Memur zammı dalgaya takılacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Ağustos 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur zammı dalgaya takılacak

Sendikalar memur için yüzde 35 zam talebinde bulunuyor. Maliye ise, son dalgalanma nedeniyle mali disiplinin öne çıktığını, bu yüzden zammın enflasyon hedefi ile uyumlu olması gerektiğini belirtiyor

Kamudaki 1 milyon 600 bin memur önümüzdeki yılın zammı için sendikaların yürüttüğü toplu görüşmeleri beklerken, Maliye Bakanlığı'ndan ?mali disiplin? uyarısı geldi. Türkiye'nin mali disiplini sağlayabilmek için sıkı maliye politikasından vazgeçemeyeceğini belirten Maliye yetkilileri, memura verilecek zamda bütçe imkânlarını aşmanın mümkün olmadığı görüşünde. Maliye bürokratlarının ?imkân? olarak ifade ettiği oran ise enflasyon hedefi olan yüzde 4'leri biraz aşıyor. Sendikaların zam talebi ise yüzde 35'leri buluyor.

Memur sendikalarıyla yürütülen toplu görüşmelerin mali ayağını oluşturan teknik konularda çalışmalarını sürdüren Maliye Bakanlığı, sendikaların taleplerini rakamlara dönüştürüp somuta indiriyor. Sendikaların taleplerinden sadece memura yapılacak zam oranı değil, aynı zamanda diğer mali taleplerin de bütçeye getireceği yükler ayrı ayrı hesaplanıp bu taleplerin gerçekleştirilme imkanları araştırılıyor.

ÖDENEK BELLİ AŞILAMAZ

Maliye bürokratları, 2008 yılı bütçesinde personele verilecek ödeneğin ne kadar olduğu Resmi Gazete'de yayınlanan orta vadeli planda açıkça yazıldığını, bu ödeneği yukarı çıkarma şansının olmadığını söylediler. Bürokratlar, ?Yeni yılın ödeneği bir denge içerisinde oraya kondu. Toplu görüşmelerden, bu ödenekleri aşacak bir rakamın çıkmasını beklemiyoruz. Aksi durum mali disiplinden vazgeçtiğimiz anlamına gelir ki global dalgalanmanın yaşandığı bir ortamda bunu kimseye anlatamayız? dedi.

Bürokratlar, dünyada dalgalanma nedeniyle bir çok dengenin değiştiğini, yeni dengelerin yeni duruma uygun olarak kurulacağını ifade ederlerken, şu noktalara dikkat çekti: ?Türkiye, mali disiplini uygulamaya her zamankinden daha fazla önem vermek zorunda. Son dalgalanma bunun en büyük kanıtı. İşin ucunu kaçırdığınızda büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Personel ödeneğini yükseltirsek bunun için fazladan borçlanma yapmamız gerekir. Fazladan borçlanma, faizlerin zaten yukarı yönlü olduğu bir ortamda Hazine'nin elini zayıflatır, bütçenin yükünü artırır. İşler eskisinden daha kolay değil. Toplu görüşme tabi ki olacak, ancak cepteki parayı bilerek pazarlık yapmamız kaçınılmaz.?

YÜZDE 9.6 BİLE ZOR

En düşük memur maaşının bin 150 YTL'ye çıkarılmasını isteyen sendikaların beklediği zam oranı yüzde 30'ları bile aşıyor. Maliye'nin işaret ettiği orta vadeli plan ise buna imkân vermiyor. Plana göre, 2008 yılı bütçesine personel için 47 milyar 885 milyon YTL ödenek konacak. Bu yılın personel harcamalarının ise 43 milyar 669 milyon YTL olması bekleniyor. Buna göre, personel ödeneklerindeki artış yüzde 9,6'da kalacak. Bu oran memura yapılacak azami zam oranını ifade etmiyor. Çünkü bu ödenek artışının içerisinde kamuya alınacak ilave personele verilecek maaşlar da bulunuyor. Bürokratlar, zam oranını telaffuz etmemekle birlikte enflasyon hedefi olan yüzde 4'lük artışın mali disiplinle uyumlu oran olduğu görüşünde.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

KESK'TEN iKi KONFEDERASYONA GREV ÇAĞRISI

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'e grev çağrısı yaptı ve "Gelin birlikte grev yapalım, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanalım" dedi. Ankara Kızılay'da "Sözleşmeli çalışmaya hayır. İş güvenceli ve kadrolu istihdam istiyoruz'" başlıklı bir basın açıklaması yapan Tombul, Kamu- Sen ve Memur-Sen'e seslenerek, "Gelin, birlikte tutum alalım. Hükümeti masada toplu sözleşmeye zorlayalım" dedi. Tombul, 24 Ağustos'ta, başta Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanında alanlara çıkacaklarını ve 27 Ağustos'ta da İstanbul'dan Ankara'ya ''İnsanca yaşam için toplu sözleşmeye" yürüyüşü gerçekleştireceklerini söyledi.

ORTAK HAREKET

Bu arada, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerle ilgili olarak, "3 konfederasyon, bir araya gelip strateji belirlemeli, ortak hedefte birleşmeliler" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber