Kabinede kaç bakan değişecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'dan yeni kabine ile ilgili önemli ipuçları.. Kabinenin kaçta kaçı değişecek? Bakanlık sayısı kaç olacak? Arınç yeni kabinede yer alacak mı? İşte Erdoğan'ın oranı:

Başbakan Erdoğan, bazılarının dediği gibi kabinede 3'te 2 oranında değişiklik olmayacağını, kendisinin istikrardan yana olan bir insan olduğunu ifade ederek, ''Olsa olsa belki 3'te 1'i değişebilir... bu 8 olur, 9 olur'' diye konuştu.

Erdoğan, Kanal D'de canlı olarak yayınlanan ''Arena Özel'' programında Gazeteci Uğur Dündar'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ''Geçen dönem Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin daraltılması gerektiğini ifade ettiniz. Hatta bunu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de zaman zaman söyledi. Şimdi sizin adayınız Abdullah Gül muhtemelen cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılması konusunda ısrarcı mısınız?'' şeklindeki soruyu, Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı: ''Bizim bu konuda hiçbir şüphemiz yok. Bugün bazı açıklamalar geldi, bizim cumhurbaşkanını halka seçtirme noktasında çark ettiğimiz noktasında. Biz çark etmiş değiliz, aynı noktadayız. Ama bu parlamentonun ilk görevi cumhurbaşkanını seçmektir. Onun için şu anda cumhurbaşkanı seçimi yapılıyor. 21 Ekim'de Cumhurbaşkanını halkın seçimine yönelik referandum yapacağız. Bundan kaçmadık ki. Bu referandumda da herkes tavrımızı görecek. Cumhurbaşkanını bundan sonra halkın seçmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanlığında 5 5 formülünü savunuyoruz. Milletvekilliği süresinin 4 yıla indirilmesini savunuyoruz. Ama burada Anayasacılar arasında bazı yorum farklılıkları var. Bazıları 11. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşılık, '12. Cumhurbaşkanlığı seçimi için halka gidilir' diyenler var. Bunun doğrusu neyse biz onu yapmaya hazırız. Çünkü bizim sözümüz bu. Yeni anayasa içinde Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama da var. Ve orada ciddi manada Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanıyor. Biz istiyoruz ki, halka gidelim. Bu yapıldığı anda bu iş bitirilmiş olsun.''

''KABİNE 2 DEVLET BAKANLIĞI ARTACAK''

''Seçimlere giderken milli görüşçü olarak bilinen bazı milletvekillerini listeye almadınız, onların yerine liberal, hatta geçmişin sıkı solcuları olarak bilinen bazı siyasetçilere yer verdiniz. Bu vitrin değişikliği yeni hükümete ne kadar yansıyacak, bürokrasinin çoğalmasından şikayet edilerek azıltılan bakanlık sayısını niçin çoğalttınız?'' sorusuna Erdoğan, ''Biz toplumsal merkeze oturmuş bir partiyiz. Biz sağın merkeze yakın olanlarını da solun da merkeze yakın olanlarını çatımız altına almak istediğimizi hep söylüyoruz. Bunu da ciddi oranda gerçekleştirdik'' karşılığını verdi.

Bu dönemde sağdan da soldan da kendileriyle beraber olanların bulunduğunu ifade eden Erdoğan, bunların içinde eski siyasetçilerin, akademisyenlerin ve siyasetle ilgilenmemiş olanların yer aldığını belirtti. Erdoğan, ''Ama hepsinde bir karizma veya kariyer, bir özellik var'' dedi. Bu milletvekillerinin bulundukları bölgede çok faydalı olacaklarına inandığını dile getiren Başbakan Erdoğan, ancak bunların içinde kabine, komisyon veya yurt dışında temsil görevleri verileceklerin de olduğunu kaydetti. Erdoğan, kabine içinde 2 devlet bakanlığını arttırma ''arzusunun'' nedenini de şöyle açıkladı: ''Bir deneyimde bulunduk. Bu deneyim esnasında bazı boşluklar doğdu. Bunlardan bir tanesi ağırlıklı olarak bilim ve teknoloji. Bilim ve teknolojiyle ilgili dünyada icracı bakanlıklar oluşturulmuş. Bizde maalesef böyle bir bakanlık yok. Biz bunu geçen sene bir bakana dolaylı olarak kısmen verdik, ama maalesef bu yürümedi. Bu dönem istedik ki bu müstakil olsun ve bana bağlı olan, yani başbakana bağlı olan TÜBİTAK ve TÜBA'yı da biz bilim ve teknolojiden sorumlu olan bakanlığa bağlayalım. Böylece çok daha sıkı, bilim ve teknoloji alanında...'' Erdoğan böylece e-devlet olmanın gereğini yerine getireceklerini de ifade etti.

GENÇLİK BAKANLIĞI

''Gençlik konusunun önem arz ettiğini'' ve konuyla ilgili devlet bakanlığının olmasını faydalı gördüğünü belirten Erdoğan, bu konuda bir çalışma yaptırdığını, gençlik ve sporu bir çatı altına alacaklarını ifade etti. Erdoğan, 3 başbakan yardımcılığının ''koordinatör'' özelliğinin olacağını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bunlarından bir tanesi bakanlıklar arası koordinasyonu sağlayacak. Bir tanesi ekonomiden sorumlu koordinatör bakan olacak aynı zamanda, bir diğeri de hükümet-parlamento ilişkilerini koordine edecek. Bu özelliklere sahip olacak. Bu bizim icra noktasında işimizi çok daha hızlandıracak ve hükümetin etkinliğini daha da artıracak. Şu anda bunun çalışmalarını, altyapısını hazırladık.''

''O SÜRPRİZ OLARAK KALSIN''

Eski TBMM Başkanı ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın yeni kabinede yer alıp almayacağına yönelik soruya ise Erdoğan, ''O sürpriz olarak kalsın, şimdi açıklamayalım'' diye cevap verdi.

Erdoğan, ''Eski hükümetten kaç bakanın kabinede yerini koruyacağı'' sorunu yanıtlarken, ''Bazılarının dediği gibi 3'te 2 değişiklik yok. Ben istikrardan yana olan bir insanım'' dedi.

Dündar'ın ''12 bakan kalabilir'' sözleri üzerine, ''Böyle bir şey değil, eğer istikrarı savunuyorsunuz, peyderpey bu tür değişiklikleri yaparsınız, 25 kişilik kabine de kalkıp da yüzde 50'sini kesip atayım dediğiniz zaman bu istikrar olmaz'' diyen Erdoğan, ''Demek ki bir çoğu yerini koruyacak'' sözlerine de ''Koruyacak. Olsa olsa belki 3'te 1'i değişebilir'' karşılığını verdi. Dündar'ın 8 bakanlığın değişeceğini anladığını ifade etmesi üzerine de Başbakan Erdoğan, ''O civarlarda bir şey olabilir. Bu 8 olur, 9 olur'' dedi. Bunların yeni seçilen milletvekilleri arasından olup olmayacağı sorusuna ise Erdoğan, ''Yenisi, eskisi tabi'' karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber