıt'a, ?Başkomutan eşi türbanlı olabilir mi? yolundaki soru tekrar soruldu. Büyükanıt, ?Bende henüz hafıza kaybı yok? yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise, ?Kabine listesini yeni cumhurbaşkanı seçsin' tavrı ile ilgili soruyu yanıtlarken, ?Kim nasıl algıladıysa öyle? diye konuştu.

ATASÖZÜ HEDİYEMİZ

BÜYÜKANIT, ?Özü sözü bir? vurgusuyla ilgili ?Türkiye'ye en azından güzel bir atasözü hediye ettik? diye espri yaptı. ?Sayın Gül sizce iyi bir cumhurbaşkanı olur mu? sorusunu da İngilizce bir deyimle; ?You're pulling my leg? (Ağzımdan laf almaya çalışıyorsun) diye geçiştirdi.

Büyükanıt soruları geçiştirmesinin gerekçesini şöyle açıkladı: ?Ne söylesem yanlış değerlendiriliyor. Onun için bir şey demiyorum. Söylediğimin doğru olup olmadığına bakmıyorlar da, niye söyledi, diyorlar. Ben hiç siyasete bulaşmıyorum. Benim ağzımdan bugüne kadar siyasete dair hiç bir şey duymadınız. Ben Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndaki görevlerimi yerine getiriyorum. Türkiye Cumhuriyeti üniter devlettir, diyorum, siyaset yaptı, diyorlar.?

Büyükanıt, ?Sayın Gül cumhurbaşkanı seçilirse Türk Silahlı Kuvvetleri'yle arasında bir gerginlik politikası izleneceği değerlendirmeleri yapılıyor. Buna katılıyor musunuz? sorusu üzerine ?Bizim prensiplerimiz, ilkelerimiz var. Kimseyle kavga edecek halimiz yok. Ama ilkelerimizi de çiğnetmeyiz? dedi.

SİGARA ARTTI ZATEN

BÜYÜKANIT, borsadaki gelişmelerin hatırlatılması üzerine ?Dünyadaki krizi ben mi yarattım. Borsa çok konjonktürel. Ben istifa etsem borsa yükselir. Birçok kişi rahatlar? diye konuştu. Gazetecilerin espriyle karışık, ?Sizden sonra İlker Paşa geliyor? demeleri üzerine Büyükanıt, ?Türk Silahlı Kuvvetleri öyle bir yapıdır ki, Ahmet gitmiş, Mehmet gelmiş farketmez. Ben de yarın gideceğim. Bak Atatürk ölmüş ama bütün ilkeleri yaşıyor. Atatürk'ün bir sözünü hatırlatayım; Cumhuriyeti kuranlar ona sahip çıkacaklardır? dedi. Büyükanıt ?Sigarayı artırdınız mı sorusu üzerine de ?Sigara zaten artmıştı? cevabını verdi.

İsmail KÜÇÜKKAYA

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber