Cumhurbaşkanlığı, DDO'nin mal beyanı projesi, daha önce hayata geçirilmişti

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin, Cumhurbaşkanlığı 2020 yılı programında yer alan, mal beyanlarındaki artışın otomatik olarak izlenmesine dair hedef, 2010 yılında hayata geçirilmişti.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Kasım 2019 06:11, Son Güncelleme : 25 Kasım 2019 11:07
Cumhurbaşkanlığı, DDO'nin mal beyanı projesi, daha önce hayata geçirilmişti

Bir gazetede "Mal beyanına otomatik takip" başlıklı yazıda şu ifadeler yer almaktadır:

"Yolsuzlukla mücadele kapsamında kamu çalışanlarının mal beyanlarının doğruluğunu araştırmak için dijital takip sistemi kurulacak. Kamu çalışanlarının mal beyanlarının yükleneceği sistem sayesinde mal beyanındaki artışları dikkat çeken kamu çalışanları sistemden takip edilecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bünyesinde yolsuzlukla mücadele amacıyla mevzuata göre mal beyanında bulunma zorunluluğu olan kamu çalışanlarının mal beyanlarının doğruluğunun araştırılması için otomatik takip sistemi kurulacak. 2020 Cumhurbaşkanlığı Programı'ndaki hedefe göre Dijital Dönüşüm Ofisi, otomatik takip sisteminin oluşturulması için ilk olarak analiz çalışması yapacak. Bu çalışmada öncelikle kapsama giren kamu çalışanının mal beyanları sisteme yüklenecek. Kamu çalışanları mal beyanlarını sistem üzerinden otomatik olarak güncelleyebilecek veya yenileyebilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi'nin yapacağı çalışmayla mal beyanlarında dikkat çeken artışlar olan tüm kamu çalışanları, sistem üzerinden anlık olarak takip edilecek."

SGK basit bir yöntemle bu uygulamayı 2010 yılında yapmıştı

Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı örnek bir uygulama başlatmış ve 2010 yılı beyannamelerini bilgisayar programı üzerinden almıştı. Kamu yönetiminde sürekli iyileşmenin niçin olamadığının çarpıcı bir örneği. 2020 yılında yapılacak analizin sonucu ne zaman uygulamaya geçecek acaba? Bu analizi yapmayı düşünenler 2020 yılının genel mal beyanı dönemi olduğunu biliyorlar mı acaba?

2010 yılında SGK, çıkarmış olduğu bir genelge ile her personelin vermek zorunda olduğu mal bildirimlerini intranet ortamında gizliliği sağlayacak bir şekilde bilgisayar ortamında almıştı. Personel, kendisine verilen şifre ile mal bildirimini intranet ortamında bilgisayara girerek kaydediyor ve aldığı bilgisayar çıktısını zarfa koyarak personel servisine veriyordu. Çıktı alındığı zaman kayıt işlemi gerçekleşiyor ve personel istese dahi bu bilgiye bir daha ulaşamıyordu. Çıktı alma zorunluluğu ise Yönetmelik gereği yaptırılıyordu.

Bu uygulama sayesinde hem mal bildirimi karşılaştırması kolay bir şekilde sağlanıyor hem de gizlilik ihlal edilmiyordu. Ayrıca işlem, manuel doldurulan beyanname yerine bilgisayar ortamında hazırlanan beyanname ile personel tarafından gerçekleştirildiği için hiçbir personel istihdamına da gerek duyulmuyordu. Hatta bu uygulama ile her çeşit anlık kıyaslamalar yapılır hale gelmiştir.

Daha sonra bu örnek uygulama Benchmarking yöntemi ile Emniyet Genel Müdürlüğünde uygulanmaya çalışılmış ve süreç daha da ilerletilerek uygulamaya konulmuştu. İşte Başbakanlığın yıllardan beridir yapmak isteyip de yapamadığını SGK başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş hatta Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de uygulama transfer edilmişti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin hazır bir örnek varken bu örnek üzerinde kamunun tamamında bu uygulamayı yaygınlaştırması gerekirken, dünyayı yeniden keşfetmeye çalışması anlaşılamamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber