Tüzmen'in müsteşarına 10 yıl hapis istemi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Ağustos 2007 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüzmen'in müsteşarı yargılandığı davanın savcısına antetli kağıtla ?Takipsizlik ver' notu göndermiş

Bakan Kürşad Tüzmen'ın izin vermemesine rağmen Danıştay kararı ile hakkında soruşturma açılan eski Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen kaçak akaryakıt soruşturması sırasında antetli bir kağıtla gönderdiği yazıda, ?takipsizlik kararı verilmesi hususunda gereğini bilgi ve takdirlerine arz ederim? şeklinde ifadelere yer verdiği ortaya çıktı. Başsavcının da, ilgili savcıya ?titizlikle okunsun? notuyla havale ettiği yazı, eski müsteşarın yargılanmasına neden oldu.

Danıştay bozmuştu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığı olayına yardım ettiği iddia edilen Şahin hakkında soruşturma izni vermeyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in kararını Danıştay 1. Dairesi'nin kaldırması üzerine başlattığı soruşturmayı tamamlayarak, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde dava açtı. İddianamede, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'na gönderilen bir ihbar mektubunda, Sahra Kimya'nın Gebze Gümrüğü'ne ?white spirit? olarak beyan ettiği ürünün farklı bir özellik gösterdiği anlatıldı.

'İncelemeye gerek yok'

İddianamede, Şahin'in kendisine Teftiş Kurulu vasıtasıyla ulaştırılan bu suç ihbarını ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına göndermeyerek, ?kamu görevlisinin suçu bildirmemesi? suçunu işlediği kaydedildi. Şahin'in, bazı gümrük üst düzey yetkililerinin de kaçakçılık olayına karıştığı iddiasıyla kendisinden soruşturma izni isteyen Teftiş Kurulu Başkanı'na, ?Konuyu biliyorum. İncelenmesine gerek yok. Bu konunun arkasında Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Karaca? var diyerek, ikinci kez aynı suçu işlediği iddia edildi. İfadesinde, Karaca ile ve sonrasında kaçakçılıkla suçlanan şirket yetkilileriyle görüştüğünü kabul eden Şahin'in, ancak böyle bir söz söylemediğini savunduğu ifade edildi.

Cumartesi toplantı

Şahin'in, uygulamada olmamasına rağmen aynı şirketle ilgili olarak tatil günü olan cumartesi günü Gümrük Müsteşarlığı'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptığı vurgulanan iddianamede, aynı gün şirkete ait malın ?white spirit? olarak kabul edilmesi için İzmit Gümrüğü'ne talimat verdiği ileri sürülerek, şüpheli Şahin'in, ?olayın firma lehine çözülmesi hususunda çaba sarf ettiğinin görüldüğü? belirtildi.

Gümrükler Genel Müdür Vekili Salih Umman Hamitoğulları'nın da verdiği ifadede, cumartesi yanıt verilmesinin olağan olup olmadığını söyleyemeceğini, emsali olup olmadığını da hatırlamadığını vurguladığı anlatıldı. Şahin'in verdiği kararlarla, Sahra Kimya lehine davranarak görevi kötüye kullanmaya teşebbüs suçunu işlediği de belirtildi.

İddianamede, Teftiş Kurulu'nun suç duyurusu üzerine Gebze Başsavcılığı'nın şirket yetkilileri hakkında başlattığı soruşturma sürerken, Şahin'in, Gümrük Müsteşarlığı antetli kağıtla savcılığa bir yazı yazarak, ?... takipsizlik kararı verilmesi hususunda gereğini bilgi ve takdirlerine arz ederim... ? dediği, Başsavcının da ?titizlikle okunsun? notu düşülerek, ilgili cumhuriyet savcısına havale edilmesinin ?yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs? suçunu işlediği öne sürüldü. İddianamede, bu savcılığın hazırlık soruşturması sırasında ?takipsizlik? kararı vermesinin, ardından Hazine'nin yaptığı itiraz üzerine Kartal 1. Ağır ceza Mahkemesi'nin kararıyla kaldırılması üzerine de yine savcılık tarafından Adalet Bakanlığı'na başvurularak, ?kanun yararına bozma? talebinin olduğu hatırlatıldı.

10 yıla kadar hapsi istendi

Gümrük Müsteşarı Mehmet Şahin hakkında, ?görevi kötüye kullanmaya teşebbüs?, ?yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs? ve ?suçu bildirmemek?ten toplam 10 yıl hapis cezası istendi. Şahin'in, gelen iki ihbar mektubunu Cumhuriyet Savcısı'na göndermesi gerekirken bunu yapmaması nedeniyle, ?suçu bildirmemek? ten 2 kez ceza alacağı belirtildi. Şahin bu suçlamalar nedeniyle 1 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yargılanacak.

KÜRSÜDE İSTİFA ETTİ, TÜZMEN ?DÖNÜŞÜ MUHTEŞEM OLUR' DEDİ

Hakkında açılan adli soruşturma nedeniyle, Dünya Gümrük Günü'nde konuşması asırasında 'kürsüde' görevinden istifasını açıklayan eski Gümrük Müsteşar Vekili Şahin hakkında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 'takipsizlik kararı' vermişti. Bakan Tüzmen, Şahin için ?Dönüşü muhteşem olacak? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber