Şehit köy korucularının yakınına istihdam olanağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör eylemleri nedeniyle şehit veya çalışamayacak durumda olan geçici ve gönüllü köy korucularının yakınları da istihdam edilecek.

"Terör Eylemleri Nedeniyle Şehit ve Malul Olanların Yakınlarının ve Çalışabilecek Durumdaki Malullerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdamı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle, 29 Mart 1996 tarihli "Terör Eylemleri Nedeniyle Şehit ve Malul Olanların Yakınlarının ve Çalışabilecek Durumdaki Malullerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin" kapsamı genişletildi.

Değişikliğe göre, yönetmelik, terör eylemleri nedeni ve etkisiyle; şehit veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, er ve erbaşların yanı sıra geçici ve gönüllü köy korucularını da kapsayacak. Buna göre, terör eylemleri nedeni ve etkisiyle; şehit veya çalışamayacak derecede malul olan geçici ve gönüllü köy korucularının varsa eşleri, yoksa çocuklarından birisi, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisi, 5018 sayılı Kanun'un eki cetvellerinde yer alan kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklarda istihdam edilecek.

İş hakkı

Değişikliğe göre, şehit veya malul ailesinden sadece bir kişi bu haktan yararlanabilecek ancak Yönetmelik hükümlerine göre ataması yapılıp da sakatlık derecesinin artması nedeniyle, atandığı görevde çalışamayacak duruma gelen malullerin sağlık raporu ile durumlarını belgelendirmeleri ve talep etmeleri halinde, iş hakları Kanun'da belirtilen hak sahiplerinden birine kullandırılacak. Subay, astsubay, er ve erbaş malullerin sağlık raporları askeri hastaneler tarafından verilecek. Çalıştıkları süre 10 yılı aşan maluller bu hükümlerinden yararlanamayacak.

Bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak isteyen hak sahipleri, şehitlik olayının meydana geldiği tarihten, maluller ise malul maaşının bağlandığı tarihten itibaren 15 yıl içerisinde başvuruda bulunmak zorunda olacak. Bu süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak. Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak isteyen hak sahiplerinin, daha önce şehitlik olayının meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl içinde başvurması gerekiyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber