Boyalı gıda hiper çocuk mu yaratıyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdaları renklendiren ve ömrünü uzatan katkı maddeleri çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğine yol açabiliyor. Uzmanlar E harfiyle kodlanan katkı maddelerine dikkat çekiyor

İSTANBUL - Gıdalara eklenen koruyucu ve renklendirici maddelere dikkat... Britanyalı bilim insanlarının yaptığı çalışma, gıda boyaları ve koruyucu katkı maddelerinin, çocuklarda hiperaktivite seviyesini yükselttiğini gösteriyor. Britanya'daki Southhampton Üniversitesi'nde yapılan ve tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan araştırmada, bilim insanları, üç yaşındaki 153 ve sekiz-dokuz yaşlarındaki 144 çocuğun bir bölümüne katkı maddelerinden hazırlanmış bir kokteyl, bir bölümüne de sadece meyve suyu vererek davranışlarını gözlemledi.

Kokteyller, E harfiyle başlayan kodlar taşıyan çeşitli katkı maddeleri içeriyordu. Britanya Gıda Güvenliği Ajansı yönetiminde yapılan araştırmayı yürüten bilim insanlarına göre, elde edilen sonuçlar, daha önce hiperaktivite rahatsızlığı bulunan çocuklar üzerinde yürütülen çalışmaların sonuçlarını doğruluyor: Bu maddeler hiperaktivite seviyesini yükseltiyor. Araştırmanın başındaki Prof. Jim Stevenson "Bulgular, söz konusu maddelerin sadece hiperaktivite hastalığı olan çocuklarda değil, tüm çocukların davranışları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor" diyor. Stevenson, koruyucu katkı maddesi alan çocukların genel olarak, hiperaktif çocuk tanımına yüzde 10 civarında yaklaştığını söylüyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı da bazı gıdaların renkleriyle çocuklarda hiperaktivite oranının yükselmesi arasında ilişki olabileceğini açıkladı. Çocuklarda hiperaktivite, konsantrasyon eksikliği ve öğrenme zorluğuyla ortaya çıkıyor. ABD'de 25 yılda hiperaktivite rahatsızlığı bulunan çocuk sayısı üçe katlanarak 2001-2002'de 2.84 milyona ulaşırken Fransa'da da son verilere göre 400 çocuktan biri hiperaktivite ilacı Ritalin alıyor. Türkiye'deyse bu alanda henüz net bir sayısal veri yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber