Hükümet, memura, kurumlararası 360 YTL'lik farkı 3 yılda kapatmayı önerdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kurumlar arasında memur maaş farklarının giderilmesi için ortalama 360 YTL olan farkın 3 yılda ödenmesini önerdiklerini açıkladı.

Şahin, ayrıca, 657 sayılı kamu çalışanları yasasında da köklü değişiklikler için 2008 yılından geçerli olacak şekilde yasal düzenleme yapacaklarını belirterek, "Bu şekilde memur maaşlarında derece ve kademe sistemi kalkacak yerine grup ve basamak sistemi getirilecek" dedi. Şahin, 2007 yılı enflasyon farkının memur maaşlarına yansatacakları tahahüdünde de bulunduklarını belirtti.

Başbakanlık Merkez Bina'da hükümet ile memur konfederasyonları arasında sürdürülen toplu görüşmelerin 5. turu sona erdi. Devlet Bakanı Şahin, 5. tur görüşmesinde, öncekilerden farklı olarak, sendika ve konfederasyon başkanlarıyla başbaşa bir görüşme yaptı. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından Şahin, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ie birlikte açıklama yaptı.

Devlet Bakanı Şahin, kamu çalışanlarının en önemli sorununun maaş artışlarından çok kurumlar arasındaki ücret adaletsizliği olduğunu belirterek, "Bu için yıllardır söylenen 'eşit işe eşit ücret' prensibini hayata geçirmek için konfederasyonlarımıza öneride bulunduk. Bu konuda 657 sayılı kamu çalışanları yasasında da köklü değişiklikler; ciddi reformlar sayılacak adımlar atıyoruz" dedi.

Düzenleme ile birlikte maaş sisteminde köklü değişiklik olacağını kaydeden Şahin, "Bu sistemle memur maaşlarında kriteri üçe indiriyoruz. Bunlar 'temel görevler aylığı', 'performans kriteri' ve 'hizmet farkı' olacak. Mevcut derece ve kademe sistemi kalkacak yerine grup ve basamak sistemi getirilecek. Tüm bunların yasal çalışmalarını bu yıl içerisinde tamamlayarak 2008'de uygulamaya koymak istiyoruz" diye konuştu.

Şahin, devlet kurumları arasında çalışan memurlar arasındaki ortalama farkın 450 YTL olarak belirlendiğini, bunun, geçen yıl verilen 90 YTL denge tazminatıyla 360 YTL'ye indiğini hatırlatarak, bu farkın 3 yılda ödenmesi konusunda konfederasyonlara öneride bulunduğunu söyledi. Konfederasyonların öneriye sıcak baktığını, ancak öneriyi yönetim kurullarında görüşmek için zaman istediklerini belirten Şahin, toplu görüşmelerin son turunu yapmak üzere 29 Ağustos Çarşama günü saat 10.00'da tekrar biraraya geleceklerini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Şahin, 360 YTL'lik ücretin 3 yılda nasıl verileceği yönündeki bir soruya, bununla ilgili olarak çalışmaların yapılacağını, bu konuların henüz belli olmadığını söyledi. Şahin, "Yasal düzenlemeyi düşünülen Kamu Personel Rejimi içerisinde mi getireceksiniz?" sorusuna ise düzenlemeyi bir bütün olarakta getirmeyi düşündüklerini ancak anlaşma olmazsa sadece mali yükümlülükleri de yerine getirebileceklerini belirtti. Şahin, yapılacak yasal düzenleme ile denge tazminatından 1 milyon 400 bin memurun yararlandığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber