İlacın yan etkisinden doktor sorumlu

Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay ilacın yan etkisinden doktoru sorumlu tuttu. Doktorunun verdiği ilaç nedeniyle, mide kanaması geçiren hastanın davasında, doktoru kusurlu buldu. Sibel HÜRTAŞ

ANKARA ? Yargıtay, ilacın yan etkisinden doktoru sorumlu tuttu. Kullandığı ilaç nedeniyle mide kanaması geçiren hastanın, doktoru için açtığı tazminat davası Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, doktorun hastası için tüm önlemleri eksiksiz biçimde alması gerektiğini belirterek, tazminat ödenmesine hükmetti.

İstanbul'da yaşayan A.A, rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi görmeye başladı. Doktoru tarafından muayene edilen A.A'ya tahlil ve film sonuçlarına göre reçete yazıldı. Doktor, A.A'dan ilaçlarını kullanmasını ve 10 gün sonra yeniden kontrole gelmesini istedi. İlaçlarını kullanan A.A, 9'uncu gün mide kanaması geçirdi. Hastaneye kaldırılan A.A'nın, kullandığı ilacın yan etkisi nedeniyle mide kanaması geçirdiği tespit edildi. Ameliyat edilen A.A, kendisine ilaç yazan doktor hakkında 2 bin 800 YTL maddi, 10 bin YTL manevi tazminat istemiyle dava açtı.

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Kapatılan ve Bakırkaö Adliyesine devredilen Bağcılar 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme mide kanamasının, kullanılan ilaçlardan kaynaklı olup olmadığının tespit edilmesi için bilirkişi görevlendirdi. Üroloji uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti kullanılan Exen Forte ilacının mide bağırsak sisteminde rahatsızlığı bulunan hastalarda yan etkisinin bulunduğu ve dikkatli kullanılması gerektiği yönünde rapor hazırladı. Mahkemede ifade veren doktor, hastasına mide rahatsızlığının olup olmadığını sorduğunu, hastasının ?rahatsızlığım yok? yanıtını verdiğini anlattı. A.A ise ?Bana böyle bir soru sorulmadı. Sorulsa ilacı kullanır mıyım?? dedi. Mahkeme, rahatsızlığın ilacın yan etkisinden kaynaklandığı, doktor kusurunun bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

YARGITAY : ?DOKTOR SORUMLU?

A.A'nın kararı temyiz etmesi üzerine dava Yargıtay'a taşındı. Dosyayı görüşen 13'üncü Hukuk Dairesi, doktorun önerdiği ilacın yan etkisinden sorumlu olduğuna karar verdi. Daire kararında, şöyle denildi:

?Doktor, görevine konu işi görürken yöneldiği sonucun elde edilmemesinden sorumlu değilse de bu sonuca ulaşmak için gösterdiği çabanın yaptığı işlemlerin, eylemlerin ve davranışların özenli olmayışından doğan zararlardan sorumludur. Doktorun sorumluluğu genel olarak işçinin sorumluluğuna ilişkin kurallara bağlıdır. Doktor, işçi gibi özenle davranmak zorunda olup hafif kusurundan dahi sorumludur. O nedenle, doktorun meslek alanı içinde olan bütün kusurları, hafif dahi olsa sorumluluğunun unsuru olarak kabul edilmelidir. Doktor, hastasının zarar görmemesi için mesleki tüm şartları yerine getirmek, hastanın durumunu, tıbbi açıdan zamanında gecikmeksizin saptayıp, somut durumun gerektirdiği önlemleri eksiksiz biçimde almak, uygun tedavi yöntemini de gecikmeden belirleyip uygulamak zorundadır. Asgari düzeyde dahi olsa, tereddüt doğuran durumlarda, bu tereddüdü ortadan kaldıracak araştırmalar yapmak ve bu arada da koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdür. Çeşitli tedavi yöntemleri arasında bir tercih yaparken de hastanın ve hastalığının özelliklerini göz önünde tutmalı, onu risk altına sokacak tutum ve davranışlardan kaçınmalı, en emin yolu seçmelidir.?

İYİ TEDAVİ HASTANIN HAKKI

Yargıtay kararında, hasta haklarına da dikkat çekilerek, ?Gerçekten de hasta, tedavisini üstlenen meslek mensubu doktorundan tedavisinin bütün aşamalarında mesleğin gerektirdiği titiz bir ihtimam ve dikkati göstermesini, beden ve ruh sağlığı ile ilgili tehlikelerden kendisini bilgilendirmesini güven içinde beklemek hakkına sahiptir? denildi.

Yargıtay, doktorun, ?Mide hassasiyetiniz var mı diye sorduk ama yok yanıtını aldık? şeklindeki savunması üzerine, ?Tedavi öncesi mide şikayeti olan hastanın bu konuda soru sorulmasına rağmen kendi sağlığını riske atacak şekilde bu durumu bildirmeyerek ve ısrarla bu ilacı, 9 gün kullanarak mide kanaması geçirmesine sebebiyet vermesi hayatın olağan akışına uygun düşmemektedir? değerlendirmesini yaptı. Yargıtay, bu gerekçelerle kararı bozarak, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber