Pekmez, her derde deva

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADIYAMAN (CİHAN)-Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Aktoprak köyünde 40 yıldır yaptığı pekmezleri satarak geçimini sağlayan Hanım Turşucu, 'her derde deva' dediği pekmezin tanıtımı için festival yapılmasını istedi.

Kendisinin 80 kilo, üzüm pekmezi yaptığını belirten Turşucu, köyde hemen hemen her evde pekmez yapıldığını belirterek, son yıllarda emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Pekmez tüketilen bölgelerde kansızlık probleminin olmadığını iddia eden Turşucu, bin bir emekle pekmezi yaptıklarını, bazı dönemlerde satış yapamayıp sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yetkililerden tanıtımı için pekmez festivali düzenlemelerini istedi.

Aile Hekimi Dr. Ramazan Altıntaş, pekmezin, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğunu ve mineralleri yoğun olarak içerdiğini söyledi.

Dr. Altıntaş, pekmezin özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşıladığını belirterek, mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve çocuklu kadınların, tüberkülozlu hastaların ve iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer almasını önerdiklerini söyledi.

Pekmezin çok önemli bir gıda olduğunu ifade eden Dr. Altıntaş, "Üzüm pekmezi hamilelikte ve bebek gelişiminde oldukça faydalı. Damar sertliğine iyi gelirken, vücuttaki kanı arttırıyor. İnsana enerji verir, kan dolaşımını rahatlatır, iştah açar, mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber