Referandum kabul edilirse, Gül 5 yıl Cumhurbaşkanı kalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Anayasa için taslak hazırlayan gurubun başkanı Prof. Ergun Özbudun, referandumun kabul edilmesi halinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl olacağını söyledi.

Prof. Özbudun, ?Referandum yapıldı ve Anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. Bugünkü cumhurbaşkının durumu ne olur?'' sorusuna, şu karşılığı verdi:

?Abdullah Gül mevcut kurallara göre seçilmiştir. Görevini devam edeceğinden kuşku yoktur. 7 yıllık görev süresi ise referandum kabu edildiği takdirde 5 yıla inecektir. Hakim olan hukuki görüş, görev süresi 5 yıla düşecektir. Çünkü devam eden hukuki statülerde müktesep hak olmayacağı genel olarak hukuk literatüründe kabul görmüştür'' Böylece 11. Cumhurbaşkanı Gül, 2014 yılına kadar değil, 2012 yılına kadar görev yapacak.

Özbudun, referandumdan 40 gün sonra halkın yeni bir cumhurbaşkanı seçmesi gerektiği görüşüne ise katılmadı ve ?Bu hükümden sayın Gül etkilenmez. Çünkü seçildiği andaki mevcut kurallar geçerlidir. Görevine devam eder'' dedi.

Referandumun kabul edilmesi halinde, bir kişi 5'er yıldan iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabileceği için Gül, yeniden aday olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber