Alevlerin arasına dalan müdür, faciayı önledi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2007 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)

BALIKESİR'de geçen haftaki hurdalık yangınının faciaya dönüşmesini, Belediye Fen İşleri Müdürü Nazım Ergelen ve ekibinin önlediği ortaya çıktı. Petrol türevi, hızla yanan malzemelerin birarada bulunduğu depodaki yangında, alevlerin arasına dalıp dolu tüpleri dışarıya çıkaran Ergelen, cesaretiyle Balıkesirliler'in kahramanı oldu.

Balıkesir geçen hafta son 22 yılın en büyük yangınlarından birine sahne oldu. Gökyüzüne yükselen kara dumanlar kilometrelerce uzaktan görüldü. 8 bin metrekarelik hurda deposunda sıkıştırılmış pet şişe atıkları, naylonlar, karton, mukavva ve kağıtlar tutuştu, aniden yükselen alevler her yeri sardı. Öznak A.Ş.'ye ait atık ayrıştırma tesisindeki yangına İtfaiye Müdürü Fikret Tezcan yönetiminde 24 personel müdahale etti. Belediyeye ait 7, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 itfaiye aracı yangına sürekli su boşalttı. Orman yangınlarını söndürmekte kullanılan bir helikopter havanın karanlık olması nedeniyle bir sorti yapabildi. Tesisin etrafının duvarlarla çevrili olması yangının yayılmasını önlerken, içeride dolu mutfak tüpleri bulunduğu bilgisi kabus gibi çöktü. Tüplerin patlaması halinde Ağır Sanayi Bölgesi'ndeki yangının, bölgeyi bir facianın eşiğine getirmesinden endişe duyulurken, tehlikeyi öğrenen Balıkesir Fen İşleri Müdürü Nazım Ergelen, yangın yerine geldi. Tereddüt etmeden alevlerin arasına dalan Ergelen, mutfak tüplerini tek tek alevlerin arasından çıkarıp güvenli bir yere taşıdı. Yangını uzaktan izleyenler alevlerin arasından süzülüp Ergelen'in cesaretini alkışladı.

ALÇAKGÖNÜLLÜ

Fen İşleri Müdürü 34 yaşındaki Nazım Ergelen, yangını evinin balkonundan gördüğünü, İtfaiye Müdürü Fikret Tezcan ile irtibata geçtiğini belirtip, ?Dumanlar, TOKİ konutlarından görünüyordu. İtfaiye müdürü ile görüştüm. Dozer, kepçe gibi ekipmana ihtiyacı olup olmadığını sordum. Yangın büyüktü ve rüzğarın etkisiyle yayılıyordu. Acil ekipmana ihtiyacı olduğunu belirtti. Yangın alanına girdiğimde PVC (Poli Vital Clorür) maddelerin yandığını gördüm. İşyeri sahibi ile görüştüm. Tesisin mutfak ve yemekhane kısmında dokuz dolu mutfak tüpü olduğunu söyledi. Belediye başkanı ve valimiz sürekli buradaki tüpleri konuşuyor ve tehlike yarattığını, mutlaka yangının o bölgeye sıçramaması gerektiğini söylüyordu. Isı çok yüksekti, girmemiz mümkün değildi. Arka taraftan dolaştık, mutfak duvarının bir bölümünü yıktık. Soğutma çalışması yaptık, mutfağa girdim ve aşırı derecede ısınmış 12'şer kiloluk mutfak tüplerini tek tek dışarı çıkardım. Ben ve ekibim faciayı önledik. Ancak büyütmeye gerek yok, işimin bir parçası? dedi.

Balıkesir İtfaiye Müdürü Fikret Tezcan da anında müdahalenin yangının büyümesini önlediğini belirtti. Tezcan, petrol türevi, çok çabuk tutuşabilen maddelerin bir arada bulunması ve ısının yüksek olmasının, alevlerin kısa zamanda yayılmasına yol açtığını kaydetti, ?Atık ayrıştırma tesisin çevresinde yağ fabrikası ve bazı sanayi tesisleri vardı. Tesis etrafındaki duvar, rüzgarın az olması işimizi kolaylaştırdı. Ancak alevlerin yaklaştığı tüpler tehlike arzediyordu. Arkadaşımız alevlerin arasından tüpleri çıkardı ve tehlikeyi geçiştirdi. Tüpler ateşe maruz kalsaydı duvarlar yıkılır, alevler yayılır, kontrolü güçleşirdi? dedi.

Tezcan yangının, 1985 yılında Balıkesir Ağır Sanayi Bölgesi Marangozlar Sitesi'ne F-104 uçağının düştü, 19 kişinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, Balıkesir'in yaşadığı en büyük yangın olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber